Уряд планує підняти граничну ціну літра бензину і дизпалива

Середа, 2 червня 2021, 13:50
 

Уряд планує підняти граничну ціну бензину та дизпалива приблизно на 0,6 грн/л.

Таке рішення винесли на порядок денний засідання уряду 2 червня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, планують прийняти зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року про карантинні та протиепідемічні заходи, яка постановою від 14 травня 2021 року була доповнена пунктом 41/4, згідно з яким Кабмін встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива - не вище 7 грн/л і бензину - не вище 5 грн/л.

"Відповідно до запропонованих змін до цього пункту, середня вартість ДТ (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) визначається Мінекономіки на підставі розрахунків НАК "Нафтогаз України", проведених на підставі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ) та офіційного курсу валют від НБУ плюс витрати в розмірі 27 дол/ тонна.

Реклама:

Це, за розрахунками агентства "Інтерфакс-Україна", додасть до вартості літра бензину 0,56 грн, до дизпалива - 0,62 грн/л", - йдеться у повідомленні.

"Під витратами в цьому випадку передбачаються витрати на логістичне забезпечення та інші витрати, згідно з зовнішніми економічними договорами.

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться, що необхідність уточнення механізму розрахунку "Нафтогазом" середньої вартості палива виникла виходячи з практики застосування державного регулювання ціноутворення в цій сфері", - доадає видання.

Відповідно до проєкту постанови, оприлюднення міністерством середніх цін одного літра дизпалива і бензину буде щомісяця, як і було зазначено в чинній постанові - 3, 13 і 23 числа.

Читайте також: Back in USSR: що змінить та які наслідки матиме регулювання цін на пальне

Нагадаємо:

14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).

Мережі автозаправних комплексів WOG та ОККО заявили, що припиняють реалізацію преміального пального у зв’язку з постановою, яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне.

Мінекономіки заявляє, що постанова Кабміну щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензин та дизельне паливо не стосується преміального пального.

Мережі АЗС відновлюють продаж преміального палива після роз'яснення Мінекономіки, що гранична торговельна надбавка не стосується брендових бензинів і дизпалива.

В Офісі президента заявили, що запровадження держрегулювання на ринку пального - вимушений для нецивілізованого ринку захід, а зняття з продажу брендового пального - демонстрація монопольної змови.

Міністерство економіки оприлюднило розрахунки середньої вартості бензину і дизельного пального, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.

Мінекономіки оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину і дизельного палива на першу декаду червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: