Зернотрейдери перейдуть на рапс

Зернотрейдери перейдуть на рапс

Середа, 27 червня 2007, 15:44 -
Логіка проста: якщо закрити експорт, виробнику не буде, куди подітися. Йому доведеться продавати вирощений врожай за ту ціну, що дасть Агрофонд. І все б нічого, навіть наскільки непопулярний захід у певних умовах можна вважати доцільним… якщо б не одне "а
Учасники ринку прогнозують, що у 2007-2008 маркетинговому році їхні об'єми експорту будуть збережені на рівні попереднього року. За значного недобору зернових, і перш за все пшениці, вони розраховують компенсувати втрати за рахунок збільшення частки олійних у загальній структурі експорту. Мова йде про такі культури, як соняшник, рапс та соя.

Про це "ЕП" повідомив генеральний директор ВАТ "СП "Нібулон"" (м. Миколаїв) Олексій Вадатурський. За його словами, компанія, яка за підсумками двох останніх маркетингових років посідала перше місце за обсягами експорту зерна, має наміри і цього року повторити свій минулорічний результат – 1,7 млн. т. "Але тепер нам доведеться більше уваги приділяти рапсу і соняшнику, а також сої", – уточнив Вадатурський.

Разом з тим слід відмітити, що цього року, за прогнозами Гідрометцентру України, валовий збір соняшника складе 3,6 млн. т за середньої врожайності 11 ц/га. В той час як у 2006 році цей показник становив 5,3 млн. т. Таким чином, експортерам залишається робити ставку на рапс, виробництво якого збільшується в арифметичній прогресії.

За даними Держкомстату, валовий збір рапсу в Україні у 2004 р., 2005 р., 2006 р. склав відповідно 149 тис. т, 284,7 тис. т. і 603 тис. т. Цього року за рахунок росту посівних площ навіть за деякого зниження врожайності валовий збір рапсу досягне 1,3 млн. т.

Раніше про збереження українського експортного потенціалу АПК у 2007-2008 маркетинговому році заявляв профільний віце-прем'єр Віктор Слаута. Він також повідомив, що на нараді з зернотрейдерами звернув їхню увагу на можливість роботи на внутрішньому українському ринку.

Реклама:

"Ціни там зараз практично на рівні світових" – підкреслив віце-прем'єр. За його словами, наразі готується підписання меморандуму про співробітництво між зернотрейдерами з одного боку та профільними асоціаціями птахівників та тваринників з іншого боку. Актуальність подібного документу не викликає сумнівів, оскільки скорочення обсягів фуражного зерна на ринку неминуче призведе до його подорожчання, і, як наслідок, до зменшення поголів'я стада.

Між тим, голова ради директорів корпорації "Укртваринпром" Сергій Гнатюк повідомив "ЕП", що про будь-які домовленості з зернотрейдерами поки говорити зарано. "Нас не влаштовують умови, які нам запропонували. Тонна висівок за 900 гривень за вартості свинини 6 грн/кг для нас є збитковою. А збільшити закупівельну ціну ми не зможемо. Інакше у нас перестануть брати м'ясо", – пояснив С. Гнатюк.

Він також зазначив, що з цієї причини виключає можливість використання імпортного фуражу у виробництві комбікормів. "Це вийде дуже дорого, тоді доведеться швидше стадо пустити під ніж" – заявив голова "Укртваринпрому". За його словами, у таких умовах виробникам не зрозуміло, чи є зміст вкладати кошти у свинарство цього року.

Тим часом уряд поки не планує закупівлю до Аграрного фонду і держрезерву фуражного зерна. І з врахуванням труднощів, які прогнозуються із створенням держзапасів продовольчого зерна, можна з великою долею впевненості припустити, що до закупок фуражу справа не дійде.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!