Проблеми російських багатіїв та заміна російського газу: підсумки на економічному фронті 20 березня

Неділя, 20 березня 2022, 23:00 -
 
NIKOLAY DOYCHINOV/AFP via Getty Images

Українська армія гідно відбиває атаки противника протягом майже цілого місяця. Збройні сили росії виснажуються, танки, вертольоти та літаки перетворюються на груди металобрухту, а залишки живої сили противника засмічують українські поля.

Разом з цим Україна дає гідну відсіч агресору на економічному фронті, послаблюючи тили агресора і зменшуючи його здатність мобілізувати армію та чинити подальші атаки.

Економічне виснаження росії може значно прискорити перемогу України. Так само, як і повстання російських "еліт" — найбагатших російських олігархів, які сколотили свої статки завдяки близьким стосункам з очільником кремля.

Захід вже давно полює за активами російських олігархів, арештовує їхню нерухомість та елітні яхти. Українські розвідники вважають, що серед російських "еліт" суттєво зросло невдоволення політикою кремлівського диктатора і, ймовірно, вони готуються до його вбивства.

Реклама:

Як саме західні санкції вдарили по найбагатших росіянах та економіці агресора 20 березня?

Хто не втік, той запізнився

Полювання на активи російських олігархів вже почалося. Ледь не щодня стає відомо про чергову арештовану супер-яхту, віллу на березі озера Комо чи іншу елітну нерухомість. Аби уникнути такої "гіркої" долі російські багатії вже починають масово розпродувати дорогі квартири в серці Нью-Йорка — на острові Мангеттен.

Як повідомляє FT, заможні росіяни звертаються до американських брокерів, бо побоюються нових антиросійських санкцій та втрати свого майна.

"Одразу кілька росіян останніми днями зверталися до брокерів щодо продажу багатомільйонної нерухомості на Мангеттені. Вони намагаються позбутися активів через побоювання санкцій США", – пише видання.

Зокрема, свої елітні квадратні метри вирішив продати топ-посадовець "Альфа-Банку" Олексій Кузьмічов. Продаж здійснюється поспіхом, про що свідчить вартість нерухомості: її вона на 1 млн доларів нижча, ніж вартість купівлі 6 років тому.

Водночас власники "Альфа-Банку" — Михайло Фрідман та Пьотр Авен — втратили контроль над своєю українською "дочкою". Національний банк України позбавив їх права голосу в акціонерному товаристві.

Наступним кроком буде примусовий продаж а то й націоналізація цього актива та, як наслідок, ліквідація одного з джерел прибутку російських олігархів.

Те, що російським багатіям за кордоном таки є чого боятися, вирішила нагадати Франція. 20 березня вона заморозила 150 млн євро на рахунках багатих росіян, нерухомість 30 російських багатіїв на 500 млн євро та затримала дві яхти вартістю сумарно 150 млн євро.

Замороження активів російських багатіїв не передбачає її автоматичну конфіскацію. Власники цих коштів та майна просто не зможуть їх перепродувати, перемістити чи використати.

Підготувалися до заморозки активів російських багатіїв і на офшорних Багамах. Там вже виявили, що росіяни зберігають на рахунках фінансових установ островів близько 3 млрд доларів.

Міжнародні компанії відхрещуються від Путіна, а російські – від своїх співробітників

Попри неділю на календарі, одразу дві компанії повідомили про вихід з російського ринку. 

Найбільший у світі виробник насосного обладнання Grundfos ставить на паузу виробництво на території росії, анулює поточні замовлення на поставку в рф та Білорусь, а також припиняє роботу офісів продажів у цих двох країнах. На заводі компанії "Грундфос Істра" працює понад 200 людей. 

Крім того, американська продуктова ІТ-компанія Netcracker зупиняє продажі в росії та припиняє рекрутингові активності.  Скоротила бізнес-зв’язки з агресором і вся "велика четвірка" нафтосервісних компаній. Після вчорашніх заяв основних конкурентів, Weatherford також повідомила про зупинку інвестицій, поставок та розгортання нових технологій в рф. Це значить, що майбутнє нафтогазової сфери у росії під загрозою. 

Ще дві компанії нагадали про свої попередні рішення обмежити роботу з російським ринком. Так, Epic Games, яка раніше розірвала комерційні відносини з РФ, вирішила допомогти українцям та направити весь дохід від нового сезону гри Fortnite на гуманітарну допомогу.

Хоч якийсь зв’язок з росією та путіним стає настільки токсичним для компаній, що вони не лінуються ще раз підкреслити припинення діяльності в росії. Останній приклад – група компаній LVMH, яка нагадала про скасування поставок до росії після появи путіна у куртці одного з брендів групи на вчорашньому концерті. 

Хроніки імпортозаміщення (а точніше – його відсутності) теж активно поповнюються з кожним днем. 20 березня стало відомо, що одразу дві російські авіакомпанії – Уральські авіалінії та Royal Flight – відправляють пілотів та співробітників у "вимушений простій". Причина – обмеження польотів в Європі, відкликання бортів лізингодавцями та проблеми з постачанням авіазапчастин через санкції. Такі "антикризові" заходи своїх роботодавців відчують по гаманцях близько 2800 співробітників. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: