Старые начпроды новой армии

Старые начпроды новой армии

Четверг, 7 августа 2014, 19:09 -
Фото mil.gov.ua
С одной стороны, государство умоляет перечислить 5 грн на паек, а с другой - не может обеспечить прозрачные конкурсы, которые вызывали бы уважение. Новый министр обороны вместе с подчиненными уже должен готовить новые конкурсные торги на 2015 год. (Укр.)

Останніми місяцями все частіше пригадують афоризм Наполеона про народ, який не бажає годувати свою армію.

Особливо актуальна ця фраза під час війни.

Міноборони заявляє: солдати харчуються вчасно та якісно. Самі військові підтверджують: в бою про харчі не думають.

Втім, мало не щодня у пресі з'являється інформація від рідних героїв про відсутність харчування чи неїстівні пайки.

Реклама:

Хто годує армію

1 липня 2014 року прес-служба Міноборони поширила реліз, у якому перерахувала приватні компанії, які годують військових. Це ТОВ "Авіка", ТОВ "Адмет-груп", ТОВ "Укрпродакорд-ОР" та ПП "Артек-союз".

На запит автора відомство повідомило, що державні закупівлі не проводились через статтю 18 закону "Про державний бюджет України на 2014 рік". Тобто чотири компанії обрані без конкурсу.

На початку 2014 року для забезпечення безперервного процесу харчування збройних сил парламентський комітет з питань бюджету запропонував продовжити договори на послуги з харчування, укладені з переможцями тендерів у 2013 році.

Тоді громадськість звинуватила голову комітету Євгена Геллера в корупції, адже силовикам дозволили укласти договори без відкритих конкурсів.

Втім, у недалекому 2012 році спеціалісти Держфінінспекції порадили уряду вивести закупівлі харчування збройних сил в тінь, аби не зривати поставку обідів. Таким чином нардепи спростили життя чиновникам в лампасах.

Залишається тільки здогадуватися, на яку суму продовжені договори. В кінці червня 2014 року СБУ засекретила ці угоди, аби не поширювати інформацію про чисельність та розташування військових частин.

Зважаючи на дані 2013 року, можна припустити, що за дніпропетровською "Авікою" закріплені східні області, за боярським "Адметом" - західні, за білоцерківським "Укрподакордом" - північні, а за одеським "Артеком" - південні.

Варто додати, що в сукупності за 2013 рік договори на організацію харчування дотягнули майже до 400 млн грн. У 2014 році, крім інфляції, треба приплюсувати ще 89,3 млн грн, виділені з резервного фонду на навчальні збори.

Тож очікується, що до кінця 2014 року витрати на організацію харчування для збройних сил перевищать півмільярда гривень.

Майже 90 млн грн було виділено з резервного фонду на харчування збройних сил під
час навчальних зборів
 

"Сім'я", прокладки, та пул Єжеля

Кожну з чотирьох компаній, які зараз готують їжу для солдат, пов'язують довгі і складні стосунки з Міноборони та іншими бюджетними організаціями.

У 2008 році КРУ підрахувало, що військові частини Київщини переплатили за послуги харчування ТОВ "Авіка" майже 1 млн грн. Того ж року силовики розірвали договір з дніпропетровською фірмою через неякісне харчування.

У квітні 2011 року "Авіка" потрапила в епіцентр скандалу. Тоді на Рівненщині і Волині 70 тис дітей-чорнобильців залишилися без харчування.

Мінсоцполітики під керівництвом Сергія Тігіпка уклало з фірмою контракт на 70 млн грн. Пізніше преса з'ясувала, що "Авіка" звернулася до місцевих бізнесменів з пропозицією нагодувати малечу за частину грошей, бо у дніпропетровської фірми відсутній персонал та ресурси у західному регіоні.

Проблему обговорювали навіть у залі парламенту. Характерно, що вже у липні 2013 року під час розгляду закупівель психоневрологічного інтернату на Дніпропетровщині адміністративна колегія Антимонопольного комітету відзначила, що ТОВ "Авіка" документально не підтвердило наявність персоналу.

У травні 2014 року перевірка Мін'юстом Державної пенітенціарної служби у Дніпропетровській області виявила, що "Авіка" поставила перекуплену тюльку в Бердянську за завищеними цінами. Збитки становили майже 200 тис грн.

Повернулося ТОВ "Авіка" на тендери Міноборони за міністра Павла Лебедєва у травні 2013 року, вигравши 36,7 млн грн. За даними "Вісника державних закупівель" від 2010 року дніпропетровська фірма "натендерила" 130 млн грн.

Недавно у пресі з'явилося інтерв'ю директора фірми Ірини Гетьман. У ньому вона запевнила, що "Авіка" справляється із забезпеченням військовослужбовців у зоні АТО, незважаючи на збитки від нападів терористів.

ТОВ "Укрпродакорд ОР" також знайоме з Міноборони з 2008 року. Як повідомили у Держфінінспекції, шість років тому фірма не змогла організувати харчування солдатів у Чернігівській, Рівненській, Хмельницькій та Житомирській областях через відсутність "власних виробничих потужностей та штатних працівників".

Фото mil.gov.ua 

Фактично військових годувала агрофірма "Новий шлях".

"Укрпродакорд" був посередником, заробивши на рівному місці 300 тис грн. Журналісти встановили, що ця фірма належала дружині Руслана Березюка, який у 2010 році потрапив до Білоцерківської райради від Партії регіонів.

УП уже писала про тісні стосунки Березюка та Олександра Януковича, а також про те, що дружині депутата райради належало таке собі ТОВ "Візит".

Воно стало відомим через скандал з неякісним харчами, які потрапили на стіл дітям-чорнобильцям за бюджетні кошти. За даними "Вісника" від 2008 року "Укрпродакорд ОР" "натендерив" більше 203 млн грн. "Наші гроші" відносять фірму до пулу постачальників армії часів міністра оборони Михайла Єжеля.

Крім того, протягом певного періоду директором "Укрпродакорд ОР" значився Олександр Горбенко, який був власником армійського підрядника "Адмет-груп".

ТОВ "Адмет-груп" зареєстроване у Київській області, хоча годує армію у західних областях. Для фірми це створює певні репутаційні ризики.

Для прикладу, у квітні 2014 року депутати Сарненської райради, що на Рівненщині, звернулися до президента, уряду та Генпрокуратури. Народні обранці стверджували, що "Адмет-груп" не зможе нагодувати місцевих дітей-чорнобильців через "відсутність можливості у наданні технічної та кадрової бази".

Щоправда, районні депутати не надали жодного доказу. Як повідомляли ЗМІ, Мінсоцполітики Людмили Денисової "відправило у "регіонало"-єнакіївське кубло ще 120 млн грн на дитячі харчі".

Безпосередньо боярська фірма отримала підряд на 48 млн грн. Тоді був оприлюднений зв'язок "Адмету" з Дмитром Медведєвим, бізнес-партнером зниклого екс-міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка.

Варто додати, що "Адмет" стежить за власним іміджем. У жовтні 2013 року фірма влаштувала показовий обід для солдатів-контрактників 128-ї гірської піхотної бригади. Бійцям приготували різні страви, з яких вони самі складали собі меню.

Прес-служба МО повідомила, що харчування військовослужбовців під час навчань забезпечується вчасно та в повному обсязі. До квітня 2014 року до командирів жодного разу не надходили скарги з приводу якості їжі.

Дегустація страв для контрактників. Фото mil.gov.ua

Навесні 2014 року Господарський суд міста Києва стягнув з Міноборони на користь "Адмета" 6,8 млн грн за несплачені послуги. Перші тендери Міноборони на 96,8 млн грн боярська фірма виграла за міністра Лебедєва у травні 2013 року. Загалом від 2010 року "Адмет-груп" "натендерив" більше 150 млн грн.

ПП "Артек-союз" почало співпрацю із збройними силами ще на початку 2000-х років. Коли у 2007-2008 роках харчування військових активно передавали на аутсорсинг, "Артек" став однією з перших компаній, які зайшли у кримські їдальні.

Однак вже у 2008 році головний санітарний лікар Кримського регіону полковник медичної служби Леонід Манцов направив листи керівнику ПП Наталії Лобик з пропозиціями усунути порушення санітарії.

В акті перевірки наголошувалося, що гострі кишкові інфекції зафіксовані у військових частинах А 2291 та А 1656, які обслуговував "Артек".

Держфінінспекція також ловила на гарячому посадових осіб підприємства. У 2008 році чиновники частин А 4416, А 1954 та А 0299 були звинувачені у тому, що безкоштовно передали "Артеку" майно продовольчої служби на 300 тис грн.

Крім того, у деякі військові частини "Артек-союз" лише привозив харчі. Готували їжу штатні кухарі цих частин. Проте "Артек" отримував гроші за організацію процесу харчування.

У 2008 році за згодою Міноборони представники "Артеку" збільшили вартість порції у п'ять разів, хоча рівень інфляції в Україні за 2007 рік становив 16%, за перше півріччя 2008 року - 12,9%.

У 2009 році інспектори повідомили, що "Артек-союз" необґрунтовано завищив вартість кожної порції на 5 грн. За півроку це завдало державі 5,5 млн грн збитків.

У 2011 році інспектори встановили, що ця фірма безпідставно включала орендну плату за користування складськими приміщеннями до витрат на надання послуг з харчування. Як наслідок, з бюджету було переплачено 3,4 млн грн.

Це далеко не всі випадки, зафіксовані Держфінінспекцією. Директор "Артек-союзу" Наталія Лобик спростовувала наявність порушень. Вона також має спільний бізнес з колишнім депутатом-"регіоналом" Сергієм Брайком, відомим виступами перед пресою від імені окупантів Криму.

Фото mil.gov.ua 

До позитивів "Артеку" можна зарахувати ремонт їдалень Міноборони, за що бюджет завинив приватному підприємству 2,85 млн грн.

ПП "Артек-союз" також входить до пулу екс-міністра Єжеля. Від 2008 року компанія заробила на контрактах Міноборони більше 350 млн грн.

Монополія на шлунок солдата

Компанії, які годують армію, хочуть закріпити своє монопольне становище.

Недавно ТОВ "Адмет-груп", ПП "Артек-союз" та ТОВ "Укрпродакорд ОР" звернулися до міністра оборони з проханням запобігти перерозподілу ринку військового харчування. Уряд був звинувачений у спробі розірвати договори з постачальниками на користь державних підприємств.

Підприємці звинувачують державу у корупції, згадують Майдан і натякають, що хтось у Кабміні готується перерозподілити бюджетні потоки на "прокладки".

Такі публічні виступи дають підстави вважати, що фірми, які зайшли на ринок військового харчування в часи найбільш корумпованих міністрів, прагнуть залишитися при відомстві назавжди. Як для бізнесменів - адекватне бажання.

Проте, і приватним компаніям, і Міноборони, і уряду, а тим більше Генпрокуратурі треба пам'ятати про війну. Ситий солдат - запорука перемоги.

 У червні Міноборони анонсувало усунення деяких посадовців, які відповідали за
забезпечення збройних сил, з посад з метою присікти фінансові зловживання. Втім, як
встановив автор, фактично одну посадову особу замінили на іншу

Тендери, на яких перемагали підприємці, організовували чиновники, лояльні до "прокладок". Відтак, довіра суспільства до Міністерства оборони вщент підірвана.

З одного боку, держава благає перерахувати 5 грн на пайок, а з іншого - не може забезпечити прозорі конкурси, які б викликали повагу та розуміння. Новий міністр оборони разом з підлеглими уже повинен готувати нові конкурсні торги на 2015 рік.

На такі торги слід запросити максимальну кількість компаній з бездоганною репутацією у сфері кейтерингу, представників преси та громадськості. Мета - обрання найефективніших підрядників, аби у громадян не виникало сумнівів, чи снідали сьогодні їх брати, сини та чоловіки перед боєм з нечестю.

Реклама: