Доходы и имущество главных "завхозов" Украины

Доходы и имущество главных "завхозов" Украины

Главные города Украины убирают состоятельные люди, которые имеют землю. Местным активистам надо пристально следить за ними. (Укр.)
Среда, 20 июля 2016, 13:19
Глеб Каневский, движение "Под контролем"

В Україні триває бум боротьби з чиновниками, які приховують статки.

Уряд запустив Агентство з запобігання корупції.

До середини серпня прем'єр Володимир Гройсман доручив запустити електронне декларування доходів президента, міністрів, депутатів та інших топ-чиновників.

Здається, влада робить все, аби настрій платників податків не погіршувався через високий рівень корупції.

Реклама:

Разом з тим, в тіні досі залишаються сотні "сірих кардиналів", від рішень яких залежить життя громадян.

Це — керівники житлово-комунального господарства, які організовують ремонти доріг, утеплення під'їздів чи вивезення сміття.

Аби поновити справедливість, всеукраїнський рух проти політичної корупції "Під контролем" сформував власний рейтинг доходів головних "завгоспів" України.

Мільйонер, молодиця та дерево-костолом

Аналіз декларацій доходів та майна за 2015 рік очільників департаментів та управлінь ЖКГ в обласних центрах України показав неочікувані результати.

Деякі чиновники примудрилися весь 2015 рік прожити на зарплату 1-3 тис грн на місяць. Хтось з сім'єю неначе проживає на вулиці, бо нема жодного майна чи витрат на оренду. Звичайно, є серед чиновників з маленькими зарплатами власники гектарів землі, сотень квадратів нерухомості та дорогих авто.

Символічно рейтинг доходів очолив директор столичного департаменту ЖКГ Ігор Павлик, людина не нова в Києві. З 1990-х років працював на різних посадах в київських ЖЕКах. У 2011-2012 роках був заступником голови Подільського району Києва. З квітня 2016 року відповідає за все комунальне господарство столиці.

За 2015 рік родина Павлика заробила понад 1,5 млн грн. З них сам Павлик зумів внести до сімейного бюджету лише 40 тис грн зарплати. У 2015 році київський чиновник працював заступником гендиректора приватної компанії "Вторес".

На противагу чоловікові дружина Павлика заробила 800 тис грн як бізнесмен та отримала 670 тис грн від продажу майна.

Хоча кар'єра Павлика будувалася в ЖЕКах та чиновницьких кабінетах Києва, він зумів назбирати трохи нерухомості.

Комунальник володіє ділянкою площею 677 кв м, садовим будиночком на 210 кв м та частиною квартири — 21 кв м. Його родина має квартиру на 63 кв м, садовий будинок на 163 кв м та два нежитлові приміщення загальною площею 252 кв м.

У сукупності майно сім'ї дозволило столичному чиновнику очолити символічний рейтинг власників нерухомості серед господарників України.

Возить Павлик сім'ю столичними вулицями на двох іномарках: Mitsubishi Outlander 2010 року та Subaru Legacy Outback 2013 року.

Неочікувано другим в рейтингу доходів опинився Андрій Наумчук, досвідчений комунальник з маленьких Черкас. У 2015 році сім'я Наумчука заробила понад 800 тис грн. З них 620 тис грн отримані від продажу майна родини. Ще 107 тис грн Наумчуки задекларували як "інші доходи".

Наумчук відомий читачам ЕП. Очолюваний ним департамент ЖКГ "злив" 2 млн грн за різні ремонти на рахунок молодої дівчини, яка ніяких робіт не виконувала.

На момент формування символічного рейтингу доходів Наумчук був "суворо" покараний за розтрату бюджету коштів: його призначили заступником нового директора ЖКГ. Таким чином, міська влада, яка фактично належить ВО "Батьківщина", залишила Наумчука і далі господарювати у місті.

На третьому місті з великим відривом у рейтингу доходів опинився харків'янин Роман Нехорошков, також відомий як депутат Харківської міськради від "Відродження" Геннадія Кернеса. У 2015 році Нехорошков заробив трохи більше чверті мільйона. Їздить чиновник на Toyota Venza 2010 року.

Це досвідчений комунальник, який працює на підприємствах Харкова з 1990-х.

Паралельно він займається бізнесом. У 2015 році Нехорошков задекларував 66 тис статутних внесків до різних підприємств. Можна припустити, що на чиновника вплинули місцеві активісти, які на початку року оприлюднили інформацію, що в декларації за 2014 рік Нехорошков приховав бізнес.

Департамент ЖКГ Харкова має проблеми із законом, які невдовзі можуть призвести до кадрових змін в керівництві. Місцева поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість". У 2015 році в одному з дворів Харкова дерево впало на жінку з дитячим візочком та перебило нещасній хребет.

В ході розслідування правоохоронці з'ясували, що дерева в районі повинна була пиляти фірма "Ресурс", яка рік у рік виграє тендери департаменту ЖКГ. Однак керівник підрядника повідомив, що від комунальників міста не отримував повідомлення про незадовільний стан зваленого дерева.

Як згодом з'ясували слідчі, інформація про дерево загубилися в комунальних службах міста через те, що хтось звільнився за кілька тижнів до трагедії. До речі, кілька місяців тому в центрі Харкова чергове дерево привалило місцеву мешканку.

Трагедія в Харкові. Фото segodnya.ua 

Тендерні шахраї, безробітний та совість України

Серед власників землі перше місце посів Віктор Трамбовецький, в. о. департаменту ЖКГ Херсона. Кілька разів балотувався в різні ради від партії "Третя сила", у 2015 році був заступником попереднього очільника даного департаменту.

Трамбовецький задекларував 11 га землі. Разом з родиною володіє невеликими квартирою та садовим будиночком. За рік Трамбовецькі заробили 130 тис грн.

До слова, Трамбовецькому варто пильніше стежити за витрачанням бюджетних коштів. Як встановили слідчі, у 2015 році тендерний комітет департаменту ЖКГ змовився з приватними підприємцями і підробив документи на закупівлю послуг з очищення міста на 14 млн грн. Тоді до комітету входив заступник Трамбовецького.

Другий у рейтингу латифундистів — новий чернігівський начальник управління ЖКГ Ярослав Куц. Він довго працював заступником скандального сумського мера Геннадія Мінаєва і лише у лютому 2015 року отримав посаду на Чернігівщині.

У своїй декларацій Куц зазначив у власності родини 9 га землі, будинок 422 кв м та маленьку квартиру. Сам Куц не має нічого, крім авто Honda CRV 2007 року.

У 2015 році чиновник був безробітний, у зв'язку з чим отримав від держави 12 тис грн допомоги. Загалом родина Куца прожила 2015 рік на 44 тис грн. Через це й отримала останню сходинку в рейтингу доходів.

Наступний з великим відривом у рейтингу — Сергій Сінельник, який з 2011 року відповідає за ЖКГ Полтави. Це людина місцевого мера Олександра Мамая, через що активісти пов'язують Сінельника з політичною партією "Совість України".

Разом з родиною Сінельник має понад 4 га землі. Крім того, сім'я полтавського господарника володіє квартирою на 75 кв м та трохи меншим житловим будинком. У 2015 році Сінельники заробили понад 180 тис грн.

Крім майна, у головного комунальника Полтави є проблеми. Як встановила місцева податкова, посадові особи управління ЖКГ виконавчого комітету Полтавської міської ради протягом 2011-2013 років через ризиковані операції з приватними фірмами розтратили 660 тис грн.

Оглядаючи декларації комунальників, активісти руху "Під контролем" дійшли висновку, що головні міста України прибирають заможні люди, які мають землю. Разом з тим, низькі доходи деяких чиновників за 2015 рік наштовхують на думку про приховування реальних заробітків.

Місцевим активістам треба пильніше стежити за комунальниками. Підтвердження цьому — низка кримінальних справ, порушених через корупцію в системі ЖКГ.

Зокрема, треба згадати Кіровоград, де розслідується завищення витрат місцевими комунальниками на ремонт доріг на третину мільйона, чи Дніпро, де місцеві комунальники купували вживані авто за завищеними в півтора-два рази цінами, чим допустили переплату на півмільйона гривень.

  Натисніть для збільшення

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: