Тримачі українських єврооблігацій вимагають поновити виплати, натомість списати частину боргу - WSJ

Неділя, 5 травня 2024, 15:00 -

Група іноземних власників облігацій, включаючи BlackRock BLK і Pimco, планує тиснути на Україну, щоб поновити виплати відсотків по боргу вже наступного року.

Про це повідомляє Wall Street Journal  із посиланням на власні джерела.

Власники непогашених єврооблігацій України на суму 20 мільярдів доларів, нещодавно сформувала комітет і найняла юристів з Weil Gotshal & Manges та банкірів з PJT Partners PJT  для ведення переговорів від свого імені.

Кредитори прагнуть, аби Україна уклала угоду, за якою відновить виплати в обмін на списання значної частини непогашеного боргу країни. Деякі власники облігацій групи обговорювали ці плани з високопосадовцями в Києві.

Реклама:

США та їхні союзники занепокоєні тим, що надані Україні гроші опиняться в руках власників облігацій, якщо відновлять будь-яке обслуговування боргу. Країни Заходу погодилися надати Україні боргові канікули на суму близько 4 мільярдів доларів власних позик до 2027 року і висловили занепокоєння, що приватні кредитори можуть отримати виплати по боргу раніше, ніж вони.

Як зазначають, Україна готується розпочати переговори з власниками облігацій цього місяця, а радники Києва працюють над тим, щоб залучити до них уряди США та інших країн. 

Представники МВФ та деякі члени групи власників облігацій зустрілися у квітні у Вашингтоні, де представники фонду зазначили, що загальний обсяг списання боргу з приватного сектору може бути більшим, ніж зараз показують ринки облігацій. За даними AdvantageData, українські облігації торгуються на рівні від 25 до 35 центів за долар, що означає втрати до 15 млрд доларів.

Реклама:

Кредитори кажуть, що вони оптимістично налаштовані щодо стабілізації фінансів України. Країна отримала вкрай необхідну допомогу від США та Європи і збільшила свої валютні резерви до рекордно високого рівня.

Читайте також: Пробачити все. Як Україна готується до нової реструктуризації боргу і якими можуть бути умови

Нагадаємо:

Україна готова надіслати власникам міжнародних облігацій план реструктуризації боргу у 20 мільярдів євро на початку травня.

Глава Нацбанку Андрій Пишний заявив, що регулятор розглядає можливості зняття обмежень на виведення валюти для обслуговування старих боргів.

Реклама: