СНД: дружба з винятками

СНД: дружба з винятками

Додатки до договору встановлюють низку вилучень з режиму вільної торгівлі за найбільш критичними для України позиціями: нафта, газ, цукор, метал, труби.
Четвер, 18 жовтня 2012, 16:04
Олексій Христофоров, юридична фірма "Ілляшев та партнери"

Протягом останнього десятиліття президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко не раз висловилися за створення зони вільної торгівлі в рамках СНД як основи економічних взаємин між країнами-учасницями співдружності.

Принциповим питанням, на якому наполягали чільники держави ще з початку 2000-х років, і проти чого щоразу виступало керівництво Росії, була відсутність будь-яких вилучень чи обмежень для учасників майбутньої угоди.

Рік тому у Санкт-Петербурзі голови урядів України, Росії, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови та Киргизії підписали договір про створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав.

Днями вказана міждержавна угода набирає чинності для України. За прогнозами уряду, участь у цій зоні дозволить збільшити товарообіг з країнами СНД на 35% завдяки розширенню ринку збуту.

Реклама:

Тимчасом додатки до договору встановлюють низку вилучень з режиму вільної торгівлі за найбільш критичними для України позиціями: нафта, газ, цукор, метал, труби. Крім того, зберігають чинність підписані раніше міждержавні угоди, серед яких - унікальний за невигідністю для України газовий контракт 2009 року.

Тобто ключові питання економічних відносин з Російською федерацією залишаються, як і раніше, відкладеними до кращих часів. Як писав класик 20 сторіччя Джордж Орвелл у своєму творі "Ферма тварин", усі тварини рівні, але деякі - рівніші.

Двадцятирічна історія співіснування країн СНД свідчить, що Росія може дозволити собі не церемонитися з сусідами, коли йдеться про необхідність дотиснути упертого партнера за співдружністю. Нерідко такі дії суперечать прийнятим раніше договірним зобов'язанням. Так було з угодою СНД від 1994 року, яку Росія фактично ігнорувала.

Прикладів тому є чимало. Грузинська вода "Боржомі", у якій під час загострення політичної кризи між країнами напередодні війни 2008 року було "виявлено" небезпечні для російського споживача бактерії, молдавські вина, білоруське молоко, нарешті, недавні "сирна війна" і введення утилізаційного збору з автомобілів.

Залишається сподіватися, що останній договір стане правовою базою для налагодження нових цивілізованих економічних відносин в рамках СНД, а не черговою формальністю.

Фото topwar.ru

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: