Декларирование доходов: как меняется Украина

Декларирование доходов: как меняется Украина

Украинцы все охотнее декларируют свои доходы, поэтому поступления в казну растут. Наибольшую сумму в 2016 году задекларировал киевлянин - 41 млн грн. (Укр.)
Четверг, 2 июня 2016, 14:30
Роман Насиров, председатель ДФС

Історія не знає прикладів існування держави, яка б обходилася без податків.

Весь державний апарат, який забезпечує життєдіяльність суспільства і гарантує досягнення соціальної справедливості, тримається на податковій слухняності кожного окремого громадянина.

Віддаючи частину свого доходу державі, громадяни не втрачають його, а фактично отримають ті блага і послуги, які кожен з них не в змозі задовольнити самотужки.

Не дарма найбільш процвітаючі країни завжди мають високу індивідуальну культуру сплати податків.

Реклама:

Добровільне декларування доходів давно стало загальноприйнятою практикою у світі, а платники податків - невід'ємним атрибутом державного "тіла", втрата якого може розглядалися як землетрус для всіє системи фінансового забезпечення.

Сплата податків - це обов'язок кожного громадянина. Це внесок в добробут держави, підґрунтя її фінансової стабільності, допомога пенсіонерам, інвалідам та студентам. Декларуючи доходи, ми вносимо свою частку у майбутнє України.

Одним з головних завдань фіскальної служби є формування податкової культури населення, створення мотиваційних стимулів для платників податків, спрощення умов декларування доходів.

Ми постійно працюємо над забезпеченням максимально комфортних умов для виконання платниками податків своїх податкових зобов'язань, роз'яснюємо платникам податків актуальні питання щодо заповнення декларації, сплати податку або отримання податкової знижки.

Вважаю, що в нас це непогано виходить. Не вірите? Погляньте на статистику.

За результатами кампанії декларування доходів громадян у 2016 році декларації про майновий стан і доходи подали понад 554 тис громадян. Порівняно з попереднім роком кількість поданих декларацій збільшилася на 40 тис осіб!

Найактивніше декларували доходи жителі Запорізької (майже 51 тис осіб), Миколаївської (майже 45 тис осіб), Дніпропетровської (44 тис осіб) та Одеської областей (майже 44 тис осіб).

 Натисніть для збільшення

Загальна сума задекларованого у 2016 році доходу становить 49,4 млрд грн, що на 5,5 млрд грн або на 12% більше, ніж у 2015 році. Таким чином, державна скарбниця отримала 1,48 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Минулого року цифра була меншою на 447,7 млн грн або на 44%.

Найбільша питома вага в структурі задекларованих доходів припадає на доходи,  отримані у вигляді зарплати - 16,9 млрд грн або 34,2%, та успадкованого чи отриманого в дарунок майна - 8,9 млрд грн або 18% від загальної суми доходів.

 Натисніть для збільшення

Особливо хочу відзначити декларантів-"мільйонерів", адже їх внесок у держбюджет найбільший.

Так, найбільшу суму до сплати задекларував киянин за доходами, отриманими з джерел за межами України. Загальна сума його зобов'язань - 41,4 млн грн, з них 38,5 млн грн - податок на доходи фізичних осіб, 2,9 млн грн - військовий збір.

Загалом доходи понад 1 млн грн задекларували 4 684 особи. Це більше, ніж у 2015 році: тоді таких платників було 4 053. Найбільше "мільйонерів" зафіксовано у Києві - 2 243. На Харківщині таких платників 325, на Дніпропетровщині - 307.

 Натисніть для збільшення

Загальна сума задекларованого доходу таких громадян становить 24,6 млрд грн, податкові зобов'язання до сплати з податку на доходи фізичних осіб визначені в сумі 685,4 млн грн, з військового збору - 70,8 млн грн.

Сплата податків - почесний конституційний обов'язок, і ставитися до нього треба відповідально. Україна потребує підтримки громадян. Кожна гривня сплаченого податку може допомогти державі у цей нелегкий час. Пам'ятаймо про це, адже Україна починається з кожного з нас.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: