СПЕЦПРОЕКТ "Инновации в действии"
При поддержке холдинга TECHIIA
Распределенный реестр: панацея или новый вызов для общества?

Распределенный реестр: панацея или новый вызов для общества?

Понедельник, 13 января 2020, 15:20 -
Кому и зачем нужен блокчейн и как с ним работать. (укр)

З червня 2018 року компанія Google запровадила повну заборону "нерегульованих або спекулятивних фінансових продуктів, таких як бінарні опціони, криптовалюти, ринки іноземної валюти".

Слідом за пошуковиком-монополістом аналогічні рішення ухвалили Facebook та Twitter.

Очільника Facebook змусили відмовитися від ідеї власної платіжної системи із застосуванням блокчейну та буферної криптовалюти Libra "заради цілісності банківської системи США".

Подібні неприємності з проєктом GRAM і блокчейн-платформою TON виникли у Павла Дурова, засновника російської соцмережі "ВКонтакте".

Тимчасом швейцарське місто Цуг та однойменний кантон стали глобальним центром розвитку блокчейну та криптовалюти Crypto Valley, що нараховує понад 200 компаній. Кантон залучив до співпраці підприємців, хедж-фонди і банкірів з усього світу.

У 2018 році нормативно-правова база криптобізнесу на Мальті кардинально змінилася. Поки інші держави роздумували, як залучити іноземних інвесторів, уряд Мальти домігся статусу юрисдикції як блокчейн-острова для ICO-інновацій та інвестицій в криптовалюту.

Такий різкий зліт популярності обумовлений ухваленням законів про фінтех-проєкти, криптовалюти і блокчейн, що привело до підвищення активності іноземних криптокомпаній. Наприклад, засновник біржі Binance Чжао Чанпен перемістив сюди свою штаб-квартиру.

Спеціальні умови для розвитку блокчейну і застосування криптовалют також створюють на острові Хайнані (Китай), на Карибських островах Сент-Кітсі та Невісі, а також у Вайомингу — найменш населеному штаті США.

Тим не менше, блокчейн залишається технологією, до якої ставляться з недовірою. Чому склалася така ситуація і як змінюється ситуація в Україні і світі?

"Блокчейн" як технологія довіри, і недовіра до криптовалют

Блокчейн і валюта на основі алгоритму консенсусу дозволяє продуктивно взаємодіяти окремим учасникам, обмінюючись ресурсами без необхідності довіряти один одному, при цьому  робити це анонімно, без верифікацій і перевірок.

 

Технологія здатна захистити дані, зробити їх більш доступними і прозорими. До того ж, блокчейн може помітно знизити витрати і мінімізувати час, необхідний для вирішення проблем та виправлення помилок.

Блокчейн з'явився як технологія для анонміного і безпечного обміну криптогрошима між незнайомцями. Однак з моменту його появи у 2009 році сфера застосування істотно розширилася.

Разом з тим, криптовалюти використовують технологію блокчейн, але не є нею.

Якщо контрагенти розраховуються один з одним за допомогою біткоїну, то в цій транзакції задіяна криптовалюта. Якщо ж мова йде про земельні кадастри на блокчейні, то криптовалюта тут ні до чого.

Біткоїн як криптовалюта із середовищем перебування в блокчейні з'явився в січні 2009 року, а його авторство приписують Сатоші Накамоту (особа досі не встановлена), який згенерував її перший genesis-блок.

Своєю чергою, комп'ютерні протоколи, які називаються смарт-контрактами, набули поширення лише у 2014 році завдяки розвитку платформи Ethereum.

У 2015 році стався злам криптовалютної біржі Bitstamp. Було вкрадено цифрових активів на 5 млн дол. Згодом злами таких маркетплейсів відбувалися неодноразово — у Європі та Азії.

У 2017 році спостерігався справжній бум на ICO  публічне розміщення монет стартапами, які прагнули залучити кошти інвесторів. Проте ICO виявилося найбільш простим і легким способом надурити потенційних інвесторів, не встаючи з дивана.

99% компаній, які намагалися продати токени, виявилися шахрайськими. Щоб уберегти інвесторів від обману, була розроблена нова еволюційна модель IEO: розміщення токенів із зовнішнім аудитом. Її наразі тільки тестують.

У 2019 році венчурних грошей у блокчейн-індустрії світу було 1,9 млрд, з них близько 70% це біткоїн, все інше ІСО.

Chief Innovation Officer холдингу TECHIIA Олександр Давиденко

 

"Як і все нове, криптовалюти мали прийняти виклики, які є на ринку, у тому числі  різні зловживання.

З часом гравці ринку криптовалют структурували свою діяльність і виявили алгоритми, які свідчать про шахрайство. З'явилися певні правила ринку та основні гравці, які і виступають основними регуляторами.

Ми спостерігаємо зростання інтересу до технології блокчейн, яка здатна вирішити багато проблем в різних галузях.

На користь довіри до блокчейну говорить і те, що будь-які зміни даних в ланцюжку блоків можливі тільки тоді, якщо учасники мережі підтверджують легітимність транзакції відповідно до загальних правил та протоколів".

Впровадження блокчейну  непростий процес. Ідея технології проста: розподілений реєстр або база даних, запущені одночасно на безлічі (часом на мільйонах) вузлів, розподілених по всьому світу між різними користувачами та організаціями.

Унікальність блокчейну полягає в незворотності, яку гарантує криптографічна система захисту. Змінити стан реєстру шляхом будь-яких махінацій неможливо.

Цифрові докази, що зберігаються на жорсткому диску, можуть бути втрачені в будь-який момент, оскільки сам диск може бути пошкоджений або загублений, тоді як збереження даних у децентралізованій системі дозволяє не тільки їх зберегти, а й швидко перевірити достовірність.

Використання технології блокчейн виключає внесення несанкціонованих даних, бо всі учасники мережі верифікують зміни в реєстрі. Технологія запобігає втраті даних, бо всі учасники мережі зберігають постійно оновлювану актуальну копію в зашифрованому вигляді.

У грудні 2019 року міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило, що Китай швидше за інші країни розвиває блокчейн-технології для сек'юритизації.

Це форма залучення фінансування шляхом випуску цінних паперів, забезпечених активами, що генерують стабільні грошові потоки (портфель іпотечних кредитів, лізингові активи, комерційна нерухомість).

У першу чергу, сек'юритизація може бути цікава комерційним банкам, які мають значні портфелі однорідних кредитів, лізинговим компаніям, фондам нерухомості і девелоперам.

В Китаї в 2019 році укладено принаймні вісім безпечних угод із забезпеченням активами з використанням блокчейну. Сім транзакцій були проведені в приватному секторі і одна — державною фінустановою Bank of Communications. В останньому випадку була забезпечена іпотека на 1,3 млрд дол.

Visa створює конкурента SWIFT на основі блокчейну. Компанія оголосила про розширення платформи Visa B2B Connect до 62 країн та інтеграції з Infosys.

Шаосинський суд (Китай) уперше ухвалив рішення, використовуючи докази, які зберігаються в блокчейні. Обвинувачений шляхом махінацій заробив близько 1 400 дол. Завдяки тому, що частина доказів потрапила в блокчейн-систему і збереглася, прокурор зумів довести справедливість претензій позивачів, а обвинувачений був засуджений до 14 місяців ув'язнення.

Отже, якщо відділити поняття "криптовалюта" від рішень на базі технології блокчейн, то можна пересвідчитися в зростанні довіри саме до технології.

Блокчейн приходить у нові галузі

Більшість сучасних застосувань блокчейну ніяк не пов'язана з віртуальними грошима. Етимологія Block Chain  це низка (ланцюжок) інформаційних блоків.

Блокчейн як група технологій і рішень з'явився майже 30 років тому. За цей відносно невеликий час рішення на базі розподіленого реєстру з'явилися у кожній галузі економіки.

Поширенню такої технології посприяла передусім тотальна взаємна недовіра партнерів.

Застосування блокчейну виключає можливість внесення змін у дані, тому базу даних вважають актуальною на момент отримання до неї доступу. Зберігання даних відбувається на різних серверах, дані не можуть бути оформлені датами, що минули, зміни вносять в режимі реального часу і підробити їх неможливо.

Блокчейн став інструментом, який дозволяє зберігати дані у розподілених реєстрах. Це дозволяє підтримувати довіру між сторонами і виключає корупцію чи людський фактор.

Блокчейн-технології поширюються на різні галузі. Вони вийшли далеко за межі банківської справи та сегменту криптовалют. За прогнозами, у 2019 році світовий бізнес повинен був витратити на технологію 2,9 млрд дол, що майже на 90% більше порівняно з 2018 роком, повідомляє IDC.

 

Галузі від страхування і судів, до нафти і медичного канабісу починають застосовувати рішення на базі блокчейну. Він може змінити багато інших секторів економіки, які потребують реєстру даних транзакцій і вивільнити ресурси, застосовуючи децентралізовану платформу, яка робить блокчейн стійким до шахрайства.

У червні 2019 року аналітична компанія CB Insights опублікувала список з 55 галузями, які можуть змінитися під впливом блокчейн-технологій. До переліку ввійшли такі напрямки: надсилання повідомлень, автошейринг, інтернет-реклама, освіта, "хмарні" обчислення, прогнозування, права власності на музику та розваги, енергетика.

А що в Україні?

На початку 2018 року Україна потрапила до десятки країн, де блокчейн використовується на державному рівні. У 2017 році Кабмін уклав угоду з американською компанією BitFury про переведення державних реєстрів на блокчейн-платформу, а Мінагрополітики презентувало оновлений державний земельний кадастр на блокчейні.

За даними асоціації "Блокчейн України", в Україні є близько 200 крипто-компаній і блокчейн-компаній. Для порівняння: у Німеччині таких компаній близько 300.

Однак більшість українських крипто-фірм не створювали юридичну особу або зареєстровані в інших країнах з більш інноваційним та лояльним законодавством.

У жовтні 2019 року Міністерство цифрової трансформації разом з депутатами та бізнесом підписали меморандум про впровадження блокчейну в державних органах та розробку законодавства з легалізації ринку криптовалюти.

У листопаді 2019 року до Верховної Ради внесено законопроєкт про легалізацію в Україні криптовалют. Акт розроблений блокчейн-спільнотою, міжфракційним депутатським об'єднанням Blockchain4Ukraine, Офісом ефективного регулювання (BRDO) і командою Міністерства цифрової трансформації.

Уперше в історії країни законопроєкт дає визначення поняттям "віртуальний актив", "криптоактив", "операція з криптоактивами", "розподілений реєстр", "маркер", "токен-актив".

Технологію блокчейну урядовці хочуть передусім використовувати для державних реєстрів та роботи державних установ.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-галузі Олександр Борняков

 

"Ми маємо велику проблему із законодавством, бо зараз, якщо ти маєш державний реєстр, він має зберігатися в одному місці.

Система блокчейну передбачає розподілене зберігання, а закон поки це забороняє. Коли парламент дозволить користуватися багатьма серверами, можна буде будувати технічну інфраструктуру".

Однак спочатку уряд та депутати розроблять нормативну базу.

Боротьба за контракти: українці чи іноземці

З компанією Bitfury Державне агентство з питань електронного урядування підписало у 2017 році меморандум про співпрацю.

Bitfury заснована 2011 року українцем Валерієм Небесним і латвійцем Валерієм Вавиловим, має міжнародний статус і команду поза межами України.

Планується, що Bitfury буде реалізовувати для уряду масштабну блокчейн-програму eGovernance. Вона передбачає впровадження блокчейн-технології в платформу українського електронного уряду.

Український блокчейн-стартап Bloqly розробляє блокчейн-платформу для використання бізнесами та урядом. Основні сфери застосування  освіта, фінанси, автомобільний транспорт, сільське господарство, безпека.

У 2019 році Bloqly впровадили блокчейн-рішення для Smart City: черги та реєстри для міста і громади.

Якщо на задуми уряду знайдуться кошти, то до розробки рішень потрібно буде залучати більше українських компаній.

За даними асоціації "Блокчейн України", 32% компаній, які застосовують технологію блокчейну, було засновано у 2017 році. Більшість засновників українських блокчейн-компаній прийшли у сферу з програмування та розробки (38%), фінансів, інвестицій і трейдингу (38%), криптографії та криптовалют (32%), маркетингу та реклами (12%).

 

Достовірних даних, які компанії є клієнтами цих стартапів, нема. Оскільки більшість українських компаній знаходять клієнтів за кордоном, можна припустити їх аутсорсингову спрямованість.

Chief Innovation Officer холдингу TECHIIA Олександр Давиденко

"Блокчейн доволі складна і молода технологія, тому спеціалістів, які з нею працюють, на ринку небагато.

Разом з тим, навіть якщо компанія отримала замовлення і підібрала команду із middle-спеціалістів і senior-спеціалістів, необхідно знайти керівника проєктів, які знається на архітектурі рішень.

Таких спеціалістів ми в холдингу вирощуємо і навчаємо, а це довго і дорого. Ми готові в них інвестувати, адже розуміємо, що блокчейн це великий і перспективний ринок, який тільки відкривається в Україні".

Куди йдемо і що далі

Перші кроки зроблені: меморандум і спроби легалізувати операції з криптовалютою через внесення законопроєкту.

Попереду ще багато роботи із створення цілісної законодавчої бази для регулювання сектору і його гармонізації з європейським законодавством. До процесу залучені державні органи, бізнес і галузева спільнота.

Головне у плеканні довіри до блокчейну не правові норми і не сертифікація. Держава декларує намір перевести свої реєстри на блокчейн, що формує довіру до технології.