Заступник Шевченка: На сьогодні законність співпраці НБУ з Kroll не ставиться під сумнів

Понеділок, 22 березня 2021, 14:05
 

НБУ завжди підтримував і буде підтримувати юридичну стратегію ПриватБанку, яка спрямована на повернення коштів вкладників, незаконно виведених з банку до націоналізації, на сьогодні законність співпраці НБУ з компанією Kroll не ставиться під сумнів.

Про це у коментарі ЕП заявив заступник голови Нацбанку Ярослав Матузка.

"НБУ завжди підтримував і буде підтримувати юридичну стратегію ПриватБанку, яка спрямована на захист інтересів банку та повернення коштів вкладників, незаконно виведених з банку до його націоналізації.

Ледь не щотижня команда юристів Національного банку бере участь у 4-5 судових засіданнях, які так чи інакше пов’язані з націоналізацією найбільшого банку країни. І щотижня ми продовжуємо у судах різних інстанцій боротися за те, щоб зберегти банк у державній власності, зберегти кошти платників податків і забезпечити стабільність фінансового сектору", - заявив Матузка.

Реклама:

"Ми твердо стоїмо на позиції, що винні у зловживаннях особи мають бути притягнуті до відповідальності за доведення до банкрутства найбільшого банку в Україні.

І значну роль у тому, щоб з’ясувати всі обставини та факти масштабних та скоординованих шахрайських дій, що відбувалися у ПриватБанку, відіграли наші міжнародні консультанти з компанії Kroll. На початку 2018 року вони надали результати всебічного розслідування, яке підтвердило, що банку були завдані збитки щонайменше в розмірі 5,5 млрд дол. США.

Наші міжнародні партнери, в тому числі МВФ, позитивно оцінили співпрацю НБУ з компанією Kroll. Це незалежне розслідування було передбачене також меморандумом співпраці України з Міжнародним валютним фондом", - підкреслив заступник голови НБУ.

"З результатами розслідування були ознайомлені правоохоронні органи. НБУ завжди сприяв їхній роботі, діяв у відповідності до закону, і надавав доступ до необхідних їм речей та документів.

Коментувати хід та стан розслідування окремих кримінальних проваджень не маємо права, з огляду таємницю слідства", - додав він.

За його словами, на сьогодні законність та доцільність співпраці НБУ з компанією Kroll "жодним чином не ставиться під сумнів".

Матузка також заявив, що НБУ "і надалі продовжуватиме співпрацю з міжнародними партнерами та правоохоронними органами для того, щоб захисти інтереси держави та платників податків і притягнути винних у зловживаннях осіб до відповідальності".

"Сьогодні ПриватБанк є важливою частиною стабільної та прозорої банківської системи. Національний банк вважає, що Приватбанк і надалі має зосереджуватися на вирішенні проблем, пов'язаних із проблемною заборгованістю та поверненням незаконно привласнених коштів.

Сьогодні такі завдання стоять не лише перед ПриватБанком, але і перед всією банківською системою, яка має ефективно перерозподіляти фінансові ресурси та підтримувати зростання економіки", - резюмував Матузка.

Нагадаємо:

Видання Kyiv Post повідомило, що проти першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової та кількох співробітників НБУ, які працювали над розслідуванням та націоналізацією Приватбанку у 2016 році, ведеться розслідування - їм загрожують потенційні звинувачення у держзраді та розкраданні.

За словами джерел Kyiv Post, ініціатором відновлення розслідування міг бути нинішній голова НБУ Кирило Шевченко або хтось із посадовців Офісу президента, розслідування проводять СБУ та ДБР.

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що їй не відомо про будь-які звинувачення на її адресу щодо співпраці з агенством Kroll по справі Приватбанку, але, за її словами, всередині НБУ ведуться внутрішні розслідування щодо такої співпраці.

Колишня голова Національного банку Валерія Гонтарева обурена інформацією про можливі звинувачення в державній зраді і розкраданнях члену правління НБУ Катерині Рожковій.

В Офісі президента зростає стурбованість щодо внутрішніх чвар у Національному банку.

У Нацбанку заявили, що сприяють розслідуванням правоохоронних органів про зловживання щодо Приватбанку.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

4 грудня 2018 року суд видав наказ про всесвітній арешт активів  екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Суд також зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої  активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

27 травня 2019  року Приватбанк подав апеляційну скаргу на відповідне рішення суду.

Читайте також: Як Коломойський і Боголюбов вивели з Приватбанку 5,5 мільярда доларів

Ключові судові справи щодо Приватбанку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: