Дрогобыч-Кременчуг может обеспечить Украину нефтепродуктами

Дрогобыч-Кременчуг может обеспечить Украину нефтепродуктами

Правительство должно разобраться с ситуацией вокруг Кременчугского и Дрогобычского НПЗ. В частности, предприятие в Кременчуге по итогам 2012 переработало более 3 млн нефти, и доведено владельцами до банкротства. В Дрогобыче свыше тысячи работников обмануты. При этом дальнейшие владельцы не выполнили инвестиционных обязательств (укр.)
Четверг, 14 марта 2013, 16:36
Игорь Васюник, народный депутат, фракция "Батькивщина"

Потужностей українських запасів нафти вистачає для забезпечення українського внутрішнього ринку нафтопродуктами. Однак є дві проблеми: нафтопереробна галузь знищена, а нафтовидобуток скорочується.

В минулому році було перероблено близько 4 млн тон нафти, тоді як українці споживають понад 11,5 млн тон нафтопродуктів. До слова, переробка 1 млн тон нафти приносить в державний бюджет понад 500 млн гривень.

В березні цього року минає два роки з моменту підписання Меморандуму про партнерство між Кабінетом Міністрів України та вітчизняними виробниками нафтопродуктів.

Зокрема, Кабінет Міністрів взяв на себе зобов’язання забезпечити проведення спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів в Україну, створити сприятливі умови проведення реконструкції (модернізації) виробництва з метою збільшення глибини переробки нафти та виробництва нафтопродуктів, забезпечити належний контроль за якістю нафтопродуктів на внутрішньому ринку. А компанії, серед іншого, гарантували здійснення необхідної модернізації виробництва з метою переходу на випуск світлих нафтопродуктів у відповідності до ДСТУ 4839:2007 та ДСТУ 4840:2007:

Реклама:

- Кременчуцький, Лисичанський та Одеський НПЗ – до 01 липня 2011;

- Дрогобицький, Надвірнянський і Шебелинський ГПЗ – відповідно до програм модернізації, але не пізніше 31 грудня 2012.

Що ж ми бачимо у 2013 році?

Найбільший український НПЗ – Кременчуцький у процесі банкрутства, Дрогобицький – ріжуть на металобрухт, Лисичанський, Херсонський та Одеський також не працюють.

Кременчуцький НПЗ. Фото tsn.ua

При цьому, контрольний пакет трьох з шести НПЗ контролюють фірми з Віргінських островів. Група "Приват" також володіє понад 40% акцій державної компанії "Укрнафта".

У кожному з "приватівських" НПЗ є також державна частка: у Кременчуцькому "Нафтогаз" володіє 43%, Дрогобицькому ФДМУ – 25%+1 акція, у Надвірнянському – 26%. Ці три НПЗ мають номінальну потужність переробки нафти на рівні 18 млн тон в рік.

Слід зазначити, що свого часу пакети акцій кучмівською владою були безгосподарно за копійки продані росіянам. А нині, Дрогобицький НПЗ доведений до банкрутства і змінив місце прописки з Дрогобича на Дніпропетровськ.

Як відновити нафтопереробку

Дрогобицький і Надвірнянський НПЗ більш як сто років працював на вітчизняній нафті, видобутій з надр Галичини. Сьогодні, через відсутність будь-яких заходів з модернізації, ці підприємства безнадійно відстали і потребують капіталовкладень: Дрогобицький – близько 1 млрд доларів, доларів,Надвірнянський – біля 800 млн доларів.

При цьому, ще в 1998 році покупець 30% пакету акцій НПК "Галичина" мав внести інвестиції на технічну реконструкцію підприємства в обсязі 265,5 млн доларів США. Ці інвестиційні зобов’язання не виконані і до нині, через що ФДМУ судиться з теперішніми власниками НПЗ.

Державна програма модернізації та розвитку нафтопереробної промисловості та механізм відповідальності власників НПЗ за своєчасне виконання робіт з модернізації і реконструкції може ще врятувати вітчизняну нафтопереробку. Зокрема, створення спільного нафтохімічного підприємства на базі підприємств з державною часткою для переробки вітчизняної сировини може стати шансом для української економіки.

Фото bin.ua

Для прикладу, навіть на теперішньому обладнанні в Дрогобичі і Надвірній можна налагодити виробництво низки нафтопродуктів: мастил, бітумів, парафіну, а також біопалива. Цілий спектр цих товарів нині безпідставно імпортуються.

Крім цього, уряд повинен розібратись з ситуацією навколо Кременчуцького та Дрогобицького НПЗ.

Зокрема, підприємство в Кременчуці за підсумками 2012 року переробило понад 3 млн нафти, і доведене власниками до банкрутства. У Дрогобичі в 1995 році членами трудового колективу ВАТ "НПК-Галичина" було створено товариство покупців з метою придбання пакету акцій підприємства.

В 1997 році загальними зборами товариства покупців було прийняте рішення створити ЗАТ "Господарську спілку Галичина", а її голові Петру Кметику підписати від імені членів товариства передавальне доручення щодо внесення належних їм акцій в статутний фонд ЗАТ "Господарська спілка Галичина".

"Господарська спілка Галичина" продала акції іншим юридичним структурам, а члени трудового колективу отримали акції ГС "Галичина" замість акцій НПЗ. Станом на сьогодні, ця структура ліквідована, а понад тисячу працівників ошукано. При цьому подальші власники не виконали інвестиційних зобов’язань.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: