"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В країні енергетична криза, вугілля не вистачає, регулятор попереджає про аварію. Що відбувається?

В країні енергетична криза, вугілля не вистачає, регулятор попереджає про аварію. Що відбувається?

Четвер, 4 лютого 2021, 09:45 -
ua.depositphotos.com
Якою є ситуація з вугіллям, хто допустив виникнення енергетичної кризи та чи варто населенню готуватися до віялових відключень.

Що сталося?

В Україні спостерігається критична ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій і вона щодня погіршується.

Вугілля стає все менше, що загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС і може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі України.

Про таку загрозу напередодні попередила Нацкомісія з регулювання тарифів.

"Щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам", – наголошується в повідомленні тарифного регулятора.

Реклама:

Хто виробляє електроенергію з вугілля?

Більше половини електроенергії Україні дає атомна генерація. На другому місці – теплова, вона виробляє близько третини струму, спалюючи вугілля.

В Україні працюють 12 великих теплових електростанцій. Вісім ТЕС входять в холдинг Ріната Ахметова ДТЕК, ще три перебувають у структурі державної компанії "Центренерго", одна належить "Донбасенерго" Максима Єфімова та Едуарда Бондаренка.

Які запаси вугілля необхідні для проходження зимового періоду?

Щороку Україна починає опалювальний сезон, маючи на складах 2,5 млн тонн вугілля. Цього достатньо для спокійного проходження зими.

У жовтні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна підійшла до опалювального сезону з рекордними запасами вугілля – 2,9 млн тонн, що вдвічі більше, ніж у 2019 році.

Запаси вугілля були рекордними завдяки теплій попередній зимі, після якої на складах залишилися великі обсяги сировини.

Чому виник дефіцит вугілля?

Є кілька чинників.

У четвертому кварталі 2020 року суттєво, понад прогноз Міненерго, зросло споживання електроенергії населенням. Воно вийшло на доепідемічний рівень.

Разом з тим суттєво впало виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії: сонячні та вітряні електростанції виробили менше електроенергії, ніж прогнозувалося.

Головний чинник – порушення ремонтного графіку НАЕК "Енергоатом" наприкінці 2020 року.

Чотири з п'ятнадцяти блоки АЕС у четвертому кварталі були зупинені на ремонт, оскільки НАЕК орієнтувалася на прогноз Міненерго і розуміла, що зможе задовольнити прогнозні обсяги, навіть якщо ремонтуватиме певні блоки.

Якою є ситуація зараз?

Ситуація критична. Склади вугільних електростанцій спрацьовані до найнижчого рівня за весь період незалежності України.

За даними Міністерства енергетики, 2 лютого запаси вугілля на ТЕС становлять 431,9 тис тонн (291 тис тонн газового вугілля і 140,9 тис тонн антрациту).

Поточні запаси вугілля в 5,5 разу менші, ніж були 4 лютого 2020 року (2,4 млн тонн). Їх вистачить на кілька діб.

Чим загрожує низький рівень запасів вугілля?

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики, заявила, що зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС.

Це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі України та введення графіків аварійного припинення електропостачання споживачам.

Які кроки робить влада, щоб впоратися з кризою?

Спалює дорогий газ. Так, 18 січня державне "Центренерго" підключило до роботи енергосистеми додатково шість енергоблоків з використанням газу.

Ціни на газ зараз рекордно високі. Такий вимушений крок призведе до зростання вартості електроенергії.

Також влада тимчасово імпортує електроенергію з Росії та Білорусі. З РФ імпорт відновився на початку лютого, з Білорусі – на початку січня.

Чи варто населенню готуватися до відключень електроенергії?

За прогнозом погоди, найважчі часи чекають на споживачів протягом найближчого тижня, коли температура повітря падатиме до -15 градусів.

Утім, співрозмовники ЕП в Міненерго запевняють, що відключень, з великою вірогідністю, вдасться уникнути. Збалансувати систему повинно використання газу та імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.

Також серед інструментів – графік обмеження потужності великих споживачів, який в разі необхідності може застосувати системний оператор "Укренерго".

За даними співрозмовників ЕП, до віялових відключень енергетики можуть вдатися в крайньому випадку. Утім, усе це – якщо не буде форс-мажорів, що дуже ймовірно в такій ситуації.

Один з них стався в середу ввечері: о 19:25 відбулася аварія на Запорізькій ТЕС – найпотужнішій тепловій електростанції України.

Станція повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції "Луч" "Запоріжжяобленерго", внаслідок чого без світла залишилося місто Енергодар. Згодом енергопостачання міста відновили.

На момент аварії в роботі були три енергоблоки сумарною потужністю 750 МВт.

Реклама: