Газ двойного назначения: как "дешевое" топливо для населения могло попасть на заводы Фирташа

Газ двойного назначения: как "дешевое" топливо для населения могло попасть на заводы Фирташа

Какие привилегии благодаря "Нафтогазу" мог получить газовый бизнес Дмитрия Фирташа и как это помогло его химическим предприятиям? (укр)
Четверг, 2 декабря 2021, 08:45 -
Колаж: Андрей Калистратенко

В Україні повним ходом іде процес деолігархізації, який ініціював Володимир Зеленський.

Місяць тому президент підписав так званий закон про олігархів, а минулого тижня уряд презентував дорожню карту його реалізації.

Активно користується влада й інструментом санкцій. Утім, робить це доволі вибірково, тому зрозуміти логіку ухвалення рішень Радою національної безпеки і оборони важко.

Першим серед найбагатших українців, проти яких був запроваджений повний пакет санкцій, став Дмитро Фірташ. Основа його бізнесу – газові, хімічні і титанові підприємства. Рішення РНБО стосувалося останнього виду діяльності.

Реклама:

Враховуючи ситуацію на світовому газовому ринку та пряму залежність від цього хімічного бізнесу, не найкращі часи могли настати і для "Азотів" Фірташа, однак цього не сталося.

Наразі з різним рівнем навантаження працюють усі хімічні заводи групи, хоча чимало підприємств, у тому числі вітчизняних, не витримали рекордного зростання вартості газу.

Не в останню чергу це може бути пов’язано з рішенням команди керівника "Нафтогазу" Юрія Вітренка в рамках так званої балансуючої групи, яке передбачає постачання газу для потреб населення за пільговою ціною.

Якщо точніше – то з обсягами "дешевого" газу, який міг не дійти до побутових споживачів завдяки домовленості керівництва НАК, менеджерів газового бізнесу Фірташа та представників Офісу президента.

Газові контракти під "річний тариф"

У липні ЕП писала про особливості газових контрактів, укладених між державним "Нафтогазом" та постачальниками блакитного палива для потреб населення.

Суть цих контрактів полягає в тому, що "Нафтогаз" з 1 травня 2021 року до кінця квітня 2022 року мав продавати приватним компаніям паливо за пільговою ціною, аби ті постачали його домогосподарствам з урахуванням своєї маржі.

Підписуючи річні контракти, "Нафтогаз" встановив різну вартість газу та обсяги його поставок для кожного приватного постачальника.

Ціна "річного" тарифу: як Фірташ заробляє на державному газі завдяки "Нафтогазу"

З більшістю компаній контракти підписувалися 28-29 квітня. Винятком стала компанія "Йе енергія" Фірташа, яка є найбільшим постачальником газу населенню. З нею "Нафтогаз" домовився ще 19 березня.

Саме "Йе енергія" та "Нафтогаз" (через дочірнє ТОВ "ГПК "Нафтогаз України"), які разом контролюють до 80% ринку постачання палива населенню, законтрактували найбільші обсяги – 6 млрд куб м та 2,2 млрд куб м газу відповідно.

Вони ж отримали й найнижчу ціну – 7,42 тис грн за тис куб м, тоді як решта компаній підписали контракти за цінами від 7,9 тис грн до 8,8 тис грн.

Ціни на газ встановлені на рік: скільки українці платитимуть у травні

До угод були великі питання – як з точки зору нерівних умов для різних гравців ринку, так і через відсутність механізму, який би забороняв постачальникам продавати промисловості газ, призначений для населення.

Це давало змогу компаніям отримувати паливо за пільговою ціною, перепродавати його підприємствам за ринковою вартістю, а різницю залишати собі.

Розробка описаних газових контрактів належала попередній команді "Нафтогазу", яку до 28 квітня очолював Андрій Коболєв.

Юрій Вітренко критикував цю ініціативу, а після свого призначення на посаду голови правління "Нафтогазу" пообіцяв виправити помилки попередника та представити новий, більш справедливий механізм.

"Балансуюча група"

На розробку такого механізму новій команді "Нафтогазу" знадобилося п'ять місяців. 1 жовтня Вітренко представив нововведення, назвавши його "мініреволюцією".

Ініціатива передбачала скасування попередніх контрактів між "Нафтогазом" та двома десятками приватних постачальників, та переведення всього сегменту постачання газу населенню до складу так званої балансуючої групи.

Можливість придбати державний газ отримали понад п'ятдесят приватних компаній за єдиною ціною – 7,42 тис грн.

Велика жовтнева революція: Як "Нафтогаз" витратить 50 мільярдів на перехід від "реформаторства" до "соціалізму"

Утім, уже тоді Вітренко наголосив, що крім очевидних плюсів "балансуюча група" містить і низку потенційних небезпек. Зокрема, лишився ризик перепродажу "дешевого" газу промисловості.

У цьому контексті голова правління "Нафтогазу" сказав таке: "Залишається ризик "мертвих душ", проблеми з нарахуваннями через відсутність онлайн-лічильників, несумлінність споживачів та облгазів. Ці проблеми не нові, їх вирішення має стати одним з пріоритетів".

Схоже, що перестороги Вітренка справдилися. Є підстави вважати, що в окремі місяці газові компанії Фірташа могли отримати більше газу, ніж їм насправді було необхідно для потреб населення.

Треба більше газу

У старих контрактах, які критикував Вітренко і замість яких запроваджував "балансуючу групу", для кожного постачальника був прописаний певний прогнозний обсяг газу.

На жовтень, відповідно до контракту між "Йе енергією" та "Нафтогаз трейдингом" (є в розпорядженні ЕП), прогнозний обсяг газу для компанії Фірташа, який повинен був піти на потреби населення, мав становити 350 млн куб м.

Копія контракту з прогнозним обсягом газу, необхідним для потреб населення на жовтень
Копія контракту з прогнозним обсягом газу, необхідним для потреб населення на жовтень

Однак у рамках "балансуючої групи", за даними джерел ЕП, газзбути Фірташа (входять до групи "Йе енергія") у жовтні попросили 560 млн куб м. Правда, утворився позитивиний небаланс на 70 млн куб м, який відібрав "Оператор ГТС".

Таким чином, державна компанія в жовтні поставила на потреби населення газзбутам групи Фірташа 490 млн куб м газу за пільговою ціною 7,4 грн за куб м без ПДВ. Різниця від прогнозного обсягу – 140 млн куб м.

Не кубометри, а кіловат-години. Як відмова від радянської системи обліку газу змінить життя українців

Прогнозний обсяг у старому контракті розраховувався на основі даних за кілька попередніх років. Так, у жовтні 2018 року на потреби населення використали 373 млн куб м газу, 2019-го – 334 млн куб м, 2020-го – 317 млн куб м.

ЕП попросила учасників процесу пояснити різницю між прогнозованими і фактичними обсягами газу, наданого для населення. Представники НАК та "Йе енергії" пояснили зміну зниженням температури повітря в жовтні 2021 року.

 
ВТВ (виробничо-технологічні витрати) – це газ, який не йде до газових приладів, а витрачається на транспортування блакитного палива

Як видно з графіка, температура повітря справді понизилася. Однак у цій історії не все так просто.

Кілька питань

По-перше, після запуску ринку газу для населення клієнтський портфель газзбутів групи Фірташа почав зменшуватися, тому порівняння споживання з попередніми роками, навіть за умови зниження температури, не зовсім коректне.

По-друге, через рекордне зростання цін на газ населення почало більше економити, хоча з цим і не погоджуються в "Йе енергії". Там стверджують, що пільгові ціни не спонукають людей споживати менше. Частка правди в цьому є.

По-третє, дані Держстату свідчать, що споживання рік до року знизилося майже на 10%. Щодо цих цифр є сумніви.

Так, за даними "Оператора ГТС", загальне споживання (за всіма категоріями) у квітні 2021 року порівняно з аналогічним місяцем 2020 року майже не змінилося: близько 1,8 млрд куб м.

Коли загальне споживання незмінне і при цьому зростає за окремою категорією споживачів, це може викликати питання.

Судний день: як Фукс продає в роздріб бізнес, створений оптом за часів Порошенка

По-четверте, якщо проаналізувати дані "Оператора ГТС", то виявиться, що середній обсяг доставки газу через облгази групи РГК Фірташа в жовтні зріс на 17%. При цьому інші облгази в тому ж місяці зменшили транспортування на 16%.

Наприклад, з усіх підприємств, контрольованих РГК, зниження обсягів доставки в жовтні показали лише дві компанії: "Волиньгаз" (на 1%) та "Дніпропетровськгаз" (на 6%).

Решта компаній у жовтні доставили газу більше, ніж у жовтні 2020 року. Найбільш помітно це в "Миколаївгазі" – на 70%, "Харківгазі" – на 51% та "Чернівцігазі" – на 49%.

Ще один важливий фактор: ні "Оператор ГТС", ні "Нафтогаз" точно не знають, скільки газу спожило населення в той чи інший період.

Цю інформацію на платформу "Оператора ГТС" передає сам газзбут, який отримує її від облгазу. Дві останні структури контролює група Фірташа. Не під запис це визнають і в "Нафтогазі".

"Інформацію надає газзбут, і дані часто можуть бути завищеними. Перевірити їх ми не можемо, поки інформацію не можна буде отримувати віддалено. Ми їм маємо вірити, інакше ніяк", – каже співрозмовник ЕП в державній компанії.

Перевірити ці дані мав би регулятор, однак зробити це важко. Для перевірки понад 10 млн клієнтів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, не має ні людського, ні фінансового ресурсу.

Для репрезентативної вибірки з 5% споживачів треба перевірити 600 тис абонентів. Уявити таку ревізію вкрай важко.

Іншим побічним підтвердженням того, що група Фірташа могла отримати завищений обсяг газу, може свідчити робота всіх хімічних заводів Ostchem, які належать Фірташу.

Це при тому, що в умовах рекордного зростання вартості газу на світових ринках зупиняються підприємства в Україні (Одеський припортовий завод) та світі.

"Рекордні ціни на газ украй негативно впливають на підприємства Ostchem. Якщо бути відвертими, то вони "вбивають" маржинальність азотного бізнесу", – повідомили в пресслужбі Ostchem.

Тим не менш, наразі працюють усі заводи групи: черкаський "Азот" завантажений майже на 100%, інші заводи – менш ніж на 50%.

На запитання про вартість газу та джерела його походження в Ostchem відповіли так: "Купівля газу для азотного бізнесу відбувається винятково на відкритому ринку, у більшості випадків – на європейських хабах".

Наразі біржова вартість газу становить близько 1 тис дол за тис куб м.

Чому компаніям Фірташа дали більше газу

У "Нафтогазі" днями підбили перші підсумки роботи "балансуючої групи". У компанії вважають, що нововведення тільки у жовтні зекономило державі 5,7 млрд грн, а за підсумками опалювального сезону ця цифра сягне 110 млрд грн.

Звідки взялася ця сума, яка суттєво перевищує доходи України від транзиту російського газу, з повідомлення державної компанії зрозуміти важко.

Приблизні втрати від потенційного перепродажу промисловості "дешевого" газу, який мало спожити населення, тільки в жовтні оцінюються 100 млн дол.

Чому було ухвалене таке рішення і навіщо "Нафтогаз" вирішив дати більше газу, ніж необхідно населенню?

Співрозмовники ЕП пов’язують це з можливою домовленістю на найвищому рівні. Мотивація може здатися благородною: завадити підвищенню цін на газ для населення. Однак і тут не все просто.

"Вітренку дали мандат на компенсацію групі Фірташа газу на ВТВ (виробничо-технологічні витрати – ЕП), щоб облгази не підвищували тариф на розподіл для населення. Однак обсяг 140 мільйонів кубометрів все одно завищений.

На жовтень на ВТВ треба максимум 60-70 мільйонів кубометрів. Куди поділи решту газу та за якою ціною – хороше питання, відповіді на яке нема. Можна лише припускати", – каже співрозмовник ЕП у Верховній Раді.

Реклама: