Состоялся ежегодный Весенний деловой форум "Несокрушимый украинский бизнес - экспертный взгляд" (укр)
PROMOTED

Состоялся ежегодный Весенний деловой форум "Несокрушимый украинский бизнес - экспертный взгляд" (укр)

Вторник, 23 мая 2023, 18:00 -
Цього року учасники форуму сфокусувалися на шляхах вирішення проблем вітчизняного бізнесу в умовах війни.

Цього року учасники форуму сфокусувалися на шляхах вирішення проблем вітчизняного бізнесу в умовах війни.

У пам'ять про всіх загиблих у цій страшній війні, віддаючи шану, розпочали Форум хвилиною мовчання.

Традиційно з вітальним словом виступили організатор Володимир Глащенков, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий.

У зв’язку з безпековими чинниками цього року Весняний діловий форум було проведено у форматі вебінару (посилання на трансляцію) – запросили лише партнерів та незначну частину друзів, і в результаті до офлайн-дискусії долучилися близько 200 представників ділової еліти Львова – знаних бізнесменів, високопосадовців, аналітиків, фінансистів та банкірів, депутатів, науковців-освітян, представників мас-медіа.

Першу панель форуму "Підтримка міжнародних партнерів під час війни" чудово модерував Юрій Пивоваров (голова організаційного комітету КМЕФ), професійно будуючи розмову.

До панелі приєдналися Леся Кузьменко (заступник керівника місії ЄБРР в Україні), Олена Волошина (Міжнародна Фінансова Корпорація), Олег Нога (член правління KredoBank), Орест Гринів (Львівська обласна військова адміністрація).

Другу панель Форуму "Бізнес під час війни" модерував Володимир Глащенков, намагаючись побудувати максимально корисний діалог з Глібом Вишлінським (керівником та аналітиком Центру Економічної Стратегії), Антоном Кіркачем (членом Правління KredoBank), Ярославом Рущишином (народним депутатом України).

Змістовні та цінні коментарі щодо сфер їх професійної експертизи надали Руслан Іллічов з Федерації роботодавців України та Василь Фурман,член Ради НБУ.

Антон Кіркач, член правління АТ "Кредобанк", наголосив, що перш ніж настане цей важливий момент відбудови України, українські підприємства мають вистояти під час війни.

Для цього їм потрібне поточне кредитування, яке до війни назвали б обіговим кредитом, а сьогодні – фінансування для виживання, підтримки підприємницької діяльності.

Минулого року кредитування було практично заморожене. У той час Кредобанк активно шукав інші альтернативні джерела ресурсів для фінансування бізнесу, а також способи покриття кредитних ризиків через повномасштабні військові дії.

На початку 2023 року АТ "Кредобанк" вдалося запустити дві програми розподілу кредитних ризиків у співпраці з ЄБРР та Європейською Комісією через польський Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

За новою угодою розподілу ризику у рамках співпраці з ЄБРР, інституція бере на себе 50% кредитного ризику нового фінансування, що надаватиметься Кредобанком, загальною вартістю 35 мільйонів євро, але не більше 50% кредитного портфелю.

Завдяки інструменту розподілу ризику ЄБРР э можливість фінансувати українські компанії, що працюють у таких критичних галузях економіки, як агробізнес та послуги для агробізнесу, переробка їжі, транспорт та логістика, роздрібна торгівля та фармація.

Лінія гарантій від Європейської комісії має ширше географічне охоплення, оскільки дозволяє кредитувати підприємства на лінії зіткнення чи поблизу зон бойових дій.

Це було однією з умов Європейської Комісії: цього типу інструменти мають бути використані ширше також з огляду на їхній характер місії. Сума кредитної гарантії від Єврокомісії складає 10 мільйонів євро із можливістю збільшення до 20 мільйонів євро з 13-го місяця реалізації програми.

Гарантія покриває 90% суми кредиту. На сьогодні майже 80% кредитів у межах програм розподілу кредитних ризиків видано для підприємств, які продовжують свою діяльність в прифронтових зонах. 

Кредобанк також є активним учасником програми державних портфельних гарантій, державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" та різноманітних програм підтримки бізнесу від місцевих адміністрацій.

Кредобанк також кредитує експортерів – завдяки співпраці з Експортно-кредитним агентством на початку травня цього року вдалося видати перший кредит компанії-експортеру з Дніпра, яка отримала фінансування на суму 4 млн грн для виконання контракту на поставку продукції у Болгарію.

Кредобанк планує залучати нових клієнтів сегменту малого та середнього бізнесу і корпоративного сектора зі стійких галузей та галузей, важливих для відбудови, як сільське господарство та агропереробка, ІТ, транспорт та логістика й медичні послуги.

Повномасштабна війна щоденно завдає великих руйнувань. Тому АТ "Кредобанк" веде постійну роботу з міжнародними фондами та інституціями, адже українське підприємництво потребує чималих інвестицій для виживання.

У час, коли наші Збройні Сили України ціною неймовірних зусиль боряться з ворогом, організатори Форуму не могли не долучити в програму аукціон, проведений спільно з Ігорем Дулином, підприємцем і головою громадської організації "Добро.Дій".  

Так, Благодійний аукціон "Збір на Пташки Перемоги" викликав чималу зацікавленість серед присутніх. Найбільше коштів на потреби ЗСУ вдалося зібрати з такими лотами: рятувальне коло зі знищеного ЗСУ крейсера "москва", бейсболка з автографом генерала Валерія Залужного, полотно про перемогу авторства Михайла Демцю, шматок бойової броні з-під Бахмута.

У рамках третьої панелі Форуму "Що варто змінити в Україні після війни", яку модерував Тарас Яценко (лідер медіахабу "Твоє місто"), обговорювали напрямки повоєнного відновлення України разом з Наталією Кривдою, що висловила мудрі міркування щодо ролі кульутри у цих трансформаційних процесах, Вадимом Денисенком, директором Українського Інституту Майбутнього, що професійно сформулював можливі варіанти майбутнього України, Юлією Селезньовою, котра акцентувала на наших ветеранах, які щоденно потребують підтримки і допомоги.

Водночас Володимир Воробей (PPV Knowledge Networks) грамотно узагальнив кроки, пов’язані з інституційними змінами, які нам доцільно впровадити.

Четверту надихаючу панель "Приклади побудови успішних конкурентних українських компаній", що уже багато років завершує Весняний діловий форум, незмінно модерував Роман Білик, керуючий партнер "Nexia DK".

Цього року своїм досвідом різкого переформатування діяльності ділилась Олена Гусєва, лідерка проекту MILIGUS.тактичний одяг, Віталій Седлер, співвласник "Intellias", а їх виступи дуже якісно коментував Андрій Рождественський, виконавчий директор Центру лідерства УКУ.

Організатори безмежно вдячні спікерам, учасникам, а найбільше – партнерам цьогорічного Весняного Ділового Форуму, завдяки яким вдалось його провести на такому рівні: KredoBank, UNIQA Україна, Meest Пошта, Nexia DK. Auditors & Consultants, Well Bud, Спілка автоматизаторів бізнесу, Молокія, UDP, LvivTech.City, Audi Центр Львів на Липинського, Astoria, Готельно-оздоровчий комплекс "Святий Шарбель", Твоє Місто, Акценти Плюс,  24 Канал, Lviv today, gram, ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ, ЛІМО.

Веб-сайт Весняного ділового форуму: https://dilovyy-forum.com.ua

Трансляція: https://fb.watch/kI7cA7KnKz/