Купити шматочок Apple: як стати власником акцій технологічних гігантів. Інструкція

Купити шматочок Apple: як стати власником акцій технологічних гігантів. Інструкція

Інвестувати може кожен. З чого треба починати, якщо ви хочете вкласти частину заощаджень в акції. Як вибрати брокера, що таке віртуальні платформи і чому небезпечно інвестувати наосліп.
Вівторок, 15 грудня 2020, 14:00 -

Ексміністр економіки, а нині радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов недавно заявив: українці можуть вкладати гроші не лише в депозити, а й у цінні папери великих світових компаній, але людям не вистачає для цього фінансової грамотності. Правда у словах Милованова є.

Уже минули часи, коли для інвестування були потрібні великий капітал та особистий брокер на телефоні. Зараз придбати акції Apple навіть на невелику суму може будь-хто. Однак чи справді все так просто?

ЕП пояснює, як можна придбати цінні папери великої світової компанії, чому не варто наосліп купувати акції популярних брендів та що потрібно знати для того, щоб почати інвестування.

Як заробляти на акціях. Початок

Для купівлі акцій потрібен брокер – посередник між продавцем і покупцем на біржі. Він укладає договір і є постійним представником інвестора на біржі.

Реклама:

Функції брокера не обов'язково повинна виконувати жива людина. Інвестори, навіть великі, часто використовують брокерські онлайн-платформи, через які угода про купівлю акцій укладається автоматично, одним кліком.

За допомогою цих платформ людина з будь-якої точки планети може купити акції великої компанії навіть на маленьку суму – починати можна хоч з 10 дол.

Це виглядає так: людина реєструється, заповнює документи, поповнює рахунок у брокера й обирає із списку компанію, наприклад, Apple. Потім виставляє зручні умови, обирає суму для інвестування і натискає "купити".

Володіння акціями може бути умовним, якщо за правилами брокера вони зараховуються на рахунок компанії, а не фізособи (це пов'язано із складною процедурою оформлення документів), але прибуток можна отримати реальний.

Ціни на популярні акції та їх зростання за останній рік

 
Джерело: unitedtraders.com

Якщо ціна на акції Apple зростає, інвестор може за кілька секунд продати цінні папери на біржі та отримати вигоду з різниці в ціні або дочекатися виплати дивідендів та отримати свою маленьку частку від мільярдних прибутків.

Наприклад, акція Apple коштує 122 дол. За другий і третій квартали 2020 року на кожну з них компанія виплачувала по 0,82 дол дивідендів. Виграє й брокер, адже він отримує комісію з купівлі та продажу паперів. Також онлайн-брокери можуть брати щомісячну комісію за користування рахунком.

Ціна на акції компаній змінюється за принципом попит-пропозиція. Якщо компанія отримує прибутки, має чудову репутацію, а галузь, у якій вона працює, стрімко розвивається, охочих купити більшає, тому ціна зростає.

Якщо ж компанія, яку обрав інвестор, отримує збитки або є негативні прогнози щодо її діяльності, то інвестори продають свої цінні папери, а ціна падає.

На поведінку інвесторів можуть впливати звіти компаній, звичайні економічні новини або політичні події. Головна мета інвестора – визначити, які компанії в перспективі будуть дорожчати, а які – дешевшати.

Чи варто грати на віртуальних платформах

Є компанії, які пропонують заробіток на акціях без їх фізичної купівлі, їх часто називають "форекс"-трейдерами.

Проте редакція ЕП не радить користуватись їхніми послугами.

Як це працює? Гроші кладуться на віртуальний рахунок. Інвестор ухвалює рішення про купівлю-продаж тих чи інших акцій за ринковими цінами, але фізично операції не проводяться. Якщо він заробив на різниці цін, то компанія виплачує ці гроші на його рахунок. Якщо програв, то різницю компанія залишає собі.

Це більше нагадує гру або парі, адже торги проходять не на біржі, а клієнт не володіє цінними паперами. Тим не менш, діяльність таких платформ легальна.

Якщо ж ви все-таки наважились на такий крок, важливо знайти надійну платформу. Під час її вибору треба звертати увагу на репутацію та наявність дозвільних документів, адже в мережі є чимало "фінансових пірамід".

Наприклад, у 2019 році СБУ заблокувала діяльність фірми Forex Trend, яка позиціонувала себе як торговельна платформа. Компанія розгорнула агресивну рекламну кампанію, здобула довіру тисяч громадян, а потім не повертала гроші з депозитів. Лише в Україні шахраї привласнили 340 млн грн.

Зазвичай головна інформація, яку потрібно знати, є на перших сторінках сайтів компаній: кількість років на ринку, наявність дозвільних документів, розмір комісії, новини про компанію, її участь у скандалах, наявність демо-рахунку для перевірки технічних можливостей платформи і тренувань.

Люди часто звертають увагу на відгуки про брокера. З цим варто бути обережним – часто шахраї банально купують позитивні відгуки. Окремо слід ознайомитися із списком сумнівних компаній від НКЦПФР.

"Якщо контора пропонує велике кредитне плече для торгівлі акціями, це підозріло. Це великий ризик. Солідні контори дбають про ризики клієнтів та обмежують маржинальну торгівлю. Також має бути надійний зворотній зв'язок.

Торгову платформу варто перевірити, щоб вона не зависала. Деякі недобросовісні контори під час значного зростання чи падіння ринку вимикають платформу, щоб клієнти не могли змінити чи скасувати заявки. Так клієнти отримують збитки", – каже кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Кредитне плече – це кошти, якими можна користуватися для купівлі активів. Якщо користуватися плечем, то сума угод може бути більшою, ніж загальний капітал інвестора, а отже, прибуток також може бути більшим. Торгівлю з кредитним плечем називають маржинальною.

Загалом, віртуальні платформи – це не справжня торгівля, а її імітація з можливістю заробляти. Щоб виграти, треба бути кращим за тих, хто програє.

Відповідний розділ про віртуальні платформи додатково редагувався. Останні зміни були внесені 17.12.2020.

Як працювати із справжніми брокерами

До 2017 року інвестувати закордон було вкрай складно. Декрет про валютне регулювання передбачав отримання спеціального дозволу для кожної зовнішньої операції. За таких умов, купівля акцій іноземних компаній через українського брокера ставала серйозним випробуванням для інвестора. Чому?

По-перше, через високі ризики. Після оформлення документів та перерахування коштів брокеру, вони з’являлись вже на рахунку умовної кіпрської компанії. При цьому фізично гроші не покидали Україну, тому відкриття вам рахунку закордоном та переведення всієї суми було питанням довіри до посередника.

Тим паче, що мова йшла про чималі суми. Враховуючи складність подібних операцій, економічно обґрунтований осяг інвестицій починався з 30 тис. дол.

Після скасування декрету інвестування в акції західних компаній стало набагато простішим, хоча певні обмеження залишились. Наприклад, максимальна сума яку можна вивести складає 50 тис. євро на рік.

Сьогодні придбати акції Apple або Facebook можна через багатьох українських брокерів. Такі послуги, наприклад, надають Універ, Dragon Capital або BTC Broker.

Навіть більше, акції Apple з літа минулого року доступні для інвестування безпосередньо в Україні. Компанія BTC Broker придбала пакет акцій американського технологічного гіганта і завела їх на "Українську біржу". Вартість однієї акції Apple перевищує 3500 грн.

На початку грудня НКЦПФР допустила до обігу на території нашої держави акції ще шести компаній: Facebook, Tesla, Netflix, Microsoft Corporation, Visa та AMD.

Щоб відкрити депозит на популярних іноземних брокерських платформах на зразок Interactive brokers або Saxo Bank A/S, треба мати хоча б 10 тис дол. Це вже інша торгівля: з професійними консультантами, документацією, інструментами.

Граючи як через українських так і через іноземних брокерів, не варто забувати про оподаткування.

З торгівлі акціями треба сплачувати ті ж 18% та 1,5%. Якщо інвестор купив акції за 10 тис дол, а продав за 15 тис дол, то доведеться сплатити податків на 975 дол. Існує і податок на дивіденди: для фізосіб – 5-9% та воєнний збір. Також майбутньому інвестору варто ознайомитися з політикою комісій брокера.

Чому інвестувати наосліп небезпечно

Інвестувати наосліп у великі компанії небезпечно. Що відомо, наприклад, про компанії Apple або Tesla? Перша – багаторічний лідер з виробництва смартфонів, її бренд з часом стає все більш масовим. Другою володіє харизматичний Ілон Маск, приватна компанія якого запускає ракети в космос.

Багатьом людям даної інформації достатньо для інвестування в ці компанії. Початківцям інтуїтивно здається, що популярні світові фірми будуть тримати своє місце на ринку завжди, а тому вічно зростатимуть. Це не зовсім так.

"Більшість всесвітньовідомих компаній часто перебуває на інформаційній хвилі. Ризик початківця в тому, що можна вийти на ринок, коли ціни на акції на підйомі, купити папери дорого, а через певний час вони почнуть дешевшати.

Людині без знань важко оцінити, що буде з акціями далі. У такій ситуації потрібні зважений підхід, оцінка ризиків та зовнішніх умов – економічних, політичних, соціальних", – розповідає приватний інвестор Вадим Анциферов.

Людина може придбати акції за 130 дол. Якщо їх вартість падає до 100 дол, недосвідчений інвестор через паніку може їх продати, аби ціна ще більше не впала. Насправді ж потрібно дочекатися наступного підйому або придбати ще акцій, щоб середня вартість у портфелі знизилася до середнього значення. Людина без досвіду на це здатна і може програти навіть на стійкому активі.

Як відомо, хто володіє інформацією, той володіє світом. Цей принцип працює і для інвестування. Перш ніж купувати акції компанії, навіть всесвітньовідомої, варто зібрати якомога більше інформації про її стан.

Також треба звертати увагу на новини галузі та загальні економічні показники, читати аналітику інших трейдерів. Так інвестор переконається, що в компанії все добре, і що все вказує на подальше зростання.

З чого почати

Не проблема, якщо все це здається надто складним. Учитися ніколи не пізно. Щоб краще освоїтися, під рукою завжди можна тримати словник трейдера. Перш ніж вкладати реальні гроші, краще три місяці потренуватися на демо-рахунку. Це дозволить зрозуміти, як працюють котирування.

Анциферов радить скористатися золотим правилом легендарного трейдера Воррена Баффета: "Якщо не розумієшся на акціях – інвестуй у S&P 500".

S&P 500 – це фондовий індекс, до складу якого входять акції 500 найбільших американських компаній. Серед них – гіганти на зразок Amazon, Apple, Microsoft. Індекс демонструє постійне стабільне зростання. За словами Баффета, вкладаючи гроші в акції компаній S&P 500, людина купує економіку США.

Динаміка індексу S&P 500

 
Джерело: tradingview.com

Можна довіритися і звичайним інвестиційним фондам. Головне – уважно відстежувати результати їх діяльності та їхню прибутковість.

У випадку самостійного інвестування не варто розраховувати на один актив. Портфель треба диверсифікувати. За кожною купівлею мусить стояти певна стратегія, яка спирається на спостереження та прогнози. Якщо акції почали падати, не варто панікувати, краще розібратися з причинами.

Ліпше обирати акції компаній, діяльність яких більш-менш зрозуміла. Це дозволить тверезо оцінювати стан ринку і краще розуміти аналітику.

Не треба інвестувати відразу великі гроші. Нехай це спочатку буде демо-рахунок. Потім це може бути сума, яку у випадку невдачі буде не шкода втратити. Якщо досвід виявиться успішним, – вперед підкорювати Wall Street.

Реклама: