Полуничне життя без тендерів

Полуничне життя без тендерів

Комунальним монополістам підняли ціновий поріг, з якого вони мусять проводити тендери. Для товарів - до 5 млн грн, для робіт - до 10 млн грн. Ініціював приємність сам Азаров.
Четвер, 25 квітня 2013, 10:03
Гліб Канєвський, Центр політичних студій та аналітики

Коли державним монополістам дозволяють купувати без тендерів товари до 5 млн грн, можна не сумніватись: закупівель по 4,99 млн буде більш ніж достатньо.

Влітку 2012 року Верховна рада прийняла закон "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

Ініціатором виступив сам Микола Азаров. Серед усього іншого цей закон приніс багато приємностей державним монополістам.

Комунальним монополістам, які продають газ, тепло і воду, підняли поріг, з якого вони мусять проводити тендерні процедури. Для товарів і послуг із 100 тис грн підняли до 5 млн грн, робіт - із 1 млн грн до 10 млн грн.

Реклама:

Тобто державні, комунальні і казенні підприємства отримали дозвіл купувати все необхідне без розголосу і проведення конкурентних торгів на менші суми.

Експерти Центру політичних студій та аналітики отримали доступ до "засекречених"  угод у "Віснику державних закупівель".

Усього фахівці проаналізували звіти про закупівлі без проведення конкурсів 180 комунальних і державних підприємств і визначили нові хитрощі, якими користуються монополісти відповідно до нових умов у законодавстві. Серед безлічі цифр увагу експертів привернули суми, наближені до 5 млн грн.

Так, "Донецькміськгаз" уклав два договори на суму "до 5 млн грн". Перший підписано з ТОВ "Український папір" на постачання газетного паперу формату А4.

Другий договір - з компанією "Укрстальсервіс" на постачання металевих труб. Зазначивши у договорі суму до 5 млн грн, донецький монополіст зміг не проводити конкурсні торги, а обрати постачальників самостійно.

Енергетична компанія "Чернівціобленерго" замовила в Укрінбанку послугу з прийому платежів від фізосіб за користування електроенергією. Зазначена сума в договорі - 4 999 999 гривень 99 копійок.

Учасники ринку пов'язують АТ "Український інноваційний банк" з родиною колишнього очільника НБУ Володимира Стельмаха.

Цікаво, що до набуття чинності закону про особливості здійснення закупівель чернівецьке обленерго також активно практикувало підпорогові закупівлі - тоді поріг для товарів та послуг становив 100 тис грн.

Наприклад, договір з фірмою "Труд" на постачання пиломатеріалів - 99 999 грн 99 коп. На постачання піску від ТОВ "Роднічо" - 99 990 грн, з ПП "Компанія Болена" на поставку меблів - 99 900 грн.

Державне підприємство "Зуївська експериментальна теплоелектроцентраль" (Донецька область) уклало договір з компанією "Автотрайф-лайт" на 4 999 000 грн на постачання вапна. Цікаво, що деякі замовники, використовуючи конкурсні пороги, купують різні товари та послуги в одного постачальника. Такі дії можна розцінити як локальну монополізацію.

Наприклад, до підвищення порогу із 100 тис грн до 5 млн грн у ДП "Зуївська експериментальна теплоелектроцентраль" були заплановані і укладені договори з фірмою "Автотрайф" на постачання автозапчастин - 99 тис грн, електродів - 99 тис грн, болтів, гайок і засувок - 99 тис грн.

Фото oblenergo.cv.ua

ПАТ "Вінницягаз" уклало договір з компанією "Укрінтек" на 4 998 000 грн. Предмет закупівлі - одяг і взуття для персоналу.

ПАТ "Київоблгаз", 8% акцій якого продали в кінці 2012 року за 21,7 млн грн, встиг до угоди укомплектувати себе майже на 15 млн грн. Так, торговий дім "Стаффінг" за 4,995 млн грн підписав договір на постачання "Київоблгазу" інструментів.

ТОВ "Дст ло груп" за аналогічну суму погодився поставити "продукцію різну". А "Український папір" також за 4,995 млн грн поставить "Київоблгазу" папір.

Ще однією особливістю, на яку звернули увагу експерти центру, є те, що замовники ігнорують досвід постачальників та підрядників.

Відповідно до закону "Про здійснення державних закупівель" учасник повинен підтвердити свій досвід у реалізації аналогічних товарів та послуг. Виведення монополістів з-під дії цього закону знівелювало таку умову.

Відтак, відкриваються можливості для компаній-одноденок, які не мають обладнання і досвіду на ринку, а є просто посередниками.

Наприклад, гігант НЕК "Укренерго" закупив 29 автомобілів "Нива шевроле" загальною вартістю 4,89 млн грн у компанії "Глобал автогруп" з Василькова, якій на момент підписання договору виповнилося менше року.

Загалом, це провінційна компанія є на диво успішною. Від перших днів існування "Глобал автогруп" перемагала на відкритих торгах у групи "Автоінвестрой", до складу засновників якої входив депутат-"регіонал" Дмитро Святаш.

Сума договорів, укладених васильківським щасливчиком з різними підприємствами та організаціями держави, перевищує 50 млн грн.

ПАТ "Одеська ТЕЦ" довірила ремонт котла на суму 9 953 655 грн донецькій компанії "Майстер-2012", якій на момент підписання договору - грудень 2012 року - виповнилося трохи більше місяця. Варто додати, що новостворений щасливчик отримав ще один договір від ТЕЦ на 1,2 млн грн.

За ці гроші донецька фірма зобов'язалася відремонтувати трансформатор. Який саме аргумент молодої фірми вплинув на рішення менеджменту ТЕЦ - невідомо. Якість і безпечність таких робіт можна буде оцінити лише постфактум.

Аби уникати таких нелогічних випадків, європейські та вітчизняні експерти акцентують увагу на необхідності відкриття інформації щодо закупівель. Тобто не обов'язково проводити конкурси, але важливо відкрити постачальників і суми. Доступна для громадськості інформація гарантовано знизить відсоток "відкатів".

Оригінал публікації: Полуничне життя без тендерних кайданів

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!