Гривню "ревальвують" спекулянти?

Гривню "ревальвують" спекулянти?

Середа, 4 липня 2007, 15:38 -
Останні тижні на шпальтах деяких видання лякають українців ревальвацією гривні до 4,8-4,9 грн./долл. НБУ активно спростовує будь-яку інформацію щодо можливої зміни ціни гривні до кінця року. Будь-які закиди регулятору можна розцінювати як провокації з мет

Останні тижні на шпальтах деяких видань лякають українців ревальвацією гривні до 4,8-4,9 грн./долл. Іноді навіть можна було почути зовсім радикальні прогнози: до 2,7 грн./долл.

Девальваційна фобія спостерігається на ринку давно, але останнім часом аргументом "прихильників" ревальвації є нещодавня постанова НБУ, якою він надав собі право змінювати курс гривні за власним бажанням і одноосібно приймати рішення щодо проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Деякі фінансисти розцінили такі дії, як підготовчий етап до зниження курсу долару.

Крім того, страху нагнав ще і той факт, що Національний банк Україні минулого тижня скоротив можливості по використанню іноземної готівки в Україні. На думку регулятора, це має зменшити темпи доларизації економіки. Фізичні особи тепер мають право користуватися іноземною валютою тільки для оплати віз у посольствах, митних платежів та придбань у зонах duty free.

У Нацбанку з іронією сприймають заяви про можливість ревальвації та стверджують, що не планують змінювати курс гривні. За словами голови Ради НБУ Петра Порошенка, перед тим як змінювати курс, процедурно необхідно внести зміни до основ грошово-кредитної політики. "Оскільки ці зміни робить Рада Нацбанку, ніяких несподіванок, які були у 2005 році (нагадаємо що тоді курс знизився на майже на 5% протягом декількох днів), цього разу не буде", - наголосив Порошенко.

Реклама:

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, ревальвація офіційного курсу маловірогідна. "Не дивлячись на те, що всі передумови для цього існують, зміцнення гривні можна буде спостерігати лише на готівковому ринку. З початку року НБУ скуповує долари, утримуючи гривню від зростання, та демонструє і надалі бажання жорсткого контролю курсу", - відзначив Жолудь.

Безперечно, через велику доларизацію економіки, укріплення або послаблення національної валюти, наприклад, у період відпусток, чи очікування напередодні виборів можуть вплинути на реальний добробут тих громадян, чиї доходи чи заощадження номіновані у "зелених". Влітку населення в Україні завжди продає долар, тому на готівковому ринку гривня зміцнюється.

За словами Жолудя, такі зміни є незначними, минулого року наприклад, ціни не падали нижче 4,98 грн./долл. Сьогодні середній курс продажу долара на готівковому ринку складає 5,00 грн./долл.

Але, навіть якщо регулятор вирішить відмовитись від фіксованого обмінного курсу, то ціна долара не зможе впасти більше, ніж на 2%, тому що в основах грошово-кредитної політики НБУ на 2007 рік закладено коридор 4,95-5,25 грн./долл., за межі якого ціні долара Нацбанк вийти не дозволить. Тим більш, регулятор неодноразово наголошував, що до виборів змінювати грошову політику ніхто не збирається, задля уникнення ажіотажу серед населення.

На думку заступника директора казначейства АКБ "Форум" Олександра Добровольського, ніяких підстав для ревальвації гривні не існує. "Протягом перших чотирьох місяців 2007 року від’ємне сальдо торгівельного балансу склало 3 млрд. долл., та імпорт вже перевищив річний прогноз Міністерства економіки. Навпаки, це може свідчити про можливість невеликої девальвації гривні після виборів", - пояснив Добровольський.

За словами Порошенка, у країні має існувати "якір", тобто підчас політичної кризи, необхідно зменшити ризики курсової нестабільності. "Не виключаю, що сьогодні перехід від прив’язки до однієї валюти до корзини валют є можливим та бажаним, але це не є ключовими засадами грошової політики 2007 року. Тобто, зараз це питання розглядається на перспективу", - наголосив Порошенко. Однак поки що і приблизно не оголошується час зміни курсової політики.

На думку Жолудя, НБУ сьогодні також є заручником політичної ситуації. За будь-якої зміни курсу гривні, і опозиція і влада будуть мати привід критикувати дії регулятора. Тому на сьогодні розмови про введення плаваючого курсу, або послаблення монетарної політики є неможливими.

Голова Нацбанку Володимир Стельмах на питання журналістів відповів, що курс буде "правильним", але що означає "правильний курс" у розумінні НБУ – він не пояснив. Поки регулятор активно спростовує будь-яку інформацію щодо можливої зміни ціни гривні до кінця року. Тому будь-які закиди регулятору можна розцінювати як провокації з метою послаблення фінансової системи. У випадку зміцнення гривні, спекулянти, в тому числі і деякі політики, змогли б непогано заробити на коливанні курсів.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!