Річний тариф для населення: "Нафтогаз" домовився з компанією Фірташа про постачання газу

Вівторок, 23 березня 2021, 17:45
 

"Нафтогаз" підписав угоду з найбільшим постачальником - компанією "ЙЕ Енергія" - угоду про купівлю-продаж природного газу, яка дасть змогу учасникам ринку запропонувати населенню ресурс за фіксованою ціною протягом року.

Про це повідомляють компанії у своїх прес-релізах.

"НАК "Нафтогаз України" на виконання доручення уряду завершила розробку ринкового рішення, яке зможе захистити домогосподарства від сезонних стрибків ціни на газ наступного опалювального сезону та від зростання цін, яке спостерігається через відновлення світової економіки.

Таким рішенням є запровадження річного тарифу - тарифу, який визначає єдину ціну на газ протягом року. Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ - пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед", - пояснили в "Нафтогазі".

Реклама:

"Переваги річного тарифу та його гнучкість вже оцінили споживачі ГК "Нафтогаз України". Час масштабувати цей досвід на всю країну. Наші клієнти, які обрали восени тариф "Річний", досі сплачують за газ за ціною, яка була на момент підписання договору", - зазначив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Зазначається, що "Нафтогаз" надає "рівні можливості для всіх газопостачальних компаній, аби вони могли створити власний річний тарифний план".

"Регіональні газзбути відповідають за постачання газу 65% домогосподарств. Газопостачальна компанія "Нафтогаз", своєю чергою, постачає газ 13% споживачів роздрібного ринку.

Річний тариф, який впроваджуватимуть для захисту споживачів, буде надаватися за замовчуванням усіма газопостачальними компаніями, як це передбачено проєктом рішення НКРЕКП. При цьому кожен споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обрати послуги будь-якого іншого постачальника газу", - додали в "Нафтогазі".

За словами директора ТОВ "ЙЕ Енергія" Артема Компана, підписання такого контракту з "Нафтогазом" дозволить постачальникам вийти з річними пропозиціями для населення і гарантувати стабільне постачання газу протягом року.

"Запровадження річних пропозицій на газ дозволить зберегти прогрес, досягнутий у ході реформування ринку природного газу України. Довгострокові контракти стануть гарантією прогнозованості роботи ринку газу, а також вагомим аргументом для інвесторів", - заявив він.

"Фактично, річний контракт - це страховка для споживачів від цінових коливань і гарантія стабільної ціни впродовж року", - додав Компан.

Перехід усіх побутових споживачів на річний контракт буде здійснено з 1 травня.

Нагадаємо:

Міненерго не планує подовжувати дію обмеження ціни на ринку газу у 6,99 гривень за кубометр, яке встановив Кабмін на лютий-березень для побутових і низки інших споживачів.

Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) схвалила постанову, якою пропонується запровадити річний тариф для постачальників з 01 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Річна ціна на газ для населення може почати діяти з 1 травня поточного року і діятиме по 30 квітня наступного року.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що вже у другому кварталі цього року постачальники мають представити річні продукти.

Раніше ЕП з посиланням на джерело в уряді повідомляла, що фіксована річна ціна на газ для населення від газопостачальних компаній почне працювати з 1 квітня, коли втратить силу встановлена державою "стеля" у 6,99 грн за кубометр.

Заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко заявила, що фіксована ціна на газ для населення в 6,99 грн за кубомер діятиме до кінця березня цього року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: