Новий оператор ГТС повноцінно запрацює з 2018 року - Міненерго

Понеділок, 10 липня 2017, 19:10

Новий оператор газотранспортної системи України - ПАТ "Магістральні газопроводи", повноцінно запрацює не раніше 1 кварталу 2018 року.

Про це на прес-конференції сказав заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Прокопів, повідомляє Укрінформ.

"По Стокгольму є затримка. Кінцеве рішення буде не пізніше 30 листопада 2017 року. Виходячи з цих передумов, ми отримаємо незалежного оператора ГТС у І кварталі 2018 року", - зазначив Прокопів.

Реклама:

За його словами, протягом 30 днів після кінцевого рішення Стокгольмського арбітражу активи ПАТ "Укртрасгаз" мають бути передані до ПАТ "Магістральні газопроводи", а протягом 60 днів - розпочата сертифікація нового оператора ГТС. Крім того, необхідно підготувати нормативно-правову базу.

"Ми повинні опрацювати проект договору на управління державним майном, а також зміни до 5 законопроектів, опрацьовані спільно з Енергетичним співтовариством. До 1 вересня їх необхідно подати до ВР, а за осінь треба провести ці зміни", - додав Прокопів.

Крім того, до кінця 2018 року будуть підготовлені висновки щодо моделі управління МГУ, а до 2019 року - також компанії ПАТ "Підземні газосховища України".

Нагадаємо, 9 листопада Кабінет міністрів прийняв постанову № 801 "Про утворення ПАТ "Магістральні газопроводи України".

НАК "Нафтогаз України" планує почати передачу активів новоствореному ПАТ "Магістральні газопроводи України" після винесення рішення Стокгольмського арбітражу.

Очікується, що ПАТ "Магістральні газопроводи України" у 4 кварталі цього року отримає наглядову раду, що складатиметься з 7 членів: чотирьох незалежних та трьох представників держави.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу. Вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" повністю скасовані.

Читайте також: "Нафтогаз" vs "Газпром". Чим завершилася битва під Стокгольмом

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!