Укртатафту захопили силою

П'ятниця, 19 жовтня 2007, 11:29

Кременчуцький нафтопереробний завод захопа група невстановлених осіб.

Про це щойно стало відомо "Економічній правді".

ЕП вдалося зв'язатися з директором ВАТ "Укртатнафта" Сергієм Глушко. Він повідомив, що завод було захоплено силами спецпідрозділу "Беркут", кількістю близько 50 чоловік. Зараз блоковано заводуправління.

На питання, хто є стороною, яка проводить дії з захоплення підприємства, Глушко назвав ім'я екс-директора ВАТ "Укртатнафта" Павла Овчаренка. Підстави, на яких Овчаренко здійснює силову акцію на заводі, Глушку невідомі.

Сергій Глушко висловив припущення, що захоплення сталося саме у це час оскільки він перебуває у відрядженні за кордоном.

"Укртатнафта" володіє найбільшим в Україні Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

НАК "Нафтогаз України" консолідувала 61,346% акцій ЗАТ "Укртатнафта". Раніше на користь "Нафтогаза України" було списано 271,006 млн акцій "Укртатнафти" (18,296% статутного капіталу) з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна", що виступає номінальним власником акцій підприємства в інтересах російської "Татнєфти" і дружніх їй акціонерів НПЗ. Акції належали Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія). Українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафты" двом компаніям - Seagroup й Amruz.

Міноритарними акціонерами ЗАТ є Міністерство майна й земельних ресурсів Татарстану (28,778% акцій) і "Татнєфть" - (8,613% акцій). До списання 18,296% акцій "Укртатнафти" на користь "Нафтогазу України" акціонери з Татарстану контролювали більше 55% акцій підприємства.

Мміністр палива й енергетики Юрій Бойко свого часу заявив, що офшорні компанії привласнили 18,3% акцій "Укртатнафти" "у результаті міжнародної афери". Раніше заступник голови комітету з безпеки Держдуми РФ Віктор Ілюхін звернувся до представників влади й силових структур РФ, у якому обвинувачує Бойко в причетності до загострення конфлікту акціонерів ЗАТ "Укртатнафта".

"Економічна правда"

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!