Фінансова погода: огляд

Фінансова погода: огляд

Вівторок, 3 липня 2007, 07:27 -
Нацбанк спростив валютні правила для позичальників. Минулого тижня він вніс зміни до положення "Про порядок та умови торгівлі іноземною валютою" і дозволив суб'єктам господарювання, що купують безготівкову ВКВ для погашення кредитів іноземним кредиторам,
НБУ відстоює картки

Нацбанк минулого тижня звинуватив підопічних у невиконанні закону про платіжні системи. Згідно з ним, торгово-сервісні підприємства, на яких установлені касові апарати, зобов'язані приймати і платіжні карти, причому всіх працюючих у нашій країні платіжних систем.

"Аналіз інформації стосовно надання банками послуг з обслуговування платіжних карт свідчить про те, що 34% банків-членів платіжних систем надають послуги однієї платіжної системи, 45% – двох платіжних систем, 21% – трьох платіжних систем. Це свідчить про невиконання значною кількістю банків вимог п.14.7 закону", – говориться у розісланій телеграмі. Нею ж НБУ порекомендував підопічним знизити комісії за обслуговування встановлених POS-терміналів, які ті знімають з торговців з 3,5% до 2% суми платежів.

Чиновники вважають, що це буде сприяти більш інтенсивному встановленню терміналів, що приймають пластик, та збільшенню платежів за допомогою карток (центробанк давно бореться із розрахунком готівкою).

"Загалом частка платежів із використанням платіжних карт складає не більше 5%. Хоча цифра і невелика, однак спостерігаємо стійку тенденцію до її зростання. У готелях, бутіках, туристичних агентствах і прокатах автомобілів платіжними картками оплачують від 20% до 40% покупок", – зазначила відповідальна за напрямок торгового еквайрінгу управління організації та розвитку каналів продажу Укрсоцбанку Анастасія Федякова.

Реклама:

Євро перестав подобатися

Європейський центробанк минулого тижня розписався у безпомічності свого дітища – євровалюти. У доповіді ЄЦБ іде мова про повсюдне падіння попиту на євро. Найбільш активно інтерес до молодої грошової одиниці падав на валютному ринку.

Також у звіті Центробанку зазначено, що до кінця 2006 року частка євро активно падала і на міжнародному ринку облігацій – там вона скоротилася на 2,5% порівняно з показниками 2004 року і склала 31,4%. Таке зниження відбувалося вперше з 1999 року. Найкраще тенденція проглядалася на ринку довгострокових облігацій.

Спеціалісти пояснюють це різницею між ставками рефінансування ЄС (4% річних) і США (5,25%). Більш висока процентна ставка США збільшує попит на облігації, номіновані у доларах. Ця різниця з'явилася не так давно. Федеральна резервна система США почала свій цикл підвищення ставок у середині 2004 року і за два роки підняла рівень з 1% до 5,25%. Тоді як ставка ЄЦБ з 2000 року складала 2% і не змінювалась до кінця 2005 року, після чого почалося повільне зростання.

"На світовому валютному ринку навіть мінімальна різниця у ставках носить принциповий характер. Особливо на фоні того, що долар традиційно сприймається як світова валюта номер один, в той час коли євро досі не вдається подолати статус другого номера", пояснив ситуацію аналітик ІК "Фінам" Володимир Сергієвський.

Кабмін візьметься за борги

НБУ збирається взяти під свій пильний контроль зовнішні запозичення. Ініціатором новацій сьогодні виступає головний банк країни. "В першу чергу ми можемо вплинути на державний сектор запозичень. Тому обговорюємо з урядом можливість введення дозвільної системи для виходу на зовнішні ринки державних підприємств та Мінфіну", – розповів заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

Спостерігачі не виключають того, що нові правила, які передбачають отримання дозволу на вихід на зарубіжні ринки, з'являться та почнуть діяти ще до кінця 2007 року. Запорука тому – погіршення статистики зовнішнього боргу України. За даними НБУ, минулого року зовнішній борг корпоративного сектору зріс на 52%.

На 1 квітня 2007 року державні та комерційні підприємства заборгували зарубіжним кредиторам близько $60 млрд.. Через зростання корпоративного боргу сукупний зовнішній борг країни за підсумками 2006 року вперше перевищив 50% ВВП.

Позичальникам зменшили строки

Нацбанк спростив валютні правила для позичальників. Минулого тижня він вніс зміни до положення "Про порядок та умови торгівлі іноземною валютою" і дозволив суб'єктам господарювання, що купують безготівкову ВКВ для погашення кредитів іноземним кредиторам, не виконувати так зване "п'ятиденне правило". Нагадаємо, що на сьогоднішній день всі підприємства, що купують валюту на міжбанківському ринку, зобов'язані використати її протягом 5 днів після зарахування її на поточний рахунок.

"Позичальникам дозволили без обмежень накопичувати придбану валюту та використовувати її без обмеження будь-яких термінів. Це суттєво спростить роботу з погашення зовнішніх запозичень і зменшить обсяги штрафів, які змушені платити недисципліновані вітчизняні компанії за недотримання "валютної дисципліни". А також дещо зменшить пропозицію ВКВ на міжбанку. Адже якщо підприємства не встигали вчасно використати куплену валюту, вони були змушені її продавати на міжбанку. Тепер їм не доведеться це робити", – прояснив ситуацію начальник управління маркетингу і реклами "Дельта Банку" Олександр Чайкін.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!