СПЕЦПРОЄКТ "Бізнес попри війну"
За підтримки USAID
Tesla, безкоштовна кава та власний автодром: як бізнесмен відкрив автошколу у Хмельницькому

Tesla, безкоштовна кава та власний автодром: як бізнесмен відкрив автошколу у Хмельницькому

Вівторок, 2 лютого 2023, 13:00 -

Восени 2021 року Володимир Пштир побачив на Прозорро.Продажі оголошення і орендував асфальтований майданчик у передмісті Хмельницького. Адже той ідеально підходив для учнів автошколи, яку чоловік планував відкрити на початку 2022-го. 24 лютого все було готово для зустрічі акредитаційної комісії, яка мала перевірити умови для навчання та матеріально-технічну базу автошколи і потім надати ліцензію на роботу. Але того ранку Росія напала на Україну. Тож плани довелося відкласти на півтора місяця.

У спецпроєкті "Бізнес попри війну" Володимир Пштир розповів, як відкрив ТОВ "Хмельницька автошкола Ягуар" у воєнному 2022 році, орендувавши комунальну нерухомість та землю.

Автодром, що повністю імітує дорожні умови

Мрія про власну автошколу з’явилася у Володимира Пштира ще тоді, коли він навчався керувати автомобілем. У 2015-му чоловік успішно склав іспити та отримав атестат інструктора і викладача автошколи. Але з різних причин мрію довелося відкласти до осені 2021-го.

 
Власник ТОВ "Хмельницька автошкола Ягуар" Володимир Пштир

"Спершу я хотів знайти підходящий майданчик для автодрому. Зазвичай це складно і дорого. Якось вчергове я переглядав оголошення про оренду землі і випадково натрапив на асфальтовану територію біля Хмельницького. Вона здавалася ідеальною. Тож я взяв участь в аукціоні і переміг. Вважаю, це стало початком бізнесу", – розповідає Володимир Пштир.

 
Цей автодром біля Хмельницького Володимир Пштир орендував на 10 років. Зараз тут встановлені знаки, є розмітка і навіть світлофори

Ділянку на 50 соток Володимир орендував у місцевої ради на 10 років. На автодромі відтворили реальні дорожні умови: тут є розмітка, "лежачі поліцейські", знаки, залізничний переїзд і навіть працюючі світлофори.

 
Владислав Уривський, проєктний менеджер Прозорро.Продажі

"На онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі взяти в оренду можна не лише нерухомість, але безліч інших видів державних активів. З кінця 2021 року в Україні повноцінно почав працювати ринок землі. Інвестори отримали можливість орендувати сільгоспземлі державної та комунальної власності, а також купувати земельні ділянки несільськогосподарського призначення. Брати в оренду землю на аукціонах, незалежно від цільового призначення, можуть як фізичні, так і юридичні особи. Відкриття ринку землі також дало можливість власникам продавати свої земельні ділянки. А втім купувати землі сільгосппризначення до 2024 року можуть лише фізичні особи", – пояснює проєктний менеджер Прозорро.Продажі Владислав Уривський.

Війна відклала старт бізнесу на півтора місяця

Після автодрому Володимир почав шукати приміщення, щоб обладнати навчальний клас і зрештою отримати ліцензію на роботу. Перший кабінет підприємець орендував у власника комерційної нерухомості. Володимир придбав меблі, обладнання, привів до ладу документи і чекав на засідання акредитаційної комісії, яке призначили на 24 лютого.

"О 5.30 я вийшов на вулицю, щоб поїхати на майданчик для початкового водіння і зробити останні приготування до перевірки комісії. І раптом почув вибухи з боку Старокостянтинова. У це не хотілося вірити, але факти свідчили: почалася війна", – згадує Володимир.

Акредитацію та початок роботи довелося відкласти на півтора місяця. У цей час Володимир патрулював, допомагав споруджувати блокпости та виконував іншу роботу з охорони громадського порядку в місті. А в квітні, коли ЗСУ відігнали росіян із півночі України, підприємець повернувся до бізнесу, отримав ліцензію і розпочав роботу.

Попри важкий воєнний рік "Хмельницька автошкола Ягуар" навчила водити легковики понад сотню людей. Серед них були й переселенці, які на початку повномасштабної війни масово поїхали до Хмельницького. Для переселенців робили знижки, завжди підтримували та допомагали.

Всього у Хмельницькому понад 10 автошкіл. Компанія "Ягуар" працювала менше року, але посіла друге місце у місцевому рейтингу.

"Я знаю кожного нашого випускника та випускницю. Хочу, щоб моя автошкола була найкращою. Ми створили для учнів комфортні умови, встановили сучасне обладнання. Аби збадьорити – пригощаємо безкоштовно кавою. Та головне – робимо все, аби вони дійсно навчилися безпечно кермувати. Кожному нашому випускнику я кажу: ми не прощаємося, адже обов’язково зустрінемося на дорогах України", – посміхається Володимир Пштир.

 
Сервісні центри МВС Хмельниччини розповіли учням автошколи “Ягуар” про ризики керування авто у нетверезому стані. Учні випробували окуляри, які імітують стан сп’яніння

Після відкриття нових класів в "Ягуарі" зможуть навчати більше людей на різні категорії

У першому відкритому класі зараз навчається 24 студенти. Аби масштабувати бізнес, Володимир почав шукати додаткові приміщення.

"Наш перший навчальний клас знаходиться в житловій зоні і його важко знайти. Хотілося відкрити додаткові класи у більш прохідних місцях. Я почав переглядати пропозиції державної та комунальної нерухомості на Прозорро.Продажі. І так знайшов два кабінети в Будинку побуту, які належать міській раді Хмельницького. Вони розташовані на одній із центральних вулиць міста", – розповідає підприємець.

Місце – ідеальне для автошколи. З одного боку, поряд – університет, а серед клієнтів "Ягуара" багато студентів і випускників. З іншого, – кабінети Будинку побуту будували з урахуванням потрібних для атестації автошколи норм. Вони вже обладнані пожежною сигналізацією, мають відповідний до вимог законодавства рівень освітлення тощо.

Тому Володимир подав потрібні документи і наприкінці травня 2022 року взяв участь в аукціоні. Обидва виграв.

"Торги були жвавими і конкурентними. Коли я вперше брав участь у аукціоні, то дуже хвилювався. А виявилося: процедура дуже проста, зручна і зрозуміла", – ділиться досвідом Володимир.

 
Ремонт у класах Володимир з інструкторами робили власними силами

Після оформлення документів оренди Володимир розпочав ремонт кабінетів. За його словами, приміщення були в жахливому стані. Разом із інструкторами вони замінили двері, підлогу, поремонтували стелю та пофарбували стіни. Уже придбали меблі.

Оскільки все робили своїми руками, то гроші витрачали лише на будматеріали. Зараз навчальні класи облаштовують потрібним обладнанням для навчання та готують до проходження акредитації. Після перевірки і отримання дозволів, автошкола Володимира зможе навчати людей на різні категорії.

Оренда в держави дає впевненість

В "Хмельницькій автошколі Ягуар" інструктори проводять навчання на орендованих автомобілях різних марок: Nissan, Volkswagen, Kia, Chevrolet, Hyundai. Також є Tesla Model 3, яку переобладнали під навчальний електрокар.

Але повномасштабна війна впливає на швидкість розвитку бізнесу. З одного боку, далося взнаки подорожчання пального. А з іншого – через перебої з електропостачанням люди думають, як перезимувати і обирають не автокурси, а… генератори.

"До нас записалася на навчання жінка, хотіла в листопаді почати вчитися, але відмовилася. Сказала: чоловік придбав генератора, тому поки немає можливості навчатися. І схожих випадків чимало. Був місяць, коли наші викладачі навчали лише шістьох учнів. Зараз ситуація поліпшується", – говорить власник автошколи.

 
Команда Хмельницької автошколи "Ягуар"

Також цьому бізнесу притаманна сезонність. Тому навесні Володимир очікує на нових клієнтів та клієнток. Якраз до того часу будуть готові прийняти майбутніх водіїв нові класи в Будинку побуту.

"Оренда цих кабінетів дає мені впевненість у завтрашньому дні. Я розумію, що зможу спокійно розвивати компанію впродовж щонайменше п’яти років. Ціна оренди зафіксована і ніхто мене не виселить раніше строку. А ось із комерційною нерухомістю усе складніше: там щороку піднімають ціни", – каже Володимир Пштир. І додає, що зараз головне – перемогти у війні. А досягнення бізнес-цілей це лише питання часу.