Ющенко хоче ліквідувати Міжвідомчу комісію з держзакупівель

Четвер, 10 січня 2008, 16:30

Президент України Віктор Ющенко вніс до парламенту новий законопроект про державні закупівлі, яким пропонує ліквідувати міжвідомчу комісію з держзакупівель та позбавити Тендерну палату не властивих їй адміністративних функцій.

Про це повідомив перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак.

Він зазначив, що законопроект перетворює Тендерну палату України на винятково громадську організацію. Так, за документом, ТПУ позбавляється права призупиняти торги, вимагати від їхніх учасників жодних публікацій, а також встановлюється, що всі її висновки мають носити суто рекомендаційний характер.

Крім того, законопроект передбачає ліквідацію Міжвідомчої комісії з питань держзакупівель. За словами Шлапака, головні питання, які контролював цей орган (розгляд скарг та надання дозволів на здійснення торгів із одним учасником тощо) мають вирішувати самі замовники торгів.

Реклама:

"Якщо міністр вважає, що формула торгів має бути саме за участі одного виконавця – будь ласка, це твоя відповідальність. Він повинен дати публікацію з обґрунтуванням такого рішення. Якщо у когось будуть виникати якісь заперечення, всі вони будуть вирішуватися в суді, а винні нестимуть відповідальність перед державою", - сказав Шлапак.

Також у документі, за словами Шлапака, по-новому вирішена проблема інформаційного забезпечення держзакупівель для позбавлення монополії окремих структур. Визначено, що будь-яка інформація, що стосується держзакупівель, буде публікуватися на безоплатній основі, а також публікувати її мають як державні, так і недержавні сайти, у разі, коли вони відповідають вимогам системи безпеки інформації.

"Це дасть можливість створювати такі сайти КМУ, обласним адміністраціям, я вже не кажу про приватні сайти, якщо вони вважають за можливе і доцільне тратити гроші на утворення такої інфраструктури", - сказав Шлапак.

Значно підвищена планка для закупівль без проведення тендеру: для товарів – 300 тис. грн, для робіт та послуг – 200 тис. грн.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!