АТП просить Януковича ветувати вiдшкодування ПДВ експортерам зерна

Середа, 26 жовтня 2011, 13:19

Американська торгова палата в Українi звернулася до президента Вiктора Януковича з проханням накласти вето на закон № 8521 про поправки до Податкового кодексу.

На думку представників торгової палати, вiдновлюване вiдшкодування ПДВ експортерам зерна передбачає дискримiнацiю окремих учасникiв ринку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ця поправка жодним чином не допомагає сiльгоспвиробнику. Вiн отримує переваги вiд ринку з високим рiвнем конкуренцiї, де трейдери конкурують за його продукцiю та пропонують бiльш вигiднi цiни, а не вiд ринку, на якому домiнують один або два трейдера, якi мають привiлейований статус за рахунок гарантованого вiдшкодування ПДВ", - йдеться в текстi звернення.

На думку АТП, метою цiєї поправки є створення непрозорих переваг для окремих гравцiв ринку.

Реклама:

Такi нерiвнi умови конкуренцiї на зерновому ринку, на думку органiзацiї, приведуть до зниження цiн для сiльгоспвиробникiв.

Крiм того Американська торгова палата вказує на те, що вiдновлення вiдшкодування ПДВ у разi експорту зернових призведе до додаткових видаткiв держбюджету на рiвнi 5 мільярдів гривень щорiчно.

АТП також зазначає, що ця норма закону сприятиме пiдвищенню конкуренцiї та шахрайства пiд час адмiнiстрування ПДВ, миттєвого скорочення обсягiв експорту зернових культур, щонайменше, до 1 сiчня 2012 року (термiну вступу закону в силу - IФ), пiдсумком якого стане скорочення припливу iноземної валюти i зростання дефiциту торговельного балансу.

Як повiдомлялося, Верховна рада 20 жовтня ухвалила в цiлому законопроект "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України (про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва)" (? 8521).

У рамках цього законопроекту також ухвалено норму про вiдновлення вiдшкодування ПДВ для експортерiв зерна, скасування якого передбачено згiдно з нормами Податкового кодексу з 1 липня 2011 року.

До складу Американської торгової палати в Українi входять провiднi мiжнароднi та вiтчизнянi компанiї з бiльше нiж 50 країн свiту, якi працюють у рiзних секторах економiки України.

Серед них постачальники агропромислового обладнання, фермери, Агротрейдер, працiвники галузi переробки харчової продукцiї та органiзацiї, якi займаються фiнансуванням аграрного бiзнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: