Відмова від торгівлі з Росією крокує планетою: підсумки на економічному фронті 21 квітня 

Четвер, 21 квітня 2022, 23:14 -
 
getty images

Попри гучні заяви, запроваджені санкції та політичну підтримку України у війні проти РФ, Західний світ продовжує вести торгівлю з агресором. Росія залишається важливим елементом глобальної економічної системи світу, а російський бюджет продовжує отримувати податки від імпорту та експорту товарів, зокрема енергоносіїв.

Повністю виключити Росію з глобальної торгівлі не так вже й просто. Як правило, такі рішення ухвалюються протягом місяців, а то й років. Адже не достатньо просто відмовитися від якого-небудь російського товару або від російського ринку збуту: потрібно ще й знайти їм адекватну заміну.

Хоча у випадку з реакцією світу на вторгнення РФ до України процес відмови від торгівлі російськими товарами пішов доволі жваво. Майже щодня з’являються новини про відмову тих чи інших країн від російських нафти, газу та неенергетичних товарів. Крім цього, російським кораблям блокують навіть можливість користуватися портами західних держав.

Якими були підсумки ізоляції Росії від міжнародної торгівлі 21 квітня?

Реклама:

Закрите море

Загальний оборот зовнішньої торгівлі Росії у 2021 році склав 785 мільярдів доларів або понад 45% від ВВП країни-агресора. Ці кошти живили не лише економіку РФ, але й були одним з ключових джерел надходжень до бюджету країни та, відповідно, — джерелом військових видатків.

Залежність Росії від зовнішньої торгівлі перетворює кожну логістичну перешкоду на важкий удар для економіки. Черговим таким ударом стали нові санкції США, які передбачають закриття американських портів для російських суден.

Про запровадження цієї заборони повідомив президент США Джо Байден під час брифінгу у четвер, 21 квітня.

"США заборонить пов'язані з РФ судна, вслід за аналогічним кроком у ЄС. Це означає, що жоден корабель під російським прапором чи у власності російських громадян чи компаній не зможуть пришвартуватися в американських портах чи на узбережжі", — заявив президент.

Раніше подібні логістичні обмеження вже запровадила низка інших країн світу, зокрема Велика Британія, Канада та країни ЄС. Поступово світові порти закриваються для російських кораблів, ніби підкреслюючи озвучений оборонцями острова Зміїний напрямок руху цих кораблів.

Щоправда, у випадку з ЄС заборона на користування портами не стосується кораблів, які перевозять аграрні вантажі, ліки та енергоресурси (зокрема нафту та скраплений газ). Чи зробили такі ж виключення у США поки достеменно невідомо, оскільки тексту рішення про запровадження нових санкцій поки що немає у публічному просторі.

Британія закриває свій ринок

Окрім складнощів з логістикою Росії стає все складніше знайти ринки збуту своєї продукції. Одна за одною західні країни відмовляються від купівлі російських вугілля, нафти та інших товарів.

Черговий ринок, який закрився для Росії 21 квітня — британський, який завдасть російським товаровиробникам збитків щонайменше на 1 мільярд фунтів стерлінгів.

Зокрема, Британія вирішила обмежити імпорт російських товарів розкоші (зокрема, ікри), деревини, срібла.

На решту російських товарів Британія запровадить мита у розмірі 35%. У ринковій економіці такі мита фактично ототожнюються із забороною, бо незаборонені російські товари у Британії втратять будь-яку конкурентоспроможність.

Крім ринків збуту у Британії Росія втратила ще й імпорт з Німеччини. Обсяг товарів, які експортували з цієї країни до РФ у березні скоротився на 57,5%. У ході війни Росія намагалася "звільнити" Україну від "нацизму", а в результаті звільнила своїх громадян від німецьких автівок та побутової техніки.

Компанії йдуть з росії, але деякі – підбирають кинуті активи

Компанії країн, які продовжують підтримувати зв’язки з росією, почали "підбирати" активи конкурентів, які пішли з ринку. Спільне російське підприємство турецького пивоварного холдингу Anadolu Efes компанія AB InBev Efes може придбати заводи "Балтика", які належали Carlsberg Group, а китайські державні енергетичні компанії Cnooc, CNPC та Sinopec Group можуть придбати частку Shell у нафтогазовому проекті з Газпромом "Сахалін-2".

Втім, тенденція на вихід з ринку країни-агресора продовжується. Одна компанія – французький сервіс обслуговування офісів Sodexo – передає весь свій бізнес локальному менеджменту. В компанії працює 4200 співробітників, доля яких залежить від планів та можливостей російських управлінців та ринку. 

Ще чотири компанії суттєво обмежують роботу з РФ та клієнтами з країни. Всі внаслідок санкцій. В результаті зусиль США, ЄС та союзників по блокуванню криптовалютних "шпарин" для росії, найбільша криптобіржа Binance обмежила операції російським користувачам до суто виведення грошей, і те лише тим, хто має на рахунку менше 10 тисяч євро. 

Крім того японська торговельна компанія Marubeni зупиняє нові бізнес-операції та шукає можливості вийти з поточних, Marvel не буде продавати комікси та видавати ліцензію російським видавцям, а австрійська OMV відмовилися від імпорту та переробки російської нафти. 

Нафтогазовий ринок агресора та його продукти стають все більш токсичні. Внаслідок цього ExxonMobil розглядає повний вихід з російського ринку до кінця червня. В компанії працює більше 1000 співробітників. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: