Лихорадка GameStop и "золотые" твиты Маска: как интернет "сломал" фондовый рынок США

Лихорадка GameStop и "золотые" твиты Маска: как интернет "сломал" фондовый рынок США

Понедельник, 1 февраля 2021, 10:00 -
The New York Times
Из-за организованных действий пользователей соцсети американские хедж-фонды потеряли миллиарды долларов, а акции малоизвестной компании подорожали более чем на 2000% в год. Как это случилось? (укр)

Уже кілька днів світ говорить про маловідому компанію GameStop. Її акції злетіли, як ракета: з початку січня вони подорожчали у 20 разів.

Про компанію заговорили навіть у Білому домі, а все завдяки користувачам соціальної мережі Reddit.

Що відбувалося на фондовому ринку США в останні дні, як маловідома компанія стала головним ньюзмейкером тижня і до чого тут Ілон Маск?

Що таке GameStop

Про GameStop в Україні мало хто чув раніше. Компанія заснована у 1984 році, її штаб-квартира розташована у передмісті Х'юстона, штат Техас.

Реклама:

Свого часу GameStop мала одну з найбільших у світі роздрібних мереж з продажу дисків з відеоіграми. Загальна кількість її магазинів у світі – близько 5,5 тис. До середини 2010-х років бізнес компанії йшов успішно, вона виходила на ринки інших країн і навіть запустила власний журнал GameStop Informer.

Однак світ відеоігор почав змінюватися. Купівля ігор все більше переходила в онлайн на спеціальні інтернет-платформи. Попит на фізичні магазини став драматично скорочуватися.

Олії у вогонь підлили пандемія та карантин: за перший квартал 2020 року GameStop отримала 165,7 млн дол збитків проти 6,8 млн дол прибутку за аналогічний період 2019 року, а її магазини були зачинені протягом майже трьох місяців.

Водночас продажі відеоігор онлайн завдяки пандемії росли з небаченою швидкістю – на 20% за 2020 рік.

Гра на пониження та Reddit

Через несприятливу ринкову ситуацію для GameStop рух цін на її акції був прогнозованим. Послуги компанії користуватимуться все меншим попитом, вона отримуватиме все більше збитків, тому ціни на акції будуть падати.

Саме так думали великі хедж-фонди з Волл-стріт, граючи на пониження. Серед них чи не найбільше проти GameStop грав Melvin Capital.

 

Гра на пониження працює просто: умовний Melvin Capital прогнозує, що акції GameStop будуть падати і хоче на цьому заробити. Для цього він позичає ці акції в брокерів, коли вони коштують, наприклад, 5 дол (стільки акції GameStop коштували у серпні 2020 року).

Після цього позичені акції продають за ці ж 5 дол і чекають, поки їх ціна опуститься нижче, скажімо, до 2 дол за акцію. Коли це відбудеться, Melvin Capital викупить ці акції та поверне їх власнику, отримавши чистий прибуток – 3 дол на кожній акції.

Ця гра спрацювала б, якби не одне "але", яке ніхто не міг передбачити. Користувачі соціальної мережі Reddit, об’єднані в субреддиті r/wallstreetbets, вирішили "покарати безсердечних капіталістів" та зіграти проти ринку.

Вони почали скуповувати опціони на купівлю акцій GameStop за вищими цінами, а також активно скуповувати самі акції компанії. Підвищений попит спровокував зростання цін на акції. Зростання цін приваблювало нових гравців, які також підвищували попит на акції та їх ціну.

Така ситуація грала проти інтересів хедж-фондів. Аби не отримати збитки, ці компанії почали завчасно викуповувати акції GameStop з ринку, щоб повернути їх брокерам з найменшими втратами. Це підлило ще більше олії у вогонь та спровокувало ще більше зростання цін.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ. Субреддит r/wallstreetbets існує дев'ять років, з 31 січня 2012 року. На нього підписані 7,3 млн користувачів.

Його засновували для обміну біржовим досвідом, однак він перетворився на джерело мемів про фондовий ринок, де користувачі жартома вихвалялися, скільки втратили грошей на торгах акціями.

To the moon

Після стрімкого зростання вартості GameStop фонди, що грали на пониження, зазнали мільярдних збитків.

Хедж-фонд Melvin Capital, який на початку року керував 12,5 млрд дол, наприкінці минулого тижня втратив близько 30% з початку року і багато в чому – через ситуацію з GameStop.

Схожі втрати торкнулися і хедж-фонду Maplelane Capital, активи якого на початку року становили 3,5 млрд дол.

За розрахунками S3 Partners, загальні втрати хедж-фондів у боротьбі з користувачами Reddit сягнули 19 млрд дол.

 

У четвер, 28 січня, у ситуацію втрутилися. Додаток Robinhood, завдяки якому користувачі мають безперешкодний доступ до фондового ринку, призупинив продажі акцій GameStop.

Внаслідок цього ціни на ці акції тимчасово просіли із 468 дол до 312 дол. Однак такі дії викликали хвилю обурення серед користувачів r/wallstreetbets та Ілона Маска, а на власника додатку посипалися позови до суду.

Згодом заборону на торгівлю акціями зняли.

На ситуацію з GameStop відреагували навіть у Білому домі та в комісії з цінних паперів США, а хедж-фонду Melvin Capital довелося залучити екстрену допомогу, 3 млрд дол, щоб не збанкрутувати.

Наразі акції GameStop перевершили акції Tesla та Apple і стали найпопулярнішими у cdsns. Їх поступово наздоганяють акції AMC, Nokia та BlackBerry. На останніх вирішили зіграти користувачі r/wallstreetbets, ставлячи проти хедж-фондів, які грали на падінні цін.

 

До чого тут Ілон Маск

У вівторок, 26 січня, своєрідний заклик грати проти "ринку ведмедів" зробив Ілон Маск. У своєму твітері засновник Tesla дав посилання на субреддіт r/wallstreetbets.

Після цього хвиля подорожчання акцій GameStop набула небачених розмірів. Уже 27 січня акція цієї компанії зросла в ціні із 147 дол до понад 370 дол, хоча ще у вересні коштувала 10 дол, а 28 січня подорожчала до 468 дол за акцію.

Маск не вперше підігріває ринок своїми твітами та спричиняє стрімке зростання вартості активів. Напередодні він додав до опису свого акаунту у твітері хештег #bitcoin, після чого вартість цієї криптовалюти зросла на 14%.

Ще раніше Маск у своєму твітері закликав читачів користуватися месенджером Signal у відповідь на оновлення політики конфіденційності популярного месенджера WhatsApp.

Однак, схоже, інвестори зрозуміли цей заклик не зовсім правильно: акції компанії Signal Advance після цього зросли у 12 разів. Проблема лише в тому, що Signal Advance не має ніякого стосунку до месенджера, який розрекламував Маск.

 

26 січня Маск своїм твітом підвищив на 8% ціну акцій компанії Etsy – електронного магазину, що спеціалізується на продажах виробів ручної роботи та вінтажу.

Багато аналітиків сходяться на думці, що Маск – це своєрідний створювач "хайпу". Його власна компанія Tesla, яка у 2020 році вперше стала прибутковою,  прямий доказ цього. Вартість компанії вважають значно переоціненою.

Чому так відбувається

"Скаженство" на фондовому ринку стало можливим завдяки збігові кількох обставин.

По-перше – доступність інфраструктури. Додаток Robinhood забезпечив мільйони людей легким доступом до торгів цінними паперами. Як наслідок, на ринку з'явилося багато непрофесійних гравців, поведінка яких складно піддається прогнозуванню.

По-друге – фінансова доступність. Реакцією на пандемію коронавірусу стали небачені досі програми фінансових стимулів у США. Ринок "захлинається" грішми.

Стимулювання відбувається й завдяки виплаті щедрих грошових компенсацій майже кожному американцеві. Щонайменше частина цих грошей потрапила на фондовий ринок, зокрема, через користувачів Robinhood.

Ці ж фактори можуть легко пояснити стрімкий ріст вартості криптовалюти: вільні кошти підігрівають попит на криптоактиви та штовхають їх вартість угору.

Як довго протримається ця ситуація на фондовому ринку, передбачити не може ніхто. Зрозуміло, що компанія GameStop наразі переоцінена щонайменше у десять разів і не може коштувати 23 млрд дол.

Так само зрозуміло, що вартість переоцінених активів має схильність до коригування. Однак коли воно відбудеться та яких збитків завдасть інвесторам?

Реклама: