У Гройсмана спрятали расследование срыва е-декларирования

У Гройсмана спрятали расследование срыва е-декларирования

Чиновники засекретили результаты служебной проверки о срыве е-декларирования. Такая политика правительства — прямой путь к его отставке. (Укр.)
Четверг, 22 сентября 2016, 15:12
Глеб Каневский, эксперт центра "Эйдос"

Більше місяця минуло після гучних заяв Володимира Гройсмана про початок службової перевірки зриву е-декларування.

Прізвища винних посадових осіб досі не оприлюднені, кадрові висновки не зроблені.

Це може свідчити про те, що нинішньому главі уряду не потрібна боротьба з хапугами при владі.

У середині серпня відбувся перший провал запуску електронного декларування. Тоді Державна служба спецзв'язку не видала атестат новій системі.

Реклама:

Через провал запуску ключової антикорупційної онлайн-платформи держава зазнала значних репутаційних втрат перед іноземними партнерами.

Виникає логічне питання: хто з чиновників покараний? Питання риторичне, адже прізвища винуватців поглинули нетрі бюрократії.

Ще на початку вересня "Transparency International Україна" поширила новину, що Національне агентство з питань державної служби відмовилося розкривати інформацію про результати перевірки. Чиновники наклали на документи гриф "Для службового користування". Фактично суспільству сказали: "Не ваша справа".

Втім, надії на отримання інформації не могло й бути. Відомство очолює бюрократ зі стажем Костянтин Ващенко, який входив до конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції — НАЗК.

Попри конфлікт інтересів він голосував за претендента Олександра Скопича — на той час заступника Ващенка в Нацдержслужбі. До слова, однією з основних функцій НАЗК є саме попередження конфлікту інтересів.

Тому я вирішив піти іншим шляхом: запитати про результати перевірки у секретаріаті Кабміну, безпосередньо в підлеглих Гройсмана.

Тим більше, що на одному із засідань глава уряду заявив: результати перевірки вже у Кабміні, і прем'єр може оголосити догану керівнику НАЗК Наталії Корчак. Втім, не зробить цього, бо хоче бачити електронні декларації, а не догани.

У секретаріаті Кабміну також не розкрили результати перевірки чи хоча б прізвища чиновників, аби платники податків зрозуміли, хто несумлінно виконує обов'язки.

Прес-секретар прем'єра Дмитро Столярчук, посилаючись на Конституцію та цілу купу законів, повідомив, що передав мій запит до Нацдержслужби. З якої уже згаданий Ващенко відписався про "службове користування". Таким чином, бюрократія зробила свою справу. Імена винних приховані.

Що стосується системи е-декларування, то вона повноцінно не запрацювала. Після першого провалу за технічний запуск системи взялися фахівці Державного науково-дослідного інституту спеціального зв'язку та захисту інформації КПІ. Експерти Реанімаційного пакета реформ нарахували в системі 11 недоліків.

Обмірковуючи заяви прем'єра та їх реальне виконання, можна зробити два висновки: або Гройсман не хоче реформувати владу, або підлеглі чиновники чинять саботаж за спиною глави уряду.

Якщо другий сценарій — правда, Гройсман повинен відзвітувати перед платниками податків і нарешті повідомити, хто зірвав е-декларування і хто покараний. Щоб іншим була наука.

Якщо ж усі перипетії — через відсутність чіткої позиції глави уряду в питаннях боротьби з корупцією, то вже сьогодні можна спрогнозувати ланцюжок гучних скандалів, які призведуть до зміни уряду. Бо, як показує сучасна історія, українських платників податків можна дурити, але недовго.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: