Радіо замість Spotify, ринки замість H&M, і "плюс" 30% за долар: підсумки економічного фронту 3 березня 

Четвер, 3 березня 2022, 22:00 -
 
На фото вантажівка IKEA везе товар у російські магазини, але більше росіянам везти нічого не будуть
getty images

Росіяни масово вийшли на демонстрації до магазинів IKEA та банкоматів. Західний бізнес продовжує масовий бойкот російського ринку. Ті ж компанії, які цього не зробили зазнають втрат.

Війна та санкції особливо боляче вдарять по платоспроможності "простих росіян": інфляція з’їсть їхні доходи та рублеві заощадження, а за купівлю валюти потрібно буде заплатити велику комісію.

Як над Росією закривається нова залізна завіса і як світ готується боротися проти Росії на енергетичному фронті?

У попередніх серіях:

  • Російські активи почали масово дешевшати на західних фондових ринках. Акції таких гігантів як "Сбєрбанк" та "Газпром" опустилися до 1-3 центів, а їхня капіталізація впала до кількох сотень мільйонів доларів.
  • Енергоімпортери почали масово відмовлятися від російської нафти, а танкери з російським СПГ бояться заходити до британських портів.
  • Велика кількість західних компаній почали відмовлятися від російського ринку, зупиняти експорт до цієї країни, закривати там свої сервіси, магазини, згортати інвестиції.

Новини ізоляції 3 березня

Міжнародні компанії спровокували росіян на масові демонстрації. Тисячі жителів країни-агресора вишукувалися у черги до кас IKEA, яка 3 березня працювала у РФ свій останній день. Шведська компанія, крім закриття для себе російського ринку, ще й пожертвувала 20 млн євро на підтримку України.

Реклама:

Ще один шведський бізнес, який вирішив вийти з Росії — H&M. Компанія припинила продажі по всій території РФ.

Перелік компаній, які вирішили припинити бізнес з Росією розширюється щодня. До нього вже приєдналися Jysk, Spotify та навіть Lego. Навіть російські компанії припиняють роботу з російським ринком. Поки що — тимчасово. Заводи в Тольятті та Іжевську не працюватимуть 5 березня та з 9 по 11 березня включно.

Ті західні компанії, які ще не проявили своєї позиції щодо війни в Україні, зазнають втрат. Капіталізація європейського бізнесу, який пов'язаний з РФ, скоротилася на 100 млрд доларів від початку загострення.

Водночас в Україні російські компанії вирішили націоналізувати. 3 березня Верховна Рада ухвалила відповідний закон.

Тим часом Японія запроваджує новий пакет санкцій проти РФ, який передбачає заморожування активів ще 4 російських банків: "ВТБ", "Банк Відкриття", "Совкомбанк" і "Новікомбанк".

Нові санкції проти росіян запровадила і влада росії. Тепер росіянам, які бажатимуть придбати валюту через брокерів, доведеться заплатити комісію у розмірі 30%.

Нових втрат країна-агресор зазнала й на енергетичному фронті. Зокрема, президент США Джо Байден заявив, що не виключає запровадження ембарго на торгівлю російською нафтою.

Водночас Міжнародне енергетичне агентство закликало європейські країни якнайшвидше відмовитися від російського газу. Зокрема, у 2022 році закінчуються контракти з "Газпромом" у низки країн Європи, які купують понад 15 млрд кубометрів російського газу — близько 12% всіх російських поставок до Європи. 

ЄС може збільшити імпорт газу з інших джерел. Зокрема, пише МЕА, завдяки газу з Норвегії та Азербайджану, а також зрідженого природного газу з таких країн, як Катар, на 30 мільярдів кубометрів протягом наступного року.

На тлі відмовок від російських енергоресурсів, а також санкцій проти найбільших російських фінансових установ зароджуються побоювання щодо платоспроможності російського уряду

У березні він має заплатити 700 млн доларів іноземним кредиторам.Інвестори побоюються, що можуть не отримати ці виплати як через блокування частини російських резервів, так і через контрзаходи Росії, які забороняють виведення капіталу з країни.

Це не оминуло увагою й міжнародні кредитні агентства – Fitch Ratings понизило рейтинг РФ до В, адже впевненість у тому, що країна виплатить свої зобов'язання, стає дедалі меншою, а санкції – важчими.

Російська війна може дуже боляче коштувати усьому світу. Зокрема сотням мільйонів людей за кордоном, які покладаються на поставки української та російської агропродукції. Аналітики побоюються, що російське вторгнення в Україну може спричинити найгірший шок на ринку зерна за всю історію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: