Росії може загрожувати дефолт – JPMorgan

Середа, 2 березня 2022, 21:55

Міжнародні санкції, запроваджені проти рф, значно підвищили ймовірність дефолту країни щодо свого державного боргу.

Про це попередили аналітики JPMorgan, пише Reuters.

Цього місяця Росія має виплатити державні облігації на суму понад 700 мільйонів доларів. 

"Хоча теоретично вона має достатні резерви для покриття боргів, на практиці заморожування деяких активів та інші заходи можуть вплинути на її здатність здійснювати платежі", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Санкції США проти російських державних установ, контрзаходи в Росії для обмеження іноземних платежів і перебої в платіжних ланцюгах створюють великі перешкоди для Росії для здійснення платежів за кордоном", - йдеться у записі JPMorgan для клієнтів.

Центральний банк РФ  і міністерство фінансів не відповіли на запит Reuters щодо можливості дефолту.

За словами аналітиків JP Morgan, першою критичною датою є 16 березня, коли мають бути виплачені два купонних виплати за облігаціями, хоча, як і велика частина російського боргу, в них вбудовано 30-денний "пільговий період".

При цьому, загальні державні борги Росії становлять 40 мільярдів доларів, що небагато для її економіки, проте  навіть один дефолт за зовнішніми виплатами може спричинити ланцюгову реакцію. 

"Занепокоєння щодо дефолту слідують за попередженням Інституту міжнародних фінансів (IIF) на цьому тижні, яке вказує на те, що приблизно половина з 640 мільярдів доларів валютних резервів Росії фактично була заморожена через міжнародні санкції", - йдеться у повідомленні агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: