Янукович залишив "Хліб Інвестбуд" зі збитками

Янукович залишив "Хліб Інвестбуд" зі збитками

Понеділок, 7 листопада 2011, 08:14 -
Остання спроба повернути відшкодування ПДВ вітчизняним зернотрейдерам завершилась поразкою. В першу чергу, від цього постраждала компанія "Хліб Інсвестбуд”, наближена до міністра АПК Миколи Присяжнюка. Наступна спроба повернути право отримувати бюджетні гроші призначена на початок 2012.

В п'ятницю стало відомо, що президент Віктор Янукович відмовився підписувати закон, який містить норму про поновлення відшкодування податку на додану вартість для експортерів зерна. Врешті, зміни до Податкового кодексу були затверджені парламентом, але без цієї пропозиції.

Своїм рішенням президент поставив проміжну крапку в боротьбі між вітчизняними агротрейдерами, що лобіювали поновлення відшкодування ПДВ, та іноземними, які були проти.

Перших підтримувало Мінагрополітики, других – Мінфін та прем’єр-міністр. Проте боротьба триватиме.

Нагадаємо, коли українські підприємства експортують продукцію за кордон, вони можуть отримати з бюджету повернення сплаченого ПДВ. Ця процедура називається "відшкодуванням".

Реклама:

З часів свого запровадження в 1990- роках, відшкодування завжди пов’язувалось із значною корупцією – за отримання грошей з бюджету потрібно було сплатити "відкат" впливовому податківцю. Якщо цього не робити, відшкодування могло не здійснюватись роками, а згодом через суд визнанавалося недійсним.

Таким чином, "жадібні" підприємства могли втратити навіть мільярди гривень, які вже реально сплатили. Проте, сам факт необхідності відшкодування ніхто не піддає сумніву.

Норма про скасування відшкодування ПДВ при експорті збіжжя з'явилася в новому Податковому кодексі, прийнятому восени 2010 року. Передбачалося, що вона вступить в силу з 1 липня 2011 року і буде діяти до 2014 року. Автори кодексу наголошували, що великі експортери зерна отримують надприбутки, і тому держава не повинна повертати їм ПДВ.

Зазначимо, що в такому форматі скасування процедури відшкодування ПДВ без компенсаторних механізмів вдарило, в першу чергу, по сільгоспвиробникам, а не по тому, на кого це було націлено. Не маючи можливості отримати кошти з бюджету, агротрейдери отримували їх за рахунок зменшення купівельної ціни.

Втім, пізніше Верховна рада таки переглянула свою позицію. Нещодавно, у ході внесення змін до Податкового кодексу, що стосуються спрощеної системи оподаткування, депутати від Народної партії Катерина Ващук, Юрій Литвин та Сергій Терещук окремою правкою запропонували парламенту повернути норму про відшкодування ПДВ.

Зроблено це було всупереч позиції комітету з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики. Проте, на диво, в сесійній залі правку все одно підтримало 280 депутатів. Їх не стримало навіть те, що перед голосуванням по законопроекту міністр фінансів Федір Ярошенко попросив депутатів відмовитися від відповідної поправки, відзначивши, що її реалізація завдасть суттєвих втрат бюджету.

"Ми сьогодні проголосували за 232 поправку, яка абсолютно не стосується малого і середнього бізнесу і спрощеної системи, це стосується оподаткування операцій, пов'язаних з експортом зерна. Уряд не підтримує її ухвалення, тому що це втрати бюджету на рівні 5 мільярдів гривень", - сказав він.

Зрештою, ніхто не очікував, що зернотрейдерам так швидко вдасться вмовити представників влади піти їм назустріч. Без роботи "аграрників" із депутатським корпусом це напевне не було б можливим.

До того ж, лише недавно для експортерів скасували мита на вивезення зерна з України. Це відбулося лише через три місяці після того, як були запроваджені ці мита. І для цього значних зусиль доклав голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк, який активно відстоював позицію зернотрейдерів у переговорах з іншими міністрами.

Більше того, профільного міністра називають ініціатором мітингів аграріїв, які тоді відбувалися під стінами Верховної ради і Кабміну.

Ярошенко проти Присяжнюка: хто переможе?

На диво, не всі зернотрейдери виявилися в захваті від запропонованих в парламенті змін. Представники міжнародних компаній вже встигли висловитися проти.

Наприклад, Американська торгова палата в Україні піддала критиці поправку 232, і звернулася до президента з проханням застосувати до цієї норми право часткового вето. На думку її представників, відновлюване відшкодування ПДВ передбачає дискримінацію окремих учасників ринку.

"Ця поправка жодним чином не допомагає сільгоспвиробнику. Вiн отримує переваги від ринку з високим рівнем конкуренції, де трейдери конкурують за його продукцію та пропонують вигідні ціни, а не від ринку, на якому домінують один або два трейдери за рахунок гарантованого відшкодування ПДВ", - йдеться в текстi звернення АТП.

Мається на увазі, що поправка 232 дозволяла відшкодовувати ПДВ тільки тим компаніям, які працюють із фермерами безпосередньо. За словами гендиректора компанії "Кернел-Трейд" Костянтина Литвинського, іноземні експортери купують зерно у перекупників, а не у товаровиробників. На його думку, міжнародні трейдери, які висловлюються проти, насправді переслідують власні інтереси.

Дійсно, членами АТП є компанії "Каргілл" і "Альфред Топфер", які входять до переліку провідних експортерів українського збіжжя. І вони зазвичай працюють з регіональними підприємствами, які збирають зерно у фермерів невеликими партіями і платять за товар готівкою.

Враховуючи, що в іноземних експортерів немає свого земельного банку і потужностей для зберігання зерна, такий варіант для них є оптимальним.

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) частково підтримала своїх колег, але аргументувала це іншими причинами. На думку виконавчого директора ЄБА Анни Дерев'янко, через повернення норми про відшкодування ПДВ будуть "зависати" великі обсяги коштів експортерів на рахунках Держказначейства.

Зокрема, у 2010 році прострочена заборгованість із повернення ПДВ становила більше 1 мільярда гривень.

Традиційно проти поновлення цього механізму виступив Мінфін. Напередодні міністр фінансів надіслав президенту листа з проханням ветувати "злощасну" поправку.

Ярошенко аргументував своє прохання тим, що повернення ПДВ призведе до непрямих втрат бюджету, а це нібито не узгоджується із зобов'язаннями перед МВФ щодо скорочення дефіциту держбюджету.

За словами джерела "Економічної правди" в Кабміні, позицію Мінфіну твердо підтримує прем'єр-міністр, хоча ще на початку жовтня він тримався протилежної думки.

"Азаров відмовляється слухати зернотрейдерів і каже, що вони дарма влаштовують "плач Ярославни". Його більше хвилює, як впоратися із бюджетною діркою", - наголошує співрозмовник. При цьому, як каже джерело "ЕП", інші голови міністерств не так агресивно налаштовані щодо цієї норми.

Проте, прихильники узаконення норми про відшкодування ПДВ зернотрейдерам зовсім не є "хлопчаками для биття". Серед них провідні ролі грають аграрний міністр Микола Присяжнюк, голова ради НБУ Петро Порошенко та більшість вітчизняних зернотрейдерів, в тому числі колишній "бютівець" Андрій Веревський.

Після того, як Веревський покинув лави "БЮТ" і приєднався до провладної коаліції, його агрохолдинг "Кернел груп" почуває себе уже більш впевнено і сьогодні є найбільшим експортером сільгосппродукції. Не дивлячись на те, що заборгованість держави із відшкодування ПДВ становить перед "Кернел" більше 1 мільярда гривень, компанія підтримувала поновлення цієї процедури.

Зрештою, вітчизняним зернотрейдерам це більш вигідно. Крім того, що вони самі вирощують зерно, в них також налагоджена схема прямих поставок з полів фермерів на власні елеватори. Наявність останніх дозволяє притримати товар в країні, якщо на зовнішніх ринках невдалий час для торгівлі.

Фаворит Мінагропроду "Хліб Інвестбуд" також не відчуває проблем із купівлею зерна напряму. Ця компанія підтримувала поправку 232 тому, що їй загрожують значні збитки через падіння цін на зерно на світових ринках. Відшкодування ПДВ може суттєво поліпшити її фінансове становище.

Як відомо, міністр Присяжнюк спростовує свій зв'язок із цією сумнозвісною фірмою. Втім, саме завдяки агарному міністерству "Хліб Інвестбуд" отримала найбільші квоти на вивезення зерна в 2010-2011 маркетинговому році.

Активно відстоював ідею скасування експортних мит й можливість повернення ПДВ і власник кондитерської імперії "Рошен" Петро Порошенко. Він неодноразово зустрічався з Азаровим та іншими урядовцями, і наголошував, що зазначені заходи допоможуть поліпшити ситуацію із платіжним балансом країни.

Втім, Порошенко перейматься не стільки долею вітчизняної економіки. В нього були особисті причини для лобіювання поправки 232. До сфери впливу бізнесмена належить компанія "Агропродінвест", яка має земельні угіддя у Вінницькій і Полтавській областях і забезпечує потреби кондитерського напряму в сировині. Частину земельного банку підприємство використовує для виробництва зерна.

Скоро вибори

Враховуючи позицію президента, вітчизняне лобі поки що програло в цій сутичці інтересів. В п'ятницю Верховна рада очікувано ухвалила зміни до Податкового кодексу із урахуванням пропозицій президента - без норми про відшкодування ПДВ. І хоча Янукович ще не підписав оновлену версію документу, але в цьому вже сумніватися не доводиться.

Втім, варто очікувати, що вітчизняне аграрне лобі не буде зупинятися на цьому. Як зазначив "Економічній правді" голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, до питання відшкодування ПДВ зернотрейдерам ще неодноразово будуть повертатися.

"Я думаю, що будуть знову переосмислювати й дивитися ефективність. Зрештою, якщо не відшкодовується ПДВ аграріям, тоді треба заборонити повертати податок і металургам, і хімікам", - каже він.

Тобто, ініціатори повернення відшкодування ПДВ напевне продовжать боротьбу за свої гроші.

Проте, головним у цьому випадку є питання, чи виграють від рішення президента пересічні фермери. Нагадаємо, вони так і не отримали суттєвих дивідендів від скасування експортних мит. Так, подорожчала на українському ринку лише кукурудза, а ціни на інші зернові культури так і не змінилися.

Теоретично повернення норми про відшкодування ПДВ мало б підвищити внутрішні ціни на зернові, адже в експортерів вивільнюється додаткових 20% витрат, які з'їдає податок. Однак не всі поділяють таку думку.

Так, в Американській торговій палаті впевнені, що узаконення відповідної норми вбиває конкуренцію на зерновому ринку. Мовляв, на ринку будуть домінувати один-два гравці, і тому закупівельні ціни на збіжжя у такому випадку будуть лише знижуватися.

До того ж, представники АТП припускають, що це призведе до миттєвого скорочення обсягів експорту, щонайменше, до 1 січня 2012 року. Саме з того дня, за пропозицією парламентаріїв, вступає в силу закон з поправками до Податкового кодексу, але уже без норми про відшкодування ПДВ. Якби правку залишили в документі, то зернотрейдери свідомо б укладали усі контракти вже після цієї дати.

Вітчизняні зернотрейдери не вбачають в позиції колег благих намірів. "Вони побоюються, що закупівельні ціни можуть зрости, а їх маржа суттєво знизиться", - аргументують "наші".

Звісно, за рахунок повернення процедури відшкодування ПДВ ціна закупівлі зерна у аграрїїв навряд чи подорожчала б на 20%. За словами одного з учасників ринку, який побажав залишитися неназваним, ціни зросли б не більше, ніж на 15-17%, а різниця йшла б на "відкати", без яких відшкодування ПДВ взагалі не відбувається".

"При уряді Тимошенко "віддяка" в залежності від наближеності до головної ланки сягала 20-33% від суми відшкодування. Сьогодні теж є певна межа, яка становить 30% - це поки що стосується кредитування і дотацій. Думаю, що стелю опускати чи підвищувати не будуть", - каже співрозмовник "ЕП", який побажав лишитися неназваним.

За його словами, зараз схема "відкатів" працює через Федерацію роботодавців АПК "На її рахунки "вдячні" аграрні підприємства перераховують щось на кшталт безповоротної фінансової допомоги. Це все може бачити лише Податкова, але вони роблять вигляд, ніби нічого не відбувається", - зазначає джерело "ЕП".

Федерація роботодавців АПК була створена за підтримки Мінагрополітики, і зовсім недавно - на початку жовтня цього року. Її очолює колишній заступник Миколи Присяжнюка – Сергій Тригубенко.

В цілому, співбесідник "ЕП" не виключає, що влада уже на початку наступного року може повернутися до питання відшкодування ПДВ. Він припускає, що до цього її будуть спонукати майбутні витрати на передвиборчу гонку. 

Реклама: