Їм закрили шлях в майбутнє: як ламають Росію технологічні санкції

Їм закрили шлях в майбутнє: як ламають Росію технологічні санкції

Чому технологічні санкції відкидають РФ на роки назад так які сектори промисловості країни путіна найбільше від цього постраждають.
Вівторок, 8 березня 2022, 08:45 -
Getty Images

Вторгнення Росії в Україну спровокувало безпрецедентний за масовістю вихід західних високотехнологічних компаній з внутрішнього ринку країни-окупанта.

ЕП наводить перелік технологічних компаній, які припинили роботу в Росії, і пояснює, як запроваджені цивілізованим світом технологічні санкції вдарять по агресору.

Які технологічні компанії припинили діяльність у Росії

Відеостримінгова платформа Netflix вийшла з російського ринку, заблокувавши можливість реєстрації нових користувачів.

Наразі невідомо, що буде з мільйоном акаунтів росіян, які користувалися послугами сервісу. Відомо лише, що Netflix більше не транслює два десятки російських федеральних каналів.

Реклама:

Кінокомпанії Walt Disney, Warner Bros. та Sony Pictures призупинили показ своїх фільмів у кінотеатрах країни-агресора.

TikTok призупинила трансляцію та завантаження нового контенту у своєму відеосервісі в Росії і вивчає потенційні наслідки запровадження російського закону. Він забороняє оприлюднення будь-якої інформації, яку путінський режим вважає "фейковими новинами".

EA Games зупинила продаж ігор та іншого контенту, включаючи пакети віртуальних валют у Росії та Білорусі.

Кіберспорт йде з Росії: які обмеження уже наклали розробники ігор

Транснаціональна корпорація з розробки програмного забезпечення Microsoft зупинила продажі своїх продуктів та послуг у Росії й активно працює над тим, "щоб допомогти чиновникам з кібербезпеки в Україні захиститися від російських атак".

Техногігант Apple припинив продаж техніки в офіційному онлайн-магазині в Росії, відключив у країні-агресорі Apple Pay та видалив кремлівські новинні застосунки RT News та Sputnik News з App Store за межами Росії.

Сервіс для оренди житла Airbnb припинив усі операції в Росії та Білорусі. Компанія заявила, що запропонує безкоштовне короткострокове житло для 100 тис біженців, які через військову агресію Росії залишили Україну.

Транснаціональна корпорація Google заявила, що більше не продаватиме онлайн-рекламу в Росії через свою пошукову систему, YouTube або зовнішніх партнерів. Перед цим YouTube, який належить Google, заявив, що блокує можливість продажу реклами російськими державними медіа-каналами, включаючи RT, в усьому світі.

Німецький IT-гігант SAP оголосив, що "зупиняє бізнес у Росії через санкції" та призупиняє продаж продуктів і послуг в країні.

Сервіс потокового аудіо Spotify закрив російський офіс на невизначений термін і видалив увесь контент RT і Sputnik зі своєї платформи. Компанія заявляє, що не вимикає свій сервіс у Росії, щоб підтримувати "глобальний потік інформації".

Техногігант Oracle призупинив усі операції в РФ після того, як віцепрем’єр-міністр України Михайло Федоров публічно закликав компанію припинити ведення бізнесу в країні-агресорі, "доки конфлікт не буде вирішено".

Виробник гаджетів компанія Dell Technologies Inc припинила продажі своєї продукції в Росії.

Провайдер потокового телебачення Roku видалив російську державну телевізійну мережу RT у США. Це сталося через день після того, як пропагандиську мережу режиму Путіна вилучили з європейських магазинів.

Назад в СРСР: що втратили "мирні" росіяни за сім днів війни, і це ще не кінець

Cisco, яка створює продукти, програмне забезпечення та сервіси для бізнесу, у тому числі для критично важливої інфраструктури, припинила роботу в Росії.

Adobe (розробник Photoshop, Premiere, Illustrator та Lightroom) припинила продаж своїх продуктів і послуг у Росії і закрила доступ до хмарних сервісів Adobe Creative Cloud, Adobe Document Cloud та Adobe Experience Cloud для російських державних медіа.

Виробники чипів AMD та Intel припинили експорт продукції до Росії та Білорусі.

Samsung Electronics припинила постачання продуктів до Росії.

Canon припинила працювати в Росії.

HP призупинила постачання продукції в Росію. На ноутбуки HP припадає понад 20% продажів на ринку Росії в цьому сегменті.

Autodesk зупинила свою діяльність у Росії. "Ми розглянемо додаткові обмеження для нашого бізнесу в регіоні у разі розширення санкцій та розвитку ситуації", – ідеться в повідомленні. Серед найпопулярніших інженерних програм компанії – AutoCAD та 3ds MAX.

PayPal призупинила роботу в Росії. Компанія дозволить зняти гроші "протягом певного часу". З 2 березня PayPal припинила реєстрацію нових користувачів з РФ.

Facebook (Meta Platforms) обмежила доступ до російських державних ЗМІ RT і Sputnik на своїх платформах у ЄС. Соцмережа також знижує в рейтингу видачі вміст сторінок підконтрольних державі російських ЗМІ в Facebook та Instagram, а також дописів з посиланнями на ці ЗМІ у Facebook.

Nvidia призупинила свої операції в Росії. Це найбільший розробник графічних процесорів, на яких будується переважна більшість сучасних відеокарт.

У Росії можуть повністю зникнути прискорювачі GeForce, які часто використовуються в майнінг-фермах для видобутку криптовалют. Компанія AMD зі своїми картами Radeon теж пішла з Росії.

Ericsson – найбільший світовий виробник обладнання для мереж мобільного зв'язку – 28 лютого зупинив постачання продукції до РФ. Частка Ericsson на російському галузевому ринку становить близько 20%.

Nokia – один з найбільших у світі виробників телекомунікаційного обладнання для мобільних операторів – зупинив постачання обладнання в Росію.

IBM оголосила про припинення продажу своїх технологій на російському ринку через ситуацію навколо України.

Upwork, глобальний майданчик з пошуку роботи, призупинив роботу в РФ та Білорусі.

IT-фахівці, маркетологи, спеціалісти інших цифрових професій знаходять клієнтів через Upwork. Фахівці з РФ щомісяця отримували від клієнтів з усього світу сотні мільйонів доларів.

Тепер понад 100 тис росіян втратять роботу. Громадяни РФ не зможуть реєструвати акаунти на біржі. Поточні акаунти стануть "невидимими" для клієнтів, а поточні контракти мають бути розірвані до 1 травня.

Amazon закрила свій сервіс для росіян.

Zoom відкликала ліцензії на розробку ПЗ.

TSMC, найбільший у світі виробник чипів, припиняє поставки напівпровідників у Росію. Економіка РФ вразлива до таких заходів, оскільки не виробляє споживчу електроніку та мікросхеми у великих кількостях. Зокрема, не виробляє напівпровідників найвищого класу.

Чого чекати від високотехнологічних санкцій

Фінансові санкції, які Європейський Союз і США запровадили проти Росії у відповідь на її агресивну війну проти України, безпрецедентні за масштабом, напрямом і швидкістю.

Відключення багатьох російських банків від платіжної системи SWIFT і санкції проти російського центрального банку вже завдали серйозної шкоди російській економіці. У довгостроковій перспективі це матиме ще більш загрозливі наслідки для РФ.

Відключення РФ від SWIFT: скільки заплатять росіяни за вторгнення в Україну

Однак ці потужні фінансові заходи були затьмарені далекосяжними технологічними санкціями Заходу проти Росії.

Технологічні санкції покликані "відрізати російську промисловість від технологій, украй необхідних для побудови майбутнього", каже президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Менше одного дня знадобилося ЄС і США, щоб запровадити жорсткий і вичерпний експортний контроль.

За словами речника Білого дому, ідея контролю полягає в тому, щоб "заблокувати імпорт Росією технологічних товарів, критичних для диверсифікованої економіки та здатності Путіна проєктувати владу".

До довгого списку передових технологій, на які поширюється заборона на експорт до Росії, входять напівпровідники, телекомунікаційне обладнання, програмне забезпечення, у тому числі для шифрування, лазери, авіаційні та космічні системи, нафтопереробне обладнання.

У той час як санкції ЄС обмежуються забороною продажу та експорту до Росії з ЄС, США забороняють експорт до Росії та Білорусі з будь-якої точки світу будь-якого продукту, створеного з використанням американського програмного забезпечення або обладнання.

Оскільки інші важливі технологічні гравці (Південна Корея, Японія, Тайвань) приєдналися до блокади, Росія значною мірою відрізана від світової високотехнологічної індустрії.

Однак, на відміну від потужних фінансових санкцій, багато технологічних заходів контролю експорту будуть мати серйозний вплив лише з часом.

Деякі технологічні санкції запрацювали одразу: ключові світові транснаціональні компанії припинили надання послуг та продаж високотехнологічних споживчих товарів, зокрема, смартфонів та комп’ютерів.

У середньостроковій і довгостроковій перспективах ці заходи матимуть жахливі наслідки для російської промисловості, пише представник Європейської ради з міжнародних відносин Джуліан Рінгхоф.

Хмарні обчислювальні центри, високопродуктивні комп’ютери, авіаційні та оборонні технології, нафтопереробне обладнання вимагають регулярної заміни та оновлення мікропроцесорів, контролерів, датчиків.

Відсутність доступу до цих технологій не тільки загальмує російську економіку, а й різко послабить військовий потенціал Росії в довгостроковій перспективі.

Сучасні військові системи залежать від передових чипів, датчиків і матеріалів. Наразі Росія не має потужностей для виробництва багатьох передових технологій на внутрішньому ринку.

Потенційний ефект – катастрофічний

За три дні до вторгнення Росії в Україну російське видання "Комерсант" опублікувало статтю, у якій стверджувалося, що найбільш суттєвими санкціями для Росії стануть саме технологічні.

Учасники російського ринку, експерти та джерела видання в російському уряді називають потенційний ефект від технологічних санкцій "катастрофічним". Технологічна блокада вдарить і по споживчому ринку, і по підприємствах, що випускають техніку для комерційних та державних потреб.

За словами джерела в російському уряді, найгірший варіант – запровадження двоступінчастих санкцій.

У цьому випадку буде заборонено постачання продукції компаній США та обладнання, випущеного за американськими технологіями. Як відомо, проти Росії ввели саме двоступінчасті санкції.

Санкції торкнуться і російських процесорів, включаючи "Байкал" та "Ельбрус", які проєктуються в Росії, а випускаються на Тайвані.

"Фабрика TSMC, як і багато виробників мікроелектроніки, використовує американські технології. У разі санкцій випущені нею чипи не можна буде постачати до РФ", – пояснює джерело на російському ринку електроніки.

"Будемо їздити на жигулях": з чим залишаться росіяни після вторгнення в Україну

У "Байкал електронікс" уточнили, що в TSMC готові 150 тис кристалів процесорів "Байкал", але перед доставкою в РФ їх потрібно корпусувати. Ще 50 тис чипів – у виробництві.

За словами співрозмовника, близького до Мінпромторгу, обмеження можуть зупинити російські підприємства, що випускають побутову техніку та електроніку.

"Будь-яка електроніка, вироблена за техпроцесом 150 нм і менше, а це сучасні телевізори, холодильники, пральні машини, містить компоненти з американською інтелектуальною власністю", – говорить він.

У РФ збирають телевізори Samsung та LG, споживчу електроніку Xiaomi, DEXP, Supra.

LG, Indesit, Bosch і Siemens випускають у Росії холодильники, а НВО "Цифрові телевізійні системи" в Калінінградській області – ресивери цифрового ТВ General Satellite та "розумні" приставки SberBox.

Мікроелектронна промисловість Росії найбільш залежна від імпортних технологій. Виробництво деталей на 95% базується на іноземних матеріалах. Закуповують їх у Китаї та ЄС.

Чи врятують Росію технології Китаю

Китайські виробники можуть запропонувати свої чипи, що виробляються на обладнанні голландської компанії ASML та на поганих китайських копіях обладнання ASML.

Утім, на китайські чипи часто немає документації, а процес переробки певного приладу або виробу під китайський чип триватиме кілька місяців.

Якщо китайці не боятимуться санкцій США, поступово відбудеться перехід на китайські напівпровідники. Привезти будь-які чипи, сенсори та деталі із США та ЄС буде неможливо.

З'явиться чорний ринок, певні продукти будуть ввозити контрабандою, але це буде штучне постачання і, швидше за все, для військової промисловості.

Думка про те, що китайські технологічні компанії заповнять прогалини, залишені їхніми західними колегами, має мало спільного з реальністю.

По-перше, у багатьох важливих сферах китайські технології не настільки розвинені, як західні. Особливо це стосується напівпровідників.

Провідна китайська компанія з виробництва напівпровідників SMIC на кілька років відстає від технологій, які використовують Samsung (Південна Корея) і TSMC (Тайвань).

Між тим, російські експерти кажуть, що в нинішніх умовах Росії вистачить напівпровідників рівня SMIC.

По-друге, російські служби безпеки глибоко стурбовані надмірною залежністю від Китаю щодо критичних технологій, незважаючи на недавнє зближення двох країн.

По-третє, китайські компанії можуть не захотіти ризикувати своїм доступом до західних ринків і технологій заради ведення бізнесу на відносно неважливому російському ринку.

Ці компанії вже потерпають від екстериторіальних санкцій США. Білий дім, швидше за все, посилить ці заходи, якщо китайські компанії розширять експорт передових технологій до Росії.

Отже, технологічно Росія може залишитися напризволяще.

Ще один український козир на перемовинах з Путіним

Припинення виробництва "Ельбрусів" насамперед ударить по оборонній промисловості Росії, оскільки процесори позиціонуються як надійна альтернатива для державних установ, де потрібна підвищена інформаційна безпека.

Костас Тігкос, аналітик військового видання Janes, яке співпрацює з британською розвідкою, сказав, що наслідки відмови TSMC від виробництва чипів для армії Росії будуть "руйнівними". Тож чипи від SMIC стануть безальтернативними.

Найбільш чутливою стане заборона постачання напівпровідників для російської космічної промисловості.

Попередні санкції Заходу вже призвели до вимушеного перенесення космічних запусків у 2021 році. Усе йде до того, що у 2022 році ситуація з космічними запусками погіршиться.

Також експортні обмеження можуть вдарити по розвитку цивільної авіації в Росії. Санкції поставлять під питання успіх програми виробництва російських пасажирських літаків Sukhoi Superjet 100 і МС-21.

Якщо раніше постачання західної електроніки для російських цивільних літаків були під великим питанням, то у світлі нинішніх санкцій співпраця в галузі цивільної авіації зі США та країнами ЄС виглядає нереалістичною.

Літати будуть на жигулях: як Росія похоронила свою цивільну авіацію

Чим довше діють технічні санкції Заходу, тим більший їх вплив. Шансів на те, що ці заходи будуть скасовані до того, як зникне російська військова загроза Україні, мінімальні.

Загроза санкцій не втримала Путіна від початку війни, але під час переговорів між Україною та Росією йому буде важко ігнорувати шкоду, яку вони завдають російській економіці.

Реклама: