"Річні продукти" на газ: Коболєв пропонує запускати їх не з квітня, а з травня

Четвер, 4 березня 2021, 16:50
 

"Нафтогаз" виступає за впровадження річних продуктів на ринку газу з 1 травня, а не з 1 квітня, коли перестане діяти урядове обмеження цін (6,99 грн за кубометр).

Про це в ефірі "Радіо НВ" заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Ми пропонуємо запровадити обов’язковий річний продукт з 1 травня, тому що кінцевому споживачу треба чітко розуміти, що було б, якби річного продукту не було, тобто дати ринку продемонструвати себе", - пояснив він.

За його словами, повноцінний річний продукт передбачає купівлю домогосподарством у постачальника всього обсягу газу, який потрібен на наступний календарний рік. Оплата здійснюється рівними платежами кожен місяць.

Реклама:

"А річний продукт, про який зараз говорить регулятор, не до кінця є повним річним продуктом. Він є фактично фіксованою річною ціною. При цьому обсяги коливаються згідно з фактичним обсягом споживання.

Чому поки що цей варіант є пріоритетним? Тому що регулятор і ми всі переживаємо, щоб у споживача не склалося враження, що він спочатку переплачує в літні місяці, а що буде взимку - незрозуміло. І це у принципі логічно, тому що якщо на ринку будуть працювати якісь приватні компанії, які наразі не мають жодних зобов'язань, ніяких активів, то я як споживач, сплачуючи їм влітку якийсь більший обсяг грошей, ніж я споживаю, переживав би, чи ця компанія не зникне завтра. Тому поки що рішення йти фактично по фіксованій річній ціні", - додав Коболєв.

При цьому він відмовився прогнозувати, якою буде ціна на газ після завершення 31 березня дії обмеження уряду.

Нагадаємо:

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що при річному продукті для населення ціна на газ цілий рік буде однаковою, за його словами, це буде середня ціна.

Річна ціна на газ для населення може почати діяти з 1 травня поточного року і діятиме по 30 квітня наступного року.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що вже у другому кварталі цього року постачальники мають представити річні продукти.

Раніше ЕП з посиланням на джерело в уряді повідомляла, що фіксована річна ціна на газ для населення від газопостачальних компаній почне працювати з 1 квітня, коли втратить силу встановлена державою "стеля" у 6,99 грн за кубометр.

Заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко заявила, що фіксована ціна на газ для населення в 6,99 грн за кубомер діятиме до кінця березня цього року.

В.о. Міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що ціни на газ не зростуть вище встановленого урядом рівня 6,99 гривні за кубометр і після того, як держрегулювання втратить дію у квітні. Пізніше він додав, що йдеться про "річний газовий продукт".

З метою пом’якшення коливань на ринку газу уряд хоче створити "річний газовий продукт" - фіксовану для споживачів ціну на рік.

Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна - на рівні 6,99 грн за куб.м. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!