Профільний комітет Ради завершив підготовку бюджету-2021 до першого читання: що пропонують

Вівторок, 3 листопада 2020, 10:20
 

Бюджетний комітет Верховної Ради завершив підготовку проєкту держбюджету-2021 до розгляду у першому читанні, зокрема, пропонують збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд гривень та здійснити певний перерозподіл видатків.

Про це повідомив у Facebook повідомив голова комітету Юрій Арістов.

"Ще наприкінці вересня профільні підкомітети констатували, що збільшення прогнозу деяких видів надходжень є обґрунтованим, більшість головних розпорядників заявляє про недостатність бюджетних коштів для забезпечення їхньої діяльності, а місцеві бюджети занепокоєні можливим невиконанням делегованих повноважень через недостатній бюджетний ресурс.

Загалом створеною в Комітеті Робочою групою, за участю Мінфіну та Рахункової палати, було опрацьовано 2451 подану пропозицію, значна частина з яких, на жаль, всупереч Регламенту, не були збалансовані чи були вочевидь нереалістичні. Для врахування всіх пропозицій необхідно близько 1,5 трильйони гривень, тобто, фактично - ще один бюджет.

Реклама:

За результатами розгляду Бюджетний комітет підготував проєкт постанови щодо висновків та пропозицій, положення якої узгоджено з урядом. Проєктом Бюджетних висновків пропонується збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд гривень та здійснити певний перерозподіл видатків. За рахунок цього з'явилася можливість підтримати пропозиції за окремими програмами", - написав нардеп.

Зокрема, комітет пропонує уточнити або виключити окремі положення законопроєкту з метою їх узгодження з вимогами Бюджетного кодексу.

"Зокрема, йдеться про визначення граничних обсягів державного гарантованого боргу і державних гарантій, розподіл нерозподілених видатків на державні капіталовкладення (на підставі рішення відповідної Міжвідомчої комісії), а також про забезпечення парламентського контролю над розподілом коштів за деякими бюджетними програмами", - пояснив Арістов.

Також, за його словами, пропонується врахувати пропозиції про збільшення бюджетних видатків на:

  • окремі програми та заходи у сфері охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, спорту;
  • забезпечення функціонування дипломатичних установ;
  • утилізацію твердого ракетного палива;
  • надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам;
  • реалізацію державних інвестиційних та інфраструктурних проектів.

"Поряд з тим, Комітет пропонує надати доручення уряду під час підготовки законопроєкту до другого читання опрацювати й інші пропозиції з метою пошуку ресурсу для можливого врегулювання відповідних питань, зокрема щодо:

  • підвищення державних соціальних стандартів, насамперед - прожиткового мінімуму, виходячи з фінансових можливостей держави;
  • збільшення окремих видатків за поданими пропозиціями, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджету та оцінки обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах;
  • належного фінансового забезпечення оплати праці педагогічних працівників;
  • збільшення надходжень від приватизації державного майна з відповідним зменшенням державних запозичень і граничного обсягу державного боргу.

Пропозиції народних депутатів щодо окремих субвенцій місцевим бюджетам запропоновано вирішувати в межах передбаченої субвенції на соціально-економічний розвиток відповідних територій", - додав голова комітету.

"Прийняття законопроєкту про Держбюджет-2021 у першому читанні відкриває шлях для подальшого доопрацювання документу та надасть можливість урядові підготувати його до другого читання з урахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради. 

Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти підготовлений Комітетом проект постанови щодо висновків та пропозицій до проекту Держбюджету на 2021 рік і розраховує на підтримку сесійної зали", - додав він.

Нагадаємо:

Верховна Рада у четвер, 5 листопада, розгляне у першому читанні законопроєкт про бюджет-2021.

Верховна Рада може розглянути бюджет-2021 у першому читанні в пленарний четвер 5 листопада, наявність голосів - "на межі фолу", заявив нардеп Ярослав Железняк.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що 20 жовтня Рада має провести планерне засідання, щоб направити свої пропозиції до проєкту держбюджету-2021 в Кабмін, але на цььому засіданні питання бюджеу не розглядалось.

Кабмін представив у Раді проєкт держбюджету-2021, нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, назвавши його, зокрема, "утопією" і "катастрофою" і заявили про необхідність доопрацювання.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що країна потребує рестарту, а проєкт бюджету-2021 можна назвати бюджетом можливостей для подальшого розвитку.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 - підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" і направив його на розгляд Верховної Ради.

Кабінет міністрів у проєкті державного бюджету на 2021-й рік заклав 270,35 мільярдів граничного обсягу дефіциту.

На засіданні 14 вересня проєкт держбюджету України на 2021 рік не підтримали два міністри: голова МОЗ Максим Степанов та очільник Мінекології Роман Абрамовський. 

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації розкритикували проєкт держбюджету на 2021 рік, зокрема, вважають категорично неприйнятним збільшення податків та зборів задля збалансування бюджетних надходжень.

Читайте також: Бюджет 2021. Які зміни уряд запланував для українців на наступний рік

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: