"Пакращення" от ПР уже чувствуется!

"Пакращення" от ПР уже чувствуется!

Двойные стандарты уже стали визиткой провластной партии и президента, который автоматически визирует все инициативы "регионалов" и при этом рассказывает о "покращенни", которое уже чувствуется. Кем чувствуется, господин президент? (Укр.)
Пятница, 10 августа 2012, 13:14
Павел Петренко, руководитель юридического департамента Центрального избирательного штаба Объединенной оппозиции "Батькивщина"

Днями Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо Державної податкової служби і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні", прийнятий минулого місяця.

Цей документ мало того, що не відповідає задекларованим положенням, так ще й створює нові механізми знищення малого бізнесу.

Згідно з назвою закон мав би стосуватися удосконалення адміністративних процедур, але насправді основна частина його пропозицій направлена на встановлення деяких особливостей оподаткування, які, по суті, продовжують закручувати гайки для платників податків і збільшують податкове навантаження.

Це при тому, що Україна і так зарекомендувала себе як держава з найбільшою кількістю податків, посівши передостаннє місце із 183-х можливих за простотою процедур сплати податків за даними Світового банку. Українські підприємства та громадяни змушені сплачувати 135 платежів та зборів.

Реклама:

Загалом всі зміни, які передбачає підписаний закон, можна охарактеризувати двома фразами: платити будемо більше і платити будемо авансом.

Збільшення податків передусім зачепить підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, тобто малий бізнес, який і так на межі виживання. Якщо досі підприємець, в якого працює не більше 20 осіб, платив єдиний податок у розмірі 5% від доходу, то відтепер ця частка збільшиться одразу вдвічі - до 10%.

Друге нововведення стосуватиметься платників податку на прибуток. Якщо їхній дохід за минулий рік перевищує 10 млн грн, то вони щомісяця сплачуватимуть податковій аванс. Цей внесок становитиме не менше 1/12 суми податку за минулий рік.

Якщо ж платник податку не отримає очікуваного прибутку або отримає збиток, закон передбачає можливість коригування суми наступних авансів, але це насправді лише створить додаткове адміністративне навантаження і значно ускладнить ведення обліку для платників податків.

Проте кінцева мета, яку переслідує влада, вводячи цю норму, простежується досить легко: отримати додаткові кошти у будь-який спосіб.

Фото volynnews.com

Створивши чергові драконівські податкові норми для малого та середнього бізнесу, влада не забула про "своїх" і передбачила значні привілеї для всіх, хто отримує дивіденди з-за кордону. Відтепер з них необхідно буде платити утричі менше податків, тобто лише 5% замість досі передбачених 15%.

Подвійні стандарти вже стали візиткою провладної партії та президента, який автоматично візує всі, навіть протизаконні, ініціативи "регіоналів" і при цьому розповідає про "покращення"", що вже відчувається. Ким відчувається, пане президенте?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: