У РФ вважають, що ціни на нафту відновляться через кілька місяців

Вівторок, 10 березня 2020, 13:25
 

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що, на його думку, на відновлення котирувань нафти піде кілька місяців.

Про це повідомляє Коммерсант.

Новак зазначив, що Росія в рамках ОПЕК + запропонувала продовжити діючу угоду як мінімум на один квартал і потім аналізувати ситуацію.

Згідно з іншим варіантом, запропонованим Саудівською Аравією та іншими країнами, потрібно було з 1 квітня скоротити видобуток ще на 1,5 млн барелів до кінця року.

Реклама:

"Була серйозна дискусія з цих варіантів. Ми вважаємо, що наш варіант був більш м'який, що дозволяє нівелювати суттєві коливання на ринку", - сказав Новак в ефірі одного з телеканалів.

Він при цьому не виключив укладення нових угод з країнами ОПЕК, "двері не зачинені", сказав міністр. Чергові зустрічі повинні пройти в травні-червні.

Нагадуємо:

9 березня основні фондові індекси США на відкритті торгів обвалились на тлі зриву угоди про видобуток нафти у рамках ОПЕК + та поширення коронавірусу.

Європейські фондові індекси відкрились обвалами на 3-10% - зокрема, станом на 11:00 (за Києвом) нідерландський AEX упав 6,85% до закриття попередніх торгів, швейцарський SMI - на 3,8%, британський FTSE 100 - на 8,67%, а німецький DAX - на 7,41%.

Ціни на нафту на азіатських ринках обвалились більш ніж на 31% на початку торгів у понеділок, 9 березня, через зрив перемовин у ОПЕК+.

Державна компанія Saudi Aramco запропонувала покупцям нафти найбільші знижки за останні 20 років і обіцяє збільшити видобуток більш ніж на 2 млн барелів на день.

Прес-секретар "Роснефти" Михайло Леонтьєв заявив, що угода з Організацією країн-експортерів нафти по зниженню видобутку нафти не відповідала інтересам РФ.

На тлі падіння цін на нафту на 30% європейські фондові індекси суттєво падають на початку торгів, провідні світові валюти подолали чотирирічні максимуми по відношенню до російського рубля.

Також повідомляється, що на тлі падіння цін на нафту упала вартість акцій російських компаній на Лондонській фондовій біржі. Зокрема, станом на 10:45 (за Києвом) папери Сбербанка упали на 26,3%, "Лукойла" - 24,4%, ВТБ - на 18,5%, "Роснефти" - на 22,5%, "Газпрома" - на 18%.

Вартість бареля північноморської Brent на торгах у Лондоні у вівторок виросла на 6%, за даними Market Watch на 4:03 котирування досягли позначки 36,54 долара що на 2,17 долара більше, ніж після відновлення торгів.

Читайте також: Нафта на третину дешевша. Що буде з цінами на пальне в Україні?

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: