Яким може бути курс гривні у 2021 році: прогнози банкірів та економістів

Яким може бути курс гривні у 2021 році: прогнози банкірів та економістів

Як реагувала національна валюта на карколомні події у світі та в Україні, і які прогнози щодо валютного курсу на наступний рік дають банки, інвестиційні компанії, МВФ та економісти.
Четвер, 24 грудня 2020, 07:00 -
ua.depositphotos.com

Попри економічну кризу у світі, для гривні 2020 рік виявився не таким катастрофічним, як очікували економісти та аналітики.

Курс долара від початку року зріс на 4 грн або на 17%, хоча у розпал коронакризи, навесні 2020 року, гривні пророкували падіння до 29-30 грн за дол.

Більшість опитаних ЕП аналітиків дивляться на перспективи національної валюти у 2021 році зі стриманим оптимізмом. Однак не забувають нагадувати, що прогнозування курсу валют – вельми невдячна справа, і 2020 рік це підтверджує.

Як гривня пережила кризовий рік та чим вона може здивувати у 2021 році?

Реклама:

Майже невразлива до кризи

У Національному банку не припиняють повторювати, що українська економіка виявилася дуже стійкою в умовах коронакризи. Чому?

По-перше, позиції українського експорту у 2020 році майже не постраждали: попит на зернові та метали був відносно стійким, через що експортні надходження були на сталому рівні. Водночас обсяги імпорту різко скоротилися через падіння цін на енергоресурси та попиту на імпортні товари.

Гривню підтримували високі надходження від заробітчан (у серпні та вересні вони навіть були більшими, ніж за аналогічні місяці 2019 року) та стрімке падіння витрат українців на поїздки за кордон. Як наслідок, платіжний баланс став профіцитним.

По-друге, стійкою та підготовленою до кризи виявилася банківська система. У 2020 році неплатоспроможними визнали два ("Аркада" та "Місто банк") із 75 українських банків через втрату ними великих об'єктів нерухомості, які перебували в заставі за виданими кредитами.

Найбільш негативно на гривню впливали не економічні, а психологічні фактори.

Як і в усьому світі, в Україні навесні підприємства, інвестори та звичайні громадяни не розуміли, чого чекати. Пандемія змусила багатьох задуматися про перенесення заощаджень у перевірені часом активи – долари, євро та дорогоцінні метали.

Купували долари й українці, що створило ажіотаж на валютному ринку та різкий скачок курсу з 24,7 грн за дол до 28,1 грн за дол. На його погашення лише у березні Нацбанк витратив понад 2 млрд дол.

 

Другий психологічний удар по стійкості гривні був завданий на початку липня. Тоді про свою відставку оголосив голова НБУ Яків Смолій. Тиск на курс національної валюти спричинила не стільки відставка Смолія, скільки її причина – "системний політичний тиск".

Як наслідок, у липні гривня, яка протягом квітня-червня зміцнилася до 26,7 грн за дол, втратила 4,5%. У кінці липня за долар просили вже 27,9 грн.

Третій психологічний удар гривня відчула восени. Вона поступово девальвувала через невизначеність у співпраці з МВФ: у вересні Україна повинна була отримати другий транш, однак фонд не поспішав відправляти до Києва свою місію.

У таких умовах імпортери, очікуючи більш високого курсу долара, почали завчасно купувати іноземну валюту. Експортери ж не поспішали продавати валютну виручку.

Крім того, поступово зростало споживання імпортних товарів, купівлю яких українці відкладали з часу запровадження локдауну.

Тренд на знецінення гривні тривав з початку вересня до початку грудня. За цей період українська валюта поступово просіла на 4,4%: з 27,4 грн за дол до 28,6 грн за дол.

Хороші новини "під ялинку"

З початку грудня гривня почала швидко відвойовувати позиції. Опитані ЕП експерти припускають, що на це вплинула заява Міністерства фінансів про "погодження з МВФ бюджету на 2021 рік".

Сам фонд про прогрес у перемовинах з Україною не заявляв аж до 18 грудня, коли офіційно повідомив про початок роботи своєї місії в дистанційному режимі.

Темп зростання курсу гривні посилився з надходженням першого траншу нової кредитної програми ЄС на 600 млн євро, успішним продажем євробондів Мінфіну на 600 млн дол, а також після рекордних надходжень від продажу урядом ОВДП.

Більше того, у грудні іноземні інвестори знову почали купувати облігації українського уряду. Обсяг ОВДП у власності нерезидентів виріс уперше з лютого 2020 року. Зростання за перші два тижні грудня становило 8 млрд грн (до 83 млрд грн).

Перед цим майже весь 2020 рік іноземці поступово виходили з ОВДП, які викуповував Мінфін. Різко скинути українські активи їм завадила відсутність ліквідного вторинного ринку держоблігацій: продати ОВДП без суттєвих фінансових втрат в Україні дуже важко.

Інтерес іноземців до українського боргу повернувся на тлі світового тренду відновлення "голоду до ризиків". Іншими словами, інвестори по всьому світу все більше цікавляться активами країн, що розвиваються.

Цьому сприяють масштабні програми економічних стимулів у США, Японії та ЄС, а також нульові (іноді й від'ємні) відсоткові ставки за облігаціями розвинених країн. На тлі останніх українські ОВДП під 12% річних виглядають привабливими.

Який курс прогнозують на 2021 рік

Попри позитивні тенденції наприкінці 2020 року, далеко не всі погоджуються, що 2021 рік пройде для гривні під знаком зміцнення.

Уряд, який підвищенням ставок заманив нерезидентів в ОВДП, у законі про держбюджет встановив середній курс на 2021 рік на рівні 29,1 грн за дол. Проте урядові прогнози майже ніколи не збігаються з реальністю.

Наприклад, під час ухвалення бюджету-2020 у нього заклали курс 27,5 грн за дол, а в січні-лютому долар коштував менше 25 грн.

У квітні уряд переглянув бюджет та прогноз щодо долара. Очікування зросли до 29,5 грн за дол, але американська валюта протягом року жодного разу не піднімалася навіть до 29 грн.

Стриманим є серпневий консенсус-прогноз опитаних урядом експертів щодо середнього курсу на 2021 рік: 28,6 грн за дол.

Більше оптимізму мають представники міжнародних інституцій.

МВФ очікує, що у 2021 році курс становитиме 28,12 грн за дол. Цей прогноз міститься в жовтневому огляді фонду. Влітку МВФ був набагато песимістичнішим: 28,9 грн за дол.

Позитивні сигнали, які українська економіка отримала наприкінці 2020 року, змусили багатьох аналітиків переглянути свої прогнози, зокрема щодо курсу валют.

Наприклад, у Dragon Capital вважають, що тренд на зміцнення гривні, що почався в грудні, триватиме.

"За нашим оновленим прогнозом, курс гривні буде близьким до 27,5 грн за дол до кінця 2020 року. Поступове укріплення гривні продовжиться в першому кварталі наступного року, але до кінця року курс повернеться до 28 грн за дол", – зазначила ЕП головна економістка компанії Олена Білан.

Зміцненню гривні допомагатиме сприятлива ситуація у зовнішній торгівлі України: ціни на сталь сягнули найвищого з 2011 року рівня. Суттєво зросли ціни й на інші товари українського експорту – пшеницю та кукурудзу.

Ці фактори разом з відновленням інвестицій нерезидентів у держборг України впливатимуть на валютний ринок у наступні місяці, переконана Білан.

У групі ICU теж очікують поступового зміцнення гривні на початку 2021 року та її послаблення в кінці року.

"Вища активність експортерів та збільшення припливу зовнішнього капіталу сприятимуть помірному посиленню гривні в першому півріччі 2021 року. Подальший перехід до дефіциту поточного рахунку буде тиснути на курс у другому півріччі, і він повинен закінчити 2021 рік у діапазоні 27,5-28 грн за дол", – вважає голова департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Він також прогнозує, що у 2021 році відновляться іноземні інвестиції в економіку України, а золотовалютні резерви Нацбанку сягнуть 31 млрд дол.

Менш оптимістичні прогнози дають у Concorde Capital. Там очікують, що у 2021 році гривня просяде до 28,5 грн за дол, а сприятимуть цьому передусім психологічні фактори.

"Психологічні чинники значною мірою впливали на курсоутворення у 2020 році (ковід-паніка, турбулентність на зовнішніх фінансових ринках, кадрові перестановки в НБУ, затримка з отриманням траншу МВФ).

Водночас, сценарій зміниться, якщо у 2021 році відновиться потужний попит інвесторів-нерезидентів на гривневі ОВДП", – вважає генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа.

Найбільшою загрозою для стабільності курсу гривні він вважає зміну валютної політики Нацбанку.

У 2019 році, коли нерезиденти активно інвестували у внутрішній борг України, НБУ давав гривні сильно зміцнюватися. За нового голови НБУ в стрімке зміцнення гривні вірять не всі.

"Політика Національного банку буде важливим фактором впливу на курс гривні. Нове керівництво НБУ декларує прихильність до політики гнучкого валютного курсу і навряд чи повернеться до практики фіксації валютного курсу.

Проте ми очікуємо, що Нацбанк буде стримувати укріплення гривні активніше, ніж у 2019 році, не допускаючи коливань більш ніж на 10%", – вважає Білан.

У самому Нацбанку продовжують наполягати, що дотримуються політики плаваючого валютного курсу і не мають ніяких курсових тарґетів.

Банки з іноземним капіталом, що працюють в Україні, теж дають хвилеподібний прогноз курсу на 2021 рік: поступове зміцнення гривні на початку року перейде в послаблення наприкінці року.

"Сезонні чинники – збільшення агроекспорту, зменшення енергетичного імпорту – впливатимуть на незначне зміцнення гривні влітку. Проте у другій половині року переважатиме незначний надлишковий попит, що повертатиме курс на шлях незначної девальвації.

Проте позиція уряду щодо залучення спекулятивного іноземного капіталу через внутрішній борг може дещо змінити сезонні тенденції", – повідомив головний економіст "Креді Агріколь Банку" Олександр Печерицин.

Фактор негативних курсових очікувань на ринку досі не вичерпаний, повідомили ЕП у "Піреус банку". Там зазначають, що курс у 2021 році буде коливатися в межах 28-30 грн за дол.

У "Райффайзен банку аваль" очікують, що курс долара у 2021 році може впасти до 27 грн.

"Середньорічний курс становитиме 27,3 грн за дол. Матиме місце незначна сезонність. Ми прогнозуємо середній курс у першому та четвертому кварталах 27,5 грн за дол, а в другому та третьому кварталах – близько 27 грн", – повідомив головний менеджер з макроекономічного аналізу банку Сергій Колодій.

Позитивно оцінюють тренди останніх тижнів на валютному ринку і в Аккордбанку.

"Наші очікування щодо курсу дещо змінилися в контексті повернення нерезидентів на ринок ОВДП. Разом з рекордними цінами на залізну руду та чорні метали це сформує додаткову пропозицію валюти", – каже голова департаменту ризик-менеджменту банку Микола Войтків.

"З іншого боку, на початку року буде новий локдаун, а вакцина від ковіду навряд чи з'явиться в Україні до осені. Це буде дещо стримувати економічне зростання. Гривня має потенціал ревальвації і протягом року коливатиметься в діапазоні 27-28,5 грн за дол", – додає Войтків.

В Альфа-банку налаштовані більш песимістично.

"Є дві потужні групи чинників, що впливають в різні боки. Ми бачимо підстави для більш-менш стабільного курсу у 2021 році і прогнозуємо середньорічний курс 28,6 грн за дол", – зазначив головний економіст банку Олексій Блінов.

Несуттєво відрізняються й прогнози експертів.

У "CASE-Україна" очікують, у 2021 році долар в середньому коштуватиме 28 грн, а в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій – 28,4-28,5 грн.

Середнє значення прогнозу курсу долара на 2021 рік від опитаних ЕП експертів та аналітиків становить 28,26 грн.

Замість висновку, про долар

Деяких читачів ЕП також турбує, чи не втратить долар у вартості відносно інших світових валют, і чи не варто перечекати цей час в інших інструментах заощадження.

Як уже писала ЕП, у другій половині 2020 року долар "просів" щодо кошика шести основних світових валют більш ніж на 12%.

Цьому сприяла масштабна програма підтримки економіки через карантин, яку запровадили в США. Наразі за океаном готуються до нового пакета допомоги на 908 млрд дол.

Аналітики фінансової корпорації Citigroup прогнозують, що протягом 2021 року долар може впасти ще на 20%. Правда, інші міжнародні банки прогнозують, що "зелений" втратить лише 4%.

Загалом до прогнозів щодо поведінки долара варто ставитися обережно і пам'ятати, що валютні передбачення – справа невдячна. Так, долар послаблюється, та чи буде цей тренд тривалим, ніхто достеменно не знає.

Варто пам'ятати золоте правило: тримати заощадження слід у різних кошиках, і не тільки в інших валютах.

Фото на головній: ua.depositphotos.com

Реклама: