"Центренерго" просить уряд обговорити реструктуризацію боргів

Четвер, 25 лютого 2021, 18:10
 

Гендиректор ПАТ "Центренерго" Олександр Корчинський звернувся до урядовців з проханням провести нараду під головуванням Міненерго за участю самої компанії, НАК "Нафтогаз", ПрАТ "НЕК "Укренерго" та ДП "Енергоринок" для вироблення механізму реструктуризації боргів компанії за газ.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Уже 2 березня "Центренерго" має розрахуватися з ТОВ "ГК "Нафтогаз трейдинг". Однак, враховуючи дебіторську заборгованість ДП "Енергоринок" у майже 1,5 мільярда гривень, що утворилася ще за старої моделі ринку, а також борг НЕК "Укренерго", який не може бути погашений через власну значну дебіторську заборгованість "Укренерго", вільних коштів для незапланованих витрат ПАТ "Центренерго" не має.

А штрафні багатомільйонні санкції за контрактом знищать економіку ПАТ "Центренерго". Переговори з ТОВ "ГК "Нафтогаз трейдинг" про реструктуризацію поки тривають. Між тим, питання боргів перед державними компаніями енергетичного сектору має системний характер і потребує вирішення на державному рівні", - йдеться у позиції "Центренерго".

Реклама:

За словами Корчинського, темою для другої наради є перспективи поставок тепловій генерації в наступному опалювальному сезоні вугілля вітчизняного видобутку.

Читайте також: В країні енергетична криза, вугілля не вистачає, регулятор попереджає про аварію. Що відбувається?

Нагадаємо:

ПАТ "Центренерго" звернулось до уряду з проханням допомогти знизити ціну поставок газу тепловим електростанціям компанії і отримати відстрочку оплати, оскільки вважає ситуацію із значним використанням природного газу "форс-мажором".

Повідомлялось, що ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС залишається критичною, а щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС - це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України.

Прем'єр Денис Шмигаль запевнив, що необхідності у "віялових відключеннях" електроенергії немає.

Станом на 28 січня 2021 року, на складах українських ТЕС - 578,7 тис тонн вугілля, це - на 525,8 тис тонн менше необхідної норми.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) перевірить 5 енергетичних компаній після заяви "Укренерго" 18 січня про критичну нестачу запасів вугілля на ТЕС.

В "Укренерго" заявили про "критичну ситуацію" із запасами вугілля усіх марок на складах ТЕС - станом на 18 січня, його запаси з початку листопада 2020 року зменшились у 5,2 разів до 487,5 тис тонн.

В "Укренерго" заявили, що попри прогнозоване різке похолодання до -17 градусів протягом 16-20 січня та брак вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ, запровадження так званих "віялових відключень" електроенергії наразі не планується.

На складах українських ТЕС, станом на 12 січня 2021 року, знаходиться 621,8 тисяч тонн вугілля - це на 324 тис тонн менше необхідної норми та у 2,5 рази менше, ніж у відповідний період минулого року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: