Уряд встановив тимчасове держрегулювання цін на пальне

П'ятниця, 14 травня 2021, 13:22
 

На засіданні 14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).

Про це повідомляє enkorr з посиланням на джерело в уряді, пресслужба Мінекономіки у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Так, було прийнято зміни до урядової постанови №1236 від 9 грудня 2020 року. Відтепер на період дії карантину також буде встановлено граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального (не вище від 7 грн/літр) і бензину (не вище від 5 грн/літр).

Середня вартість дизпалива (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що включає митні платежі (акцизний податок та ПДВ), має розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць.

Реклама:

Розрахунки здійснюватиме НАК "Нафтогаз України", який буде їх надавати Мінекономіки не пізніше 3 числа кожного місяця, а відомство публікуватиме середні ціни одного літра дизпалива і бензину до 5 числа кожного місяця.

Згідно з цими розрахунками, середня ціна дизельного палива на травень з урахуванням граничної націнки має становити 27,89 грн/л, бензину – 30,22 грн/л.

ДОПОВНЕНО: У коментарі "Інтерфакс-Україна" пресслужба Мінекономіки навела слова очільника відомства Ігоря Петрашка щодо введених обмежень. Він зазначив, що такий крок – відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне у роздрібних мережах.

"Уряд підтримує здорову і прозору конкуренцію на ринку палива. Та водночас уряд повинен захистити простих споживачів, які вже постраждали від вимушеного карантину. 

Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним і введе прозорий механізм ціноутворення" , – додав Петрашко.



 

Нагадуємо:

Мінекономіки пропонує на період дії карантину встановити граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (не вище 7 грн/літр) і бензину (не вище 5 грн/літр).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: