"Чорноморнафтогаз" вимагає самостійності

"Чорноморнафтогаз" вимагає самостійності

Понеділок, 12 листопада 2007, 08:59 -
Нафтогазовидобувні компанії вкотре звернулися до влади з пропозицією зменшити податкове навантаження, аргументуючи можливим зменшенням обсягів видобутку. Напередодні початку роботи Верховної Ради державна компанія "Чорноморнафтогаз" вирішила нагадати про
 

Нафтогазовидобувні компанії вкотре звернулися до влади з пропозицією зменшити податкове навантаження, аргументуючи можливим зменшенням обсягів видобутку. Напередодні початку роботи Верховної Ради державна компанія "Чорноморнафтогаз" вирішила нагадати про свої потреби і вимагати створення нормальних умов для свого розвитку.

Згідно із пропозиціями "Чорноморнафтогазу", адекватні умови для роботи будуть створені, коли держава дозволить компанії вільну реалізацію газу власного видобутку. За 10 місяців компанія видобула 1,058 млрд куб. м газу. Населення Криму споживає близько 600 млн куб. м. – отже, потреби його задовольнять сповна, у підприємства з'явиться можливість продати газ дорожче компаніям.

Окрім того, "Чорноморнафтогаз" пропонує зменшити податкове навантаження, скасувати рентну плату за газ морського видобутку, узгодити ціну на газ власного видобутку із ринковими показниками та передбачити щорічне виділення з бюджету коштів на геологорозвідувальні роботи в акваторії Чорного й Азовського морів.

За словами голови правління "Чорноморнафтогазу" Анатолія Присяжнюка, підприємство перебуває у критичній ситуації. При собівартості видобутку газу 290 гривень/тис. куб. м, продаж здійснюють за 293 гривні/тис. куб. м. Зношеність основних фондів становить 60-90%.

Реклама:

При цьому у 2007 році компанія виплатила в бюджет близько 200 млн гривень, у тому числі близько 65 млн гривень ренти. "Це парадокс: із одного боку, ринку природного газу в Україні не існує – нам як і раніше говорять, кому і за якою ціною продати наш товар. З іншого боку, ми змушені закуповувати всі матеріально-технічні ресурси за ринковими цінами, які постійно зростають. Таким чином зростає і собівартість видобутку газу", - каже голова правління компанії.

Щоб збільшити видобуток газу у 8-10 разів у поточному році, потрібно вкласти близько 2,5 млрд доларів. "Я хочу винести на порядок денний питання, щоб рентабельність підприємства була не меншою 30%, оскільки нафтогазовидобувна галузь дуже капіталомістка", - сказав Присяжнюк.

Експерти розходяться у своїх оцінках пропозицій компанії. Деякі вбачають у відміні рентної плати (чи навіть у зниженні її рівня) привид корупції, інші вважають відміну цього платежу порятунком для вітчизняного нафтогазовидобутку. Крім того, вони з недовірою ставляться до собівартості видобутку газу різних компаній, котру іноді оприлюднюють, оскільки зараз в Україні ніхто не контролює, які показники у собівартість закладені.

Колишній міністр економіки Сергій Терьохін негативно ставиться до відміни рентних платежів. "Де є диверсифікація будь-яких податків або квазіподаткових платежів, таких як рентні платежі, там є "свій" інтерес", - сказав Терьохін. На його думку, всі компанії повинні платити за використання надр, а держава має виділяти кошти з бюджету на геологорозвідку, щоб, так би мовити, "показати" інвесторам, куди можна вкладати кошти.

Натомість колишній заступник голови правління НАК "Нафтогаз України", колишній голова правління "Укргазвидобування" Ілля Рибчич вважає, що для газовидобувних підприємств потрібно зменшити податкове навантаження, оскільки реструктуризація податкових боргів навряд чи врятує їх.

Окрім того, встановлення рентної плати за газ, що видобувають на шельфі Чорного та Азовського морів, є недоцільним, у той же час для "Укргазвидобутку" слід зменшити ренту на 50%. "Справа в тому, що треба вкладати багато коштів у розвиток, у розробку нових родовищ, наприклад, на Одеське родовище потрібно близько 1 млрд гривень. Де ж їх брати?", - запитує Рибчич.

Керівник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен банку Аваль" Дмитро Сологуб вважає, що "Чорноморнафтогазу" не вдасться пролобіювати відміну рентних платежів, оскільки це досить важлива стаття бюджету. "Це одна з тих статей доходу, які досить легко зібрати і завжди можна підвищити. Тому я скептично ставлюся до того, що вони зможуть це зробити.

Пролобіювати відміну цих платежів не зможе жоден керівник газовидобувних підприємств", - говорить аналітик. Сологуб також вважає, що у найближчому майбутньому не варто очікувати відміни постанови, яка зобов'язує компанії, де державна частка перевищує 50%, продавати газ власного видобутку населенню, оскільки поки що не відомо, наскільки підвищиться ціна на газ у 2008 році.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!