Каждый участник коррупционных махинаций в ГПЗКУ должен быть наказан

Каждый участник коррупционных махинаций в ГПЗКУ должен быть наказан

Пока идет следствие, единственный выход для компании - шаг за шагом доказывать обществу и международным партнерам, что ее работа отныне прозрачная и прогнозируемая. (Укр.)
Воскресенье, 16 августа 2015, 05:20
Денис Полежаев, заместитель председателя правления ПАО "Государственная продовольственно-зерновая корпорация Украины"

ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" не позбавлена підвищеної уваги українського суспільства.

Питання тільки в тому, якою є ця увага?

На мій погляд, вона не завжди справедлива та виправдана.

Так, проблеми у роботі ДПЗКУ існують. Робота над їх вирішенням триває.

Реклама:

Разом з тим, є досягнення і хороші новини. Шкода тільки, що про них майже не говорять.

ДПЗКУ - найпотужніша державна вертикально-інтегрована компанія в Україні, що об'єднує підприємства 21 регіону. Корпорація - лідер у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зерна.

Початковим етапом діяльності ДПЗКУ є закупівля сільгосппродукції. Наразі, в рамках програми спотових закупівель держкорпорація придбала у сільгоспвиробників уже близько 840 тис. тонн зерна нового врожаю на суму понад 2,84 млрд. грн.

З початку нового маркетингового сезону закуплено на внутрішньому ринку понад 349 тис. тонн ячменю, більш ніж 312.8 тис. тонн пшениці фуражної, близько 166 тис. тонн пшениці продовольчої (2-3 клас) та більше 12 тис. тонн інших культур (кукурудзи, ріпаку).

Натисніть для збільшення 

Співпраця з найбільшим національним гравцем зернового ринку має низку переваг для українських виробників зерна.

Насамперед, це багаторічний досвід роботи ДПЗКУ на ринку, розгалужена мережа елеваторів, сертифіковані умови для зберігання зерна, забезпечення його якісних показників, оптимальна і прозора тарифна політика, чітка система обліку.

Із закупівлею зерна маховик ДПЗКУ лише починає набирати обертів. Один з найбільш важливих напрямків її роботи - переробка зерна і виробництво продукції з високою часткою доданої вартості: борошна, круп, пластівців, комбікормів.

Корпорація має 17 млинів, 21 КХП, кілька круп'яних і комбікормових заводів. За рік на цих потужностях переробляється 718 тис тонн зерна, виробляється сім сортів пшеничного та житнього борошна, їх суміші, а також вітамінізоване борошно.

На круп'яних заводах виробляється 31 тис тонн круп і пластівців на рік. Асортимент - п'ять видів круп і п'ять видів пластівців та мюслі. Потужності комбікормових заводів розраховані на виробництво 163 тис тонн на рік розсипних і гранульованих комбікормів за повнораціонними рецептурами для всіх видів тварин, птиці, риби.

Корпорація здатна забезпечити до 15% потреб внутрішнього ринку у борошні та крупах і зробити значний внесок у забезпечення продовольчої безпеки України.

 Натисніть для збільшення

Важливим також є експортний напрямок діяльності корпорації. У 2014-2015 маркетинговому році ДПЗКУ експортувала близько 19 тис тонн борошна та посіла друге місце серед експортерів пшеничного борошна в Україні.

У 2015-2016 маркетинговому році ДПЗКУ планує поставити за кордон близько 60 тис тонн пшеничного борошна та стати лідером серед його експортерів.

У перспективі планується розширення ринків збуту до Китаю, Ємену, Об'єднаних арабські еміратів, Грузії, Словаччини та Азербайджану.

Для забезпечення населення України зерном необхідно гарантувати сприятливі умови його зберігання протягом усього року. ДПЗКУ є лідером серед операторів ринку зберігання зернових та олійних культур в Україні. Сьогодні корпорації довіряють свою продукцію кілька тисяч контрагентів з усієї України.

До структури ПАТ належить 56 елеваторів із загальною зерновою місткістю 3,75 млн тонн, два зернові термінали в Миколаєві та Одесі з обсягом перевалки в 2,4 млн тонн. Загалом ДПЗКУ належить 11% сертифікованих потужностей складського зберігання та середньорічних обсягів портової перевалки в Україні.

З початку 2015/2016 маркетингового року на філії ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" зберігається близько 1 млн 85 тисяч тонн зернових.

 Фото wikipedia.org

Так, на лінійні елеватори та хлібоприймальні підприємства ДПЗКУ надійшло на зберігання 854,1 тисяч тонн зернових та олійних культур, що на 35 тисяч тонн більше, ніж за відповідний період минулого маркетингового сезону. Портові елеватори держкорпорації прийняли 230,9 тисяч тонн збіжжя.

Підприємство активно працює над збільшенням обсягів приймання і зберігання. Планами на 2015-2016 МР передбачено довести обсяги заготівлі до 3,2 млн тонн.

Попри усі труднощі ДПЗКУ має амбітні та абсолютно гідні цілі, заради яких варто налагоджувати стабільну роботу, модернізувати організаційну структуру, приводити до ладу співробітництво з іноземними партнерами.

Корпорація, зокрема, планує збільшити потужність експортної перевалки до 6 млн тонн на рік, модернізувати елеватори та переробні підприємства, довести обсяги одночасного приймання та відвантаження в портах на судна до 425 тис тонн на місяць, завантажувати багатотоннажні судна Panamax - на 50 тис тонн і більше.

До основних інвестиційних планів корпорації належить реконструкція морських елеваторів - Одеського зернового терміналу і Миколаївського портового елеватора - та мережі філій, а також будівництво глибоководного портового елеватора.

У структурі ДПЗКУ планується створити логістичний підрозділ для автомобільних перевезень зерна з метою оптимізації та здешевлення транспортних витрат.

 Фото antikor.com.ua

Звичайно, не все так оптимістично у роботі корпорації. Робота правоохоронних органів за фактом фінансових зловживань у ДПЗКУ триває. Кожен учасник корупційних махінацій у корпорації має бути притягнений до відповідальності.

А поки триває слідство, єдиний вихід для компанії - крок за кроком доводити суспільству і міжнародним партнерам, що її робота віднині прозора і прогнозована.

Особливу увагу слід приділяти контролю за якістю зерна, чіткій координації з департаментами міністерства, організації ефективної роботи кожної маркетингової ланки - від закупівлі зерна до його відвантаження.

Якщо будуть дотримані угоди з китайськими партнерами, у повній мірі використаний інфраструктурний потенціал корпорації, а держава отримуватиме прибутки, ДПЗКУ перетвориться з фігуранта кримінальних розслідувань на справді стратегічно важливе державне підприємство України.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: