Мита на експорт зернових загрожують економіці - Порошенко

Середа, 5 жовтня 2011, 17:09

Мита на експорт зернових представляють серйозний ризик для економiки країни.

Таку думку висловив глава Ради Нацiонального банку Петро Порошенко.

"Цi додатковi мита на експорт зернових представляють серйозний ризик як для економiки, так i для платiжного балансу країни", - повiдомив вiн агентству "Iнтерфакс-Україна".

Порошенко наголосив, що ключовим ризиком для країни є дефiцит поточного рахунку i ризик дефiциту платiжного балансу.

Реклама:

Вiн нагадав, що у вiвторок, 4 жовтня, НБУ опублiкував данi про зменшення золотовалютного резерву країни.

"Поки що ситуацiя абсолютно контрольована, i коефiцiєнт покриття i наявнiсть резервiв абсолютно достатнi", - зазначив вiн.

При цьому, на думку голови Ради НБУ, така ситуацiя має стати сигналом для уряду, "що ми повиннi рiшуче вжити заходiв щодо стимулювання експорту та з оптимiзацiї структури платiжного балансу".

Порошенко особливо наголосив, що в цих умовах не можна вирiшувати питання поповнення бюджету країни шляхом введення додаткових експортних мит.

Глава Ради НБУ вважає, що такi мита можуть бути введенi на весь експортований товар українського походження, а не на окремi групи товарiв.

Ранiше прем'єр Микола Азаров заявив, що уряд продовжить дискусiї з питання доцiльностi експортних мит на зерно, олiйнi та соняшникову олiю iз залученням аграрiїв i знайде оптимальне рiшення.

Водночас, як повiдомив агентству пiзнiше мiнiстр аграрної полiтики i продовольства Микола Присяжнюк, уряду та зернотрейдерам вдалося досягти компромiсу в питаннi дiї мит на експорт зернових.

"Ми спробували досягти компромiсу ... уряд пiшов на серйознi поступки, i для цього напряму експорту зернових з нового року буде скасовано ПДВ", - зазначив вiн.

За негайне скасування мит виступають аграрiї, заявляючи про збитковiсть виробництва зазначених культур i вимушене згортання виробництва. Напередоднi низка аграрних асоцiацiй пiкетувала уряд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: