Депозиты, гособлигации, недвижимость, акции Tesla или "под матрац". Во что лучше вложиться в 2021 году?

Депозиты, гособлигации, недвижимость, акции Tesla или "под матрац". Во что лучше вложиться в 2021 году?

Куда лучше инвестировать в бурные времена, чтобы заработать или хотя бы сохранить сбережения. Какие финансовые инструменты для этого подойдут и какую доходность они могут принести. (укр)
Четверг, 21 января 2021, 09:30 -
коллаж Андрея Калистратенка

2020 рік почався на хвилі позитиву: американські фондові індекси були на максимумах, ринки були налаштовані на активне зростання по всьому світу. Однак усі позитивні прогнози та очікування перекреслив коронавірус.

Люди стали набагато обережнішими в інвестуванні, а аналітики – у прогнозах.

Новини про розробку вакцини від коронавірусу змінюються новинами про нові штами COVID-19 та нові жорсткі локдауни, тож ставити на остаточне відновлення економіки ніхто не поспішає.

Чи варто інвестувати гроші у 2021 році, і якщо так, то в які інструменти? У статті йдеться про такі варіанти.

Реклама:

1. "Матрац".

2. Депозити.

3. Держоблігації.

4. Акції іноземних компаній.

5. Золото, срібло.

6. Нерухомість.

7. Криптовалюти.

8. Нестандартні інвестиції.

На чому заробили у 2020 році

Які ж інвестиційні інструменти виявилися найбільш прибутковими у кризовому 2020 році?

У першу чергу, зросли акції компаній hitech-індустрії. В умовах пандемії коронавірусу, коли більшість людей перебували на самоізоляції та працювали віддалено, послуги цих компаній виявилися найбільш затребуваними.

Лідером став Zoom. Рік тому вартість акцій стартапу з організації відеоконференцій становила 62-67 дол. На піку їх ціна сягала 550 дол. Той, хто придбав акції в січні 2020 року і продав у жовтні, збільшив свої статки усемеро.

Навіть з урахуванням падіння капіталізації Zoom в кінці року після виходу новин про успішне тестування вакцини проти COVID-19 зростання за рік становило 400%.

Збільшення виручки технологічних гігантів штовхало вартість акцій угору. Звісно, не такими темпами, як Zoom, проте прибутковість інвестицій була значною. Наприклад, папери Facebook за 2020 рік подорожчали на 33%, інтернет-корпорації Alphabet (Google) – на 36%, відеосервісу Netflix – на 62%.

 

Під кінець року "вистрілила" криптовалюта. Bitcoin, за який у перші десять місяців не давали більше 8 тис дол, за листопад-грудень зріс до 29 тис дол (+272% річних). 8 січня 2021 року вартість віртуальної монети перетнула позначку 40 тис дол.

Класичні для українців інвестиційні інструменти принесли відчутно менші доходи. Ті, хто вірили у девальвацію національної валюти і рік тому придбали американський долар, за 2020 рік заробили в гривні майже 20% (курс зріс на 4,59 грн/дол). Дохідність у євро становила 31,4%.

Звісно, таких небагато, але найбільше від девальвації національної валюти виграли ті, хто на початку 2020 року придбали швейцарський франк (+31,9%).

Доходи від депозитних вкладів у гривні становили лише 14,9%. У валюті вони були ще меншими – 1-3%, проте з урахуванням девальвації принесли 22,9% у доларі і 33,7% у євро.

Чи протримаються ці тенденції у 2021 році, говорити рано.

Аналітики рекомендують інвестувати обережно і зберігати частину грошей у готівці.

"Матрац" чи банк

Перевага готівки – можливість вигідно вкласти гроші посеред року.

"Можливості для інвестування з'являються не тільки 1 січня, тому потрібно мати ліквідність, щоб бути готовим підхоплювати цікаві ідеї у будь-який момент", – вважає керівник відділу досліджень Concorde Capital Олександр Паращій.

Запас готівки дає певну гнучкість, однак цю перевагу легко перекреслює головний недолік – її вразливість до інфляції. У 2020 році ціни зросли на 5%.

На відміну від 2020 року, коли майже весь період інфляція була нижчою за цільовий діапазон Нацбанку (5+/-1%), у 2021 році ціни зростатимуть набагато швидше. Цього не виключають і в самому НБУ.

Там підрахували, що через підвищення тарифів на електроенергію для населення інфляція додатково зросте на 0,39 відсоткового пункту. Однак навіть без урахування фактору тарифів ціни почали активно зростати вже наприкінці 2020 року.

"На цьому прискорення інфляції не завершиться, і до весни 2021 року ймовірний вихід (інфляції. – ЕП) за межі цільового діапазону з досягненням позначки 7%", – очікують в Альфа-банку.

Зростання цін на 7,3% за підсумками 2021 року прогнозують і в уряді. Пришвидшення інфляції може викликати відповідну реакцію НБУ. Для стримування цін йому доведеться підвищувати облікову ставку, що, ймовірно, призведе до зростання ставок за депозитами.

Наразі ставки за гривневими депозитами, залежно від термінів, коливаються у межах 8-9% річних, в іноземній валюті – 3-4%. У 2020 році ставки стрімко падали, але обсяги вкладів все одно зростали.

З січня до листопада залишки коштів на депозитних рахунках фізосіб збільшилися на 110,67 млрд грн або на 18,7%.

"Попри падіння ставок, банківські депозити залишатимуться популярним інструментом для інвестицій. Ми тільки звикаємо жити в умовах однознакових ставок за депозитами в гривні і близьких до нуля ставок у валюті. Проте українці продовжуватимуть віддавати перевагу банківським заощадженням як найбільш зрозумілому інструменту", – вважає фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Однак тримати гроші у банках може стати невигідно. Це станеться, якщо інфляційні процеси розгортатимуться активніше, ніж очікувалося, а банки не відреагують на підвищення облікової ставки Нацбанком.

"Наразі чіткої кореляції між ставками за депозитами у банках та обліковою ставкою немає. Попит на депозити серед населення залишається високим, що дозволяє банкам не підвищувати ставки", – додає Паращій.

Також не варто забувати, що майже п'яту частину доходу від депозиту потрібно віддавати державі у вигляді податків (18% ПДФО та 1,5% військовий збір).

Вкладати всі гроші в іноземну валюту теж ризиковано. Наприкінці 2020 року іноземні інвестори почали скуповувати державні облігації України, через що зріс приплив валюти в країну.

Аналітики зазначають: якщо цей тренд триватиме, то гривня буде зміцнюватися, а заощадження у валюті – знецінюватимуться.

У 2019 році купівля нерезидентами облігацій призвела до зміцнення гривні відносно долара на 19%.

"Оптимальним варіантом є диверсифікація активів: тримати гроші на депозитах у гривні, доларах та євро", – радить інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса. На гривню варто виділити щонайменше 30% від депозитного портфеля.

За консенсус-прогнозом інвестбанкірів, опитаних "Forbes-Україна", очікуваний дохід від депозитів у 2021 році може бути таким: у гривні – 8%, у доларах – 4%, у євро – 2%.

Цінні папери

Вигідна альтернатива депозитам – інвестиції в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Переваги ОВДП перед депозитами такі.

✔ Вищі ставки: під час останнього аукціону Мінфіну дохідність ОВДП з річним терміном обігу становила 11,73% річних, тоді як середні ставки за річними депозитами становлять 8-9%.

✔ Економія на податках: на відміну від депозитів, відсотковий дохід з ОВДП не обкладається податком на доходи фізичних осіб (18%), а лише військовим збором (1,5%).

✔ Надійність: виплата основної суми боргу і відсотків за ним гарантується державою, тоді як за депозитами гарантується сума до 200 тис грн.

У 2021 році очікується, що ставки за ОВДП будуть якщо не зростати, то триматися на цих же рівнях.

"Швидше за все, різкого зростання ставок за ОВДП найближчим часом не буде, але й падіння очікувати не слід. Ситуація на ринку держоблігацій значною мірою залежатиме від того, як себе поводитимуть нерезиденти", – вважає Паращій.

 

Недоліком операцій з ОВДП є їхня відносна складність та незрозумілість для населення. В Україні люди не звикли витрачати багато зусиль для того, аби просто відкласти гроші.

"ОВДП – це складніший механізм, він менш зрозумілий населенню. Щоб ним скористатися, потрібно збирати додаткові документи, показувати походження коштів, шукати брокерів. До того ж там великий поріг входу (100 тис грн. – ЕП)", – зазначив директор департаменту ризик-менеджменту "Аккорд банку" Микола Войтків.

Хоча на ринку є пропозиції від інвестиційних компаній, які дозволяють вкладати в ОВДП невеликі суми, фінальну дохідність таких інвестицій може "з'їсти" високий розмір комісій.

Хай там як, але ОВДП – головний інструмент на фондовому ринку. Інвестувати в інші цінні папери – акції чи корпоративні облігації – ризиковано. Основним фактором ризику є низька ліквідність ринку: купити акції можна, однак продати їх у короткостроковій перспективі та без суттєвих втрат майже неможливо.

За консенсус-прогнозом "Forbes-Україна", очікуваний дохід від держоблігацій у 2021 році може бути таким: у гривні – 10%, у доларах – 4%.

Українці придивляються і до інвестицій в акції західних компаній. В Україні їх можна купити за посередництва брокерів.

Недавно Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку допустила до обігу в Україні акції Facebook, Tesla, Netflix, Visa, Microsoft та інших західних компаній.

Розглядати ці папери як інструмент для інвестування варто лише в разі готовності приділяти достатньо часу для відстеження новин про ці компанії, динаміки цін на акції, ситуації на світових ринках.

Інвестування в акції може бути дуже прибутковим. Наприклад, у 2020 році акції Tesla виросли майже на 700%. Однак це не означає, що таке зростання буде і у 2021 році.

"Акції зараз переоцінені. Під час кризи економіки падали, а ціни на акції зростали. У цьому немає ніякої логіки, тому гратися в цю історію я не бачу сенсу", – каже Войтків.

Якщо й інвестувати в акції іноземних компаній, то не всі заощадження, радять аналітики. Не варто забувати і про диверсифікацію інвестицій: купувати акції кількох компаній, а не однієї.

"Якщо вкладати в акції, то в щось дуже просте, наприклад, у фондові індекси. Американські фондові індекси у 2020 році зростали дуже сильно. Вічно це зростання тривати не може, тому з такими інвестиціями варто зачекати.

Натомість фондові індекси, наприклад, Британії зростали не так сильно, тож там є потенціал для зростання у 2021 році", – наголошує Паращій.

 

Також аналітики рекомендують звернути увагу на акції компаній, що працюють у сферах біотехнологій, телемедицини, медичних стартапів та сектору інтернет-торгівлі.

За консенсус-прогнозом "Forbes-Україна", очікуваний дохід від інвестицій в акції іноземних компаній у 2021 році – 12%.

Дорогоцінні метали

2020 рік був успішним не лише для акцій Tesla, а й для золота. У серпні його ціна перевищила 2 тис дол за унцію, а за рік зростання становило близько 20%. Однак подальша доля золота та цінних металів туманна.

Золото часто називають тихою гаванню, тобто активом, у який інвестори "тікають" під час криз та невизначеності. Саме рекордний обвал світової економіки спровокував зростання вартості жовтого металу.

У 2021 році ціни на золото залежатимуть від успіхів у подоланні пандемії COVID-19. Швидкі темпи відновлення світової економіки у 2021 році – це сигнал інвесторам, що можна виходити на інші ринки капіталу, зокрема вкладатися у цінні папери. Якщо цей сценарій реалізується, попит на золото почне падати, а разом з ним – і ціна.

Якщо ж ситуація з коронавірусом буде погіршуватися, країни запроваджуватимуть нові локдауни, а вакцинація проходитиме з труднощами, то попит на золото буде високим. Через це ціни можуть зрости до 2,5 тис дол за унцію (зараз вони коливаються на рівні 1830-1850 дол), прогнозують аналітики Citi.

 

Ще більші оптимістичні прогнози – щодо срібла. У 2020 році воно вперше за останні п'ять років подорожчало до 25 дол за унцію, у середині року ціна доходила майже до 30 дол. У Citi очікують, що у 2021 році срібло може взяти планку 40 дол.

"Інвестиції у дорогоцінні метали складні. Ними важко оперувати, тому я б не радив їх розглядати, якщо ви просто хочете заощадити гроші", – вважає Фурса.

За консенсус-прогнозом "Forbes-Україна", інвестиції в золото у 2021 році можуть принести 10%, у срібло20%.

Нерухомість

Інвестиції в нерухомість в Україні більш традиційні, ніж купівля цінних паперів чи золота. Особливо популярні вони у Києві та на його околицях, а також в інших великих містах.

Криза 2020 року несильно вдарила по ринку житлової нерухомості. За розрахунками City Development Solutions, обсяги продажів квартир у столиці зросли на 30%, а ціни на нерухомість відновилися до рівня 2013-2014 років.

 

"Факторів, які могли б сприяти зниженню цін на нерухомість, наразі нема", – каже директор компанії Роман Герасимчук.

Однак чи слід зараз купувати квартиру? Усе залежить від типу нерухомості та планів щодо її використання.

Найбільший попит у 2021 році матимуть квартири бізнес-класу та сегменту "комфорт". Також експерти радять звернути увагу на житлові комплекси, збудовані за концепцією "місто в місті" або "0 км", тобто ті, які мають розвинену інфраструктуру.

"Потенціал для зростання цін у 2021 році є. За рік ціни можуть зрости на 7-10% при збереженні темпів, які були наприкінці 2020 року. Водночас у популярних форматах "місто в місті", багатофункціональних та сервісних комплексах, еко-проєктах ціни будуть рости набагато швидше, враховуючи високий рівень платоспроможного попиту та стабільно високі темпи будівництва", – повідомила ЕП експерт на ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Вкладати радять у готове житло, адже на етапі будівництва існують високі ризики, хоча й прибутковість таких інвестицій може становити 35-40%. Не варто забувати, що у 2020 році із столичного ринку нерухомості пішли два великі забудовники: "Аркада" та "Укрбуд".

А от з інвестиціями у комерційну нерухомість варто зачекати, особливо це стосується офісних приміщень. Наразі складно прогнозувати, якою буде ситуація на цьому ринку навіть після карантину.

Загалом інвестиції в нерухомість підходять не всім. Для них характерні високий поріг входу і тривалий період окупності. Якщо ж грошей для інвестицій небагато, то вкладати їх усі в купівлю нерухомості – не найкраща ідея.

"Якщо є 50-100 тисяч доларів, то я за диверсифікацію. Квартира – це один об'єкт. З її купівлею можна і вгадати, і програти. Не треба забувати і про великі транзакційні витрати на оформлення житла. Краще такі кошти інвестувати у кілька інструментів", – вважає Паращій.

За консенсус-прогнозом "Forbes-Україна", інвестиції в житлову нерухомість у Києві та передмісті можуть дати дохід 10-15%.

Криптовалюти

Bitcoin виявився одним з найприбутковіших інструментів 2020 року. Шалене зростання його вартості відновило дискусію між тими, хто називає його "новим золотом", і тими, хто переконаний, що криптовалюта – це "бульбашка".

Чи варто інвестувати в криптовалюту у 2021 році? Чи існує потенціал для зростання? Однозначну відповідь на ці запитання не дасть жодна людина.

 

"Криптовалюта – це бульбашка, яка рухається лише на "хайпі". Там нема жодної вартісної складової, фундаментальної ознаки вартості. Як і акції Tesla, Bitcoin – це винятково "хайп". Він може дорости до 100 тисяч доларів, а може луснути", – вважає Фурса.

Інвестиції в криптовалюти дуже ризикові, однак і шанси, що вони окупляться, теж високі. Такі інвестиції підходять лише тим, хто може змиритися з великими втратами.

"Біткоїни – це гра в рулетку. Відстежити тренди, як змінюватиметься їхня вартість, неможливо", – упевнений Войтків.

Тим, хто наважиться вкласти кошти в криптовалюти у 2021 році, аналітики радять диверсифікувати інвестиційний портфель, розбавивши його менш ризиковими активами – депозитами чи державними цінними паперами.

ЕП інвестувала в криптовалюту, і ось що з цього вийшло.

За консенсус-прогнозом "Forbes-Україна", інвестиції в криптовалюти можуть принести у 2021 році дохідність до 50%.

Нестандартні інвестиції

2020 рік приніс багато нових трендів в інвестуванні. Через невизначеність у світі деякі аналітики радять у 2021 році звернути увагу на нестандартні інструменти.

Одним з них є інвестиція в себе. Навчання, курси, отримання нових кваліфікацій особливо актуальні в умовах локдаунів та пов'язаного з ними безробіття. Такі інвестиції здатні принести дохід після втрати основного джерела заробітку.

Стануть у пригоді і хобі. Якщо гарно вивчити іноземну мову, то можна підробляти репетиторством. Бухгалтери можуть допомагати підприємцям із звітністю. Численні підписники в соцмережах допоможуть продавати рекламу.

До інвестицій у себе належать й інвестиції у здоров'я. Спорт, лікування хронічних захворювань та здорове харчування не принесуть доходів, зате дозволять суттєво зменшити витрати на лікування в майбутньому.

Невизначеність з розвитком пандемії змушує інвесторів шукати нестандартні інструменти. Серед них – твори мистецтва.

Придбання колекційного вина чи антикваріату здатне принести суттєвий дохід, однак лише в довгостроковій перспективі. Купувати ці речі радять у період криз, коли їх вартість найменша.

Серед нестандартних інвестиційних рішень Bloomberg називає купівлю бочок дорогого віскі (за останні десять років вартість цього напою зросла на 564%), прав на музичні твори і навіть інвестиції у ферми для розведення комах.

Ще один цікавий варіант – колекційні монети. Віднедавна їх можна купити в інтернет-магазині Нацбанку. Монети – це також довгострокові інвестиції. За рік-два вони не принесуть прибутків, однак на десятирічному горизонті дохідність таких інвестицій може сягати 40% річних.

Замість висновку

Які б інструменти для інвестицій у 2021 році ви не обрали, головне – дотримуватися правила диверсифікації і пам'ятати, що високий прибуток від інвестицій, як правило, свідчить про їхню високу ризиковість.

Реклама: