"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа без російського газу, а путін — без ботоксу: підсумки на економічному фронті 17 березня

Четвер, 17 березня 2022, 23:32 -
 
getty images

Дефолт росії так і не розпочався. Поки що.

Влада рф знайшла спосіб перерахувати 117 млн доларів на виплату купонних платежів за двома випусками євробондів. Виявилося, що санкції США та ЄС, які блокують частину російських резервів, не поширюються на платежі за російськими облігаціями, випущеними до березня 2022 року.

Однак наприкінці травня цього року росія не зможе здійснити і таких платежів: для отримання коштів від російського уряду інвесторам, які володіють російськими бондами, потрібно буде отримати спеціальну ліцензію.

Хоча відтермінування дефолту на 2 місяці не скасовує фундаментальних економічних проблем із російською економікою. Країна-бензоколонка починає втрачати ринки збуту своїх нафти та газу, іноземні інвестиції для неї недоступні, а у відповідь на санкції російська влада пропонує проводити масову націоналізацію майна компаній, де присутній іноземний капітал.

Реклама:

Вже зараз санкції, запроваджені проти агресора, завдають економіці рф більше шкоди, аніж завдало б ймовірне оголошення дефолту. Слабкіша економіка змушує росіян переглядати свою риторику на переговорах з Україною щодо припинення бойових дій. Однак цих санкцій все ще недостатньо для того, щоб примусити агресора визнати свій програш.

Газ є, покупців нема

Газ для росії — це стратегічний товар, який не лише забезпечує агресора суттєвими валютними надходженнями, а його громадян — тисячами робочих місць. Газ для росії — це ще й інструмент політичного впливу. Перш за все на європейські країни.

Укладаючи свої газові контракти з європейськими державами, росія добивалася від них тих чи інших поступок та привілеїв в обмін на "знижки" на газ. Спільні із провідними європейськими енергетичними компаніями проєкти, такі як "Північний потік-2", дозволяли росії залучатися підтримкою урядів країн Європи та уникати жорстких санкцій за порушення норм міжнародного права та окупацію українських земель.

"Коли ми говорили вам, що "Північні потоки" — це зброя і підготовка до великої війни, ми чули у відповідь, що це економіка. А це був цемент для нової Стіни, яка розділила Європу", — заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу у німецькому Бундестазі 17 березня.

Після початку війни росія втратила свій "газовий "вплив на Європу. Навіть найбільший прихильник російського газу — Німеччина — вже не виключає запровадження ембарго на торгівлю блакитним паливом агресора. 

"Усі варіанти щодня лежать на столі", — повідомив міністр фінансів Німеччини Крістіан Ліндер, коментуючи питання ембарго.

Про відмову від російського газу заговорила й Польща. При чому, зробити це наш західний сусід готовий вже з наступного року.

ЕП тепер у Telegram – підписатись тут

"Протягом багатьох років ми платили за російський газ від монополістичного постачальника, який міг диктувати вищу ціну, ніж можна було отримати в Західній Європі. Ціни будуть європейськими", — заявив уповноважений польського уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський.

У планах всього ЄС — відмова від усіх російських енергоресурсів до 2027 року. При чому, протягом 2022 року закупівля газу, нафти та вугілля у росії має знизитися на дві третини.

Компенсувати Європі відмову від російського газу вже готові США. Адміністрація Джо Байдена дозволила додатковий експорт скрапленого газу з двох об’єктів на узбережжі Мексиканської затоки.

Провідний постачальник СПГ Cheniere Energy буде експортувати до ЄС 0,72 млрд кубічних футів газу на день.

Законодавці США і торгові групи в енергетичній галузі раніше закликали адміністрацію Байдена збільшити експорт природного газу та нафти союзникам, оскільки Європа стикається з енергетичною кризою на тлі вторгнення Росії в Україну.

Сполучені Штати є найбільшим світовим експортером СПГ. Очікується, що до кінця 2022 року країна експортуватиме на 20% більше газу, ніж зараз, завдяки новим потужностям.

Крім допомоги Європі на енергетичному фронті, США вирішили очолити боротьбу з російськими олігархами. Мінфін країни повідомив, що США спільно з ЄС, Канадою, Австралією та Британією створять оперативну групу для розшуку активів російських олігархів та чиновників. 

Мінфін США також запустить платформу виплат за інформацію про активи російських клептократів.

"Ми вже працюємо з нашими міжнародними партнерами, щоб заморозити та конфіскувати майно, що належить російським олігархам, які потрапили під санкції по всьому світу", — прокоментував генеральний прокурор США Меррік Ґарленд.

Удар по клубу найбагатших росіян, які сколотили свої статки завдяки узурпації влади путіним — спроба Заходу розхитати внутрішньополітичну ситуацію у росії. На скільки вона буде вдалою покаже час.

Немає Instagram – немає і ботоксу

На 22-й день війни міжнародні компанії продовжують скорочувати зв’язки з росією, а російські компанії все більше починають відчувати вплив санкцій. 

За четвер три компанії повідомили про призупинення продажів на російському ринку. Серед них – виробник найвідоміших принтерів Xerox, виробник напівпровідників Qualcomm та японський розробник комп’ютерних ігор Square Enix (відомий, зокрема, іграми Вартові галактики та Tomb Raider). 

Ще п’ять компаній тією чи іншою мірою обмежили свою діяльність в росії, а деякі навіть розглядають варіант повного виходу з ринку.

Серед них Unilever, Raiffeisen та фармкорпорація GSK. Кожен з цих корпоративних велетнів намагався проскочити з мінімально м’якою та компромісною позицією, але під тиском змінив її на більш жорстку. 

Так, Unilever готова повністю відмовитися від експорту та імпорту продукції, нових інвестицій та маркетингу – втім, відмовляється закривати російське виробництво.

GSK розширила санкції, зокрема відмовляється від клінічних досліджень, що збільшить термін появи нових препаратів виробника на російському ринку. Також можливість повного виходу з росії та автономію "дочок" розглядає Raiffeisen.

Фармринок росії сколихнула ще одна новина – компанія AbbVie  заявила, що зупиняє поставки в росію, зокрема ботоксу та філерів для естетичної медицини. Якщо блогерам з Instagram це вже не потрібно, то деякі російські державні діячі та зірки-пропагандисти ймовірно засмутяться. 

Крім того, зупинив виробничі інвестиції в росії виробник складових для вантажного транспорту SAF-Holland. 

Відчутно постраждала і спортивна галузь. Футбольні клуби "Мілан", "Реал Мадрид" та "ПСЖ" призупинили угоди з найбільшим букмекером Росії Fonbet. Parimatch призупинила маркетингові та бренд-кампанії з "Челсі" Абрамовича. А компанія

Electronic Arts заборонили кіберспортсменам з РФ та Білорусі брати участь в турнірах Apex Legends та FIFA 22. 

Хроніки імпортозаміщення для росії теж, м’яко кажучи, не надто успішні. Найбільший російський авіаперевізник вантажів "Волга-Днепр" вже тиждень не здійснює польоти – його літаки заблоковані через заборону Британії та Німеччини. А виробник малогабаритних вантажівок "ГАЗ" може перейти на 4-денний робочий тиждень через нестачу комплектуючих. 

Схоже, що повернутися у радянський союз легко, а от досягти успіху за таких умов – набагато важче.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: