"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і Росія досягли принципової згоди про транзит газу

Четвер, 19 грудня 2019, 21:58
 
Марош Шефчович
джерело: vgolos.com.ua

Україна та Росія досягли принципової згоди про новий контракт щодо транзиту російського газу через територію України.

Про це заявив представник Єврокомісії на переговорах Марош Шефчович під час брифінгу за підсумками переговорів.

"Ми досягли угоди в принципі", - сказав він журналістам в Берліні за підсумками багатогодинних переговорів.

За його словами, це "позитивні новини для Європи, України та Росії". Він зазначив, що "досягнуті принципові домовленості завтра обговорять у столицях".

Реклама:

Водночас міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що Україна, РФ та Єврокомісія напрацювали протокол, який наближає підписання транзитного контракту.

"Ми гарно попрацювали, гарно відпрацювали протокол, який наближає нас до рішення", - сказав він.

За його словами, напрацювання мають бути погоджені політичним керівництвом у Києві та Москві.

"Найближчим часом, я впевнений, ми досягнемо позитивних результатів для усіх сторін", - додав Оржель.

"Ми сьогодні дійсно дуже добре попрацювали, підготували проєкт протоколу, детальний протокол, який у високій ступені готовності, який наразі вимагає узгодження і сподіваюся, що найближчим часом ми вийдемо на остаточні домовленості", - у свою чергу заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Нагадаємо:

Президент РФ Володимир Путін заявив, що незважаючи на будівництво нових газопроводів, Росія має намір зберегти транзит газу через Україну.

17 грудня голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що якщо газовий транзит не підпишуть зараз, то сторони повернуться до нього у квітні-травні.

4 грудня президент Росії Володимир Путін назвав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".

18 листопада "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.

25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.

"Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

У НАК Нафтогаз вважають, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: