"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РНБО хоче знати справжніх власників обленерго та вимагає експрес-впровадження в "Нафтогазі" принципів ОЕСР: підсумки тижня для ДП

РНБО хоче знати справжніх власників обленерго та вимагає експрес-впровадження в "Нафтогазі" принципів ОЕСР: підсумки тижня для ДП

Субота, 4 вересня 2021, 12:11 -
Щотижня команда аналітиків-консультантів з питань корпоративного управління готує для ЕП дайджест про головні події в житті держпідприємств. Що важливого сталося 27 серпня – 3 вересня?

Корпоративне управління

Президент ввів у дію рішення РНБО, спрямоване на нейтралізацію загроз в енергетичній сфері. 28 серпня, президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) "Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері".

Зокрема, даним рішенням уряду доручено:

  • забезпечити до 31 жовтня 2021 року реалізацію керівних принципів корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в НАК "Нафтогаз України";

[Олександр Лисенко, аналітик Київської школи економіки з питань корпоративного управління та член команди SOE Weekly, зазначив у коментарі для ЕП, що принципи ОЕСР неможливо запровадити одним рішення владного органу. Для цього потрібно впроваджувати конкретні, зрозумілі та прозорі процедури, які відповідатимуть цим самим Принципам ОЕСР. 

Кроком, який свідчитиме про початок запровадження принципів ОЕСР в НАК "Нафтогаз України", може стати прозорий конкурсний відбір наглядової ради, а далі – відбір голови та членів правління, і так крок за кроком має бути впроваджений кожний елемент системи корпоративного урядування. Лисенко також зауважив, що термін у два місяці виглядає щонайменше "дуже оптимістично". – SOE Weekly.

Реклама:
  • розробити та внести в установленому порядку на розгляд Верховної ради законопроєкти до 30 вересня 2021 року "Про особливості утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" [що передбачає перетворення компанії з державного підприємства на акціонерне товариство SOE Weekly];
  • у двотижневий термін разом із Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Фондом державного майна України (ФДМУ), Антимонопольним комітетом, Службою безпеки України та Апаратом РНБО:
    • здійснити аналіз структури власності всіх операторів систем розподілу електричної енергії та постачальників універсальних послуг і встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників таких суб’єктів господарювання;
    • розробити дієвий механізм забезпечення можливості введення тимчасової адміністрації до суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в енергетичній сфері, в разі загрози порушення безпеки постачання електричної енергії та/або порушення такими суб’єктами ліцензійних вимог провадження господарської діяльності;
  • разом із ФДМУ до 31 серпня 2021 року виключити з переліку об’єктів великої приватизації державної власності та переліку об’єктів малої приватизації державної власності належні державі пакети акцій операторів систем розподілу електричної енергії з подальшим визначенням Міністерства енергетики органом управління такими пакетами акцій;

[До такого переліку об’єктів великої приватизації включені:  "Харківобленерго", "Запоріжжяобленерго ", "Хмельницькобленерго", "Миколаївобленерго" та "Тернопільобленерго". Їх планували виставити на аукціон цьогоріч. До переліку об’єктів малої приватизації включено "Черкасиобленерго". Станом на 30 серпня, ці об’єкти були визначені ФДМУ як такі, що готуються до приватизації.

Звертаємо увагу, що більшість операторів системи розподілу електроенергії є приватними та переважно знаходяться у власності українських олігархів. Після рішення РНБО в цих компаніях може бути введено тимчасові адміністрації. – SOE Weekly.]

  • забезпечити перехід від товарного до фінансового механізму покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії [Наприклад, товарний механізм може передбачати, що накладаються зобов’язання продавати електроенергію за певною ціною певним споживачам. – SOE Weekly.];
  • забезпечити пріоритетність надання напіввагонів для відвантаження вугільної продукції залізничним транспортом відповідно до заявок вугільних підприємств (шахт та центральних збагачувальних фабрик) до 31 жовтня 2021 року;
  • Антимонопольному комітету, із залученням у разі необхідності правоохоронних органів, доручено перевірити відповідність дій НАК "Нафтогаз України" на предмет дотримання норм законодавства про захист економічної конкуренції під час реалізації природного газу, видобутого суб’єктами господарювання, пов’язаними з ним відносинами контролю [фактично означає газ, що видобувається "Укргазвидобуванням" – SOE Weekly.].

Звинувачений за привласнення 71 млн грн, голова правління "ДПЗКУ" продовжує виконувати свої обов’язки. У публічному доступі немає жодної інформації про те, чи були вжиті дії щодо відсторонення від посади виконуючого обов’язки голови правління "Державної-продовольчої зернової корпорації" Андрія Власенко, після того, як його було звинувачено у розкраданні 71 млн грн та обрано запобіжний захід, у вигляді домашнього арешту.

Відповідно до даних з веб-сайту "ДПЗКУ", Власенко все ще продовжує виконувати обов’язки голови правління компанії. У свою чергу, передовими практиками передбачено, що у такому випадку наглядова рада (або інший уповноважений орган управління компанії) має розглянути питання щодо відсторонення голови правління від виконання своїх обов’язків до кінця розслідування.

[Звертаємо увагу, що згідно діючого законодавства та Статуту "ДПЗКУ", в компанії має бути створено незалежну наглядову раду, проте вона так ніколи і не була створена. У разі відсутності наглядової ради, питання щодо відсторонення голови правління міг би розглянути суб’єкт управління "ДПЗКУ" – Міністерство економіки. – SOE Weekly.]

Як повідомлялося раніше, Нацпполція встановила, що службові особи "ДПЗКУ" вчинили розтрату майна корпорації шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю і без здійснення попередньої оплати. 

13 серпня, Нацполіція затримала Власенко при спробі втечі з України в аеропорту "Жуляни", коли він намагався вилетіти з країни. Разом з Власенко затримали і його спільника.

Також, повідомлялося, що виконуючому обов’язки голови правління "ДПЗКУ", Андрію Власенку, якого підозрюють у розкраданні 71 млн грн, обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту з обов'язком носити електронний браслет. Таке рішення Печерський райсуд Києва ухвалив 16 серпня.

За даними офіційного слідства, Власенко був ініціатором укладення договору з компанією "Транссервіс 2008" вартістю 71 млн грн через, нібито, неспроможність філій "ДПЗКУ" надати аналогічні послуги самостійно. [Інформація щодо того, які саме послуги надавалися "Транссервіс 2008" відсутня. – SOE Weekly.]

"Електроважмаш" приєднають до "Турбоатома". Кабімін, своїм рішенням, погодився на пропозицію Фонду держмайна приєднати завод "Електроважмаш" до "Турбоатома". Обидва підприємства заплановані до приватизації.

Приєднання має відбудетися після корпоратизації "Електроважмашу". У свою чергу, "Електроважмаш" оголосив на своїй сторінці у Facebook, що його корпоратизація завершилася 27 серпня.

"ПриватБанк" створив нову посаду у правлінні. 26 серпня, наглядова рада "ПриватБанку" затвердила нову структуру та склад правління банку. З 1 вересня в правлінні банку з’явилася посада заступника голови правління з питань реорганізації та проблемних активів. 

На нову посаду було призначено Ігора Лебединця, який до цього обіймав посаду члена правління з питань мережі та проблемної заборгованості. Він координуватиме реалізацію розділення "ПриватБанку" на "хороший" та "поганий" банк.

Банки

"Укравтодор" отримав кредит на 376 млн дол, 91% суми з якого видали три державних банки. "Укравтодор" отримає по консорціумному кредиту 376 млн дол терміном на п'ять років для фінансування програми "Велике будівництво". За повідомленням глави "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, ставка по кредиту становить 4,9% річних у валюті.

"Укрексімбанк" як координатор кредиту надав 45% від суми фінансування в еквіваленті 165 млн дол, "Ощадбанк" - до 150 млн дол, "Укргазбанк" - до 50 млн дол, банк "Кредит Дніпро"- 13 млн дол, "ПУМБ" - до 10 млн дол, а "ТАСкомбанк" - 14 млн дол.

Вказується що, "Укравтодор" отримав єдині від всіх банків-партнерів умови і надалі буде взаємодіяти виключно з банком-координатором.

Договір підписаний з декількома банками, оскільки сума кредиту перевищує нормативи банків [обсяг боргу на одного позичальника SOE Weekly], встановлені Національним банком.

Енергетичний сектор 

"Енергоатом" і "Westinghouse electric" домовилися разом будувати енергоблоки для Хмельницької АЕС загальною вартістю до 30 млрд дол. За повідомленням президента Володимира Зеленського "Енергоатом" і американська компанія "Westinghouse electric" підписали меморандум про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а в подальшому – ще 4 блоків за технологією компанії. Загальна вартість проєкту становитиме до 30 млрд дол.

Компанія "Westinghouse electric" існує з 1886 року і контролює до 50% комерційних енергоблоків у світі та 31% ринку поставок ядерного палива.

Держпідприємства Міненерго отримали 295 мільйонів збитків за результатами ІІ кварталу. За повідомленням проєкту "Марлін", ІІ квартал держпідприємства Міненерго закінчили зі збитком у 295 млн грн, що на 1,3 млрд грн менше у порівнянні із І кварталом 2021 року, коли збиток склав 1,6 млрд грн. 

Про це свідчить зведений звіт про виконання показників фінансового плану державних підприємств за відповідний період.

Загалом 24 енергетичних державних підприємства отримали збитки на суму 441,7 млн грн, у той час як 15 принесли прибуток – 146,2 млн грн. Одне підприємство вийшло в "нуль".

Найбільші збитки у ІІ кварталі отримали:

  • Східний гірничо-збагачувальний комбінат – 238,6 млн грн.
  • ДП "Первомайськвугілля" – 86,7 млн грн.
  • ДП "Шахта ім. М.С. Сургая" – 82,2 млн грн.
  • ДП "Торецьквугілля" – 67,5 млн грн.
  • ПАТ "Лисичанськвугілля" – 47,9 млн грн. 

Збитків підприємств Міненерго за 2020 рік склали 4,2 млрд грн.

Нагадаємо, що Держказначейство за ініціативи Міністерства енергетики спрямувало на рахунки десяти вугледобувних підприємств 653 млн грн для виплати заробітної плати шахтарям. Серед цих десяти були вищезгадані ДП "Шахта ім. М.С. Сургая", ПАТ "Лисичанськвугілля", ДП "Торецьквугілля" та ДП "Первомайськвугілля".

Інфраструктура

"Автомобільні дороги України" за півроку отримала збиток у понад 70 млн грн. Як повідомляє проєкт "Марлін", компанія "Автомобільні дороги України", яка знаходиться у сфері управління "Укравтодору " прозвітувала про 73,5 млн грн збитків за першу половину 2021 року. Причиною називають недостатні доходи від виконання дорожніх робіт. 

Станом на червень "Автомобільні дороги України" мають боргових зобов’язань на суму 3,5 млрд грн. За аналогічний період минулого року ця сума становила 2,9 млрд грн. 

Нагадаємо, що збиток держкомпанії "Автомобільні дороги України" за 2020 рік склав 100 млн грн. 

[Наразі немає обґрунтування того, чому держава володіє таким держпідприємством як "Автомобільні дороги України". Це також суперечить заявленим урядом Основним засадам політики державної власності. Оскільки послуги, які надає компанія, є легко доступними від приватних постачальників на конкурентному ринку, "Автомобільні дороги України" слід приватизувати або ліквідувати.

Також варто зазначити про конфлікт інтересів у тому, що "Укравтодор" одночасно є власником "Автомобільних доріг України", регулятором галузі та головним замовником послуг з будівництва та ремонту доріг в Україні. – SOE Weekly.]

"Укрзалізниця" наймає рекрутерів для пошуку нового правління та наглядової ради. "Укрзалізниця" уклала два договори про підбір персоналу з рекрутинговим агентством "Еxecutive Search Ukraine" (ходить у рекрутингову мережу "Amrop").

За даними в системі "Прозорро", за 1,98 млн грн до кінця цього року агентство підбере кандидатів на посади голови правління "Укрзалізниці", заступників і членів правління. А ще за 1,91 млн грн агентство відбере чотирьох незалежних членів наглядової ради компанії.

Кабмін прийняв рішення оголосити конкурсний відбір двох незалежних членів наглядової ради у квітні та ще двох у червні 2021 року.

Приватизація

Фонд держмайна визначився з новою датою приватизації "ОГКХ". На своєму засіданні 30 серпня Аукціонна комісія Фонду державного майна визначила 29 жовтня новою датою приватизаційного аукціону АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія".

Раніше, повідомлялося, що Фонд держмайна прийняв рішення про скасування приватизаційного аукціону АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія", яка мала відбутись 31 серпня, оскільки після перевірки отриманих заявок до торгів може бути допущено тільки одного учасника. 

ФДМУ пояснив, що надійшло три заявки для участі в аукціоні з приватизації "ОГХК", проте двоє із трьох потенційних учасників подали неповні пакети документів. У свою чергу, в рамках чинного законодавства, аукціон з одним учасником відбутися не може.

За словами заступника голови ФДМУ, Тараса Єлейка, в фонді очікували заявок від інших великих гравців ринку, які до цього моменту вивчали дані про "ОГХК". За законом, охочі мають два місяці для завершення процедури аудиту та прийняти інвестиційне рішення. За словами радника з приватизації ФДМУ, цього терміну недостатньо.

В ЗМІ опублікували список учасників, які нібито були зацікавлені в "ОГХК". Деякі з них сказали, що "ОГХК" не був належним чином підготовлений до приватизації, а також що умови аукціону були несправедливими. Інші стверджували, що початкова ціна була неадекватною. Повідомляється, що оцінити запаси родовищ корисних копалин компанії неможливо.

Реклама: