Держстат знову обманює?

Держстат знову обманює?

На жаль, є підозра, що статистичне відомство давно танцює під дудку уряду, спотворюючи у вигідний для нього бік ті чи інші показники. Цілком імовірно, що й парадокси у новій ваговій структурі - теж не випадковість.
Середа, 3 серпня 2011, 10:02
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Державна служба статистики опублікувала вагову структуру, яку використовуватиме для визначення інфляції протягом 12 місяців, починаючи з червня 2011 року.

Перевірити кожну цифру було б дуже складно, однак навіть без скрупульозних досліджень виникають сумніви в об'єктивності показників нової вагової структури, запропонованої вітчизняним статистичним відомством.

У зв'язку з цим, природно, підозрілими здадуться і оголошені в майбутньому розміри інфляції, розраховані на основі спотвореної вагової структури.

Пропонуємо поглянути на дві цифри нової вагової структури.

Реклама:

За даними Держстату, "вага" продуктів харчування та безалкогольних напоїв тепер становить 0,53568, а "вага" житла, води, газу та електроенергії - 0,10609.

Тобто частка витрат українців на продовольчі товари становить 53,6%, а на житлово-комунальні послуги, включаючи газ і електрику, - 10,6%. На їжу і ЖКП співвітчизники витрачають 64,2% свого бюджету, а на інші непродовольчі товари і послуги - 35,8%.

Сумніви викликають не самі показники, а їх зміна порівняно з торішніми значеннями. Наприклад, як би повинна була змінитися "вага" комунальних послуг? Для підказки: у серпні 2010 року ціна на газ для населення і підприємств теплокомуненерго зросла на 50%, через що згодом істотно підвищилися тарифи на комунальні послуги.

Ще два таких показники від того ж Держстату. За січень-червень 2011 року населення сплатило за комунальні послуги 20,6 мільярда гривень проти 14,3 мільярда гривень за цей же період 2010 року або на 44% більше. Середні нарахування у червні 2011 року зросли порівняно з червнем 2010 року на 23,9%.

Враховуючи наведені відсотки подорожчання житлово-комунальних послуг, а також те, що дане підвищення тарифів набагато обігнало загальну річну інфляцію, яка в червні до червня становила 11,9%, логічно припустити, що частка витрат населення на оплату ЖКП у загальних витратах збільшилася. Чи не так?

Однак Держстат вважає інакше. У 2010 році "вага" вартості ЖКП становила, за його даними, 0,11047, тоді як зараз - 0,10609. Тобто статисти вважають, що 2011 року українці стали витрачати на оплату комунальних послуг менше грошей - частка цих видатків у загальних витратах скоротилася. Чути про це дуже дивно.

Також викликає здивування динаміка двох років за "вагою" продовольчих товарів. За версією Держстату, в 2011 році співвітчизники витрачають на продукти та безалкогольні напої у відносному вимірі більше, ніж у 2010 році. Якщо у 2010 році "вага" за цією статтею дорівнювала 0,53462, то в 2011 році - 0,53568.

Це важко зрозуміти. Ще в грудні 2010 року річні темпи зростання тарифів на комунальні послуги обігнали темпи подорожчання продуктів. Тарифи на ЖКП у грудні до грудня піднялися на 13,8%, а ціни на продукти і безалкогольні напої - на 10,6%.

А в травні 2011 року до травня 2010 року цей розрив лише збільшився: тарифи на комунальні послуги зросли на 23,6%, а ціни на продовольство підвищилися на 10,4%. Як у таких умовах частка витрат населення на продовольчі товари в 2011 році могла зрости, а частка витрат на ЖКП зменшитися, відомо тільки Богу і Держстату.

На жаль, є підозра, що статистичне відомство давно танцює під дудку уряду, спотворюючи у вигідний для нього бік ті чи інші показники. Зокрема, очевидно, що у 2010 році статисти занижували інфляцію і вдавалися до відвертих маніпуляцій у червневому звіті 2010 року про заборгованість із зарплат.

Цілком імовірно, що й парадокси у новій ваговій структурі - теж не випадковість.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!