Газзбути вдвічі збільшили борги перед "Нафтогазом"

Понеділок, 15 січня 2018, 16:43
 

Регіональні газопостачальні підприємства за рік збільшили заборгованість за поставлений перед НАК "Нафтогаз України" природний газ більш ніж удвічі.

Про це повідомила прес-служба компанії.

За 12 місяців 2017 року борг зріс з 9,9 млрд грн до 20,36 млрд грн.

"Нафтогаз" сподівається за допомогою розкриття інформації запобігти подальшому неконтрольованому збільшенню заборгованості цих посередників, яким "Нафтогаз" зобов'язаний поставляти газ за поточними правилами, встановленими кабінетом міністрів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Поточний порядок поставки газу для потреб населення визначає, що "Нафтогаз" є єдиною компанією, зобов'язаною постачати газ газзбутам на пільгових умовах.

Відповідно, газ для продажу населенню газзбути купують виключно у НАК. При цьому частину газу для населення, використаного одержувачами пільг і субсидій, оплачує державний бюджет.

"Однак нові правила створюють для газзбутів можливість використовувати профінансовані державою субсидії для розрахунків з іншими оптовими постачальниками. В тому числі, ці гроші можуть бути використані для оплати газу, проданого газзбутами не населенню, а комерційним споживачам", - відзначають в НАК.

В "Нафтогазі" стурбовані, що зростання заборгованості газзбутів призведе до погіршення фінансового результату групи і зменшення платежів групи до держбюджету.

"За новими правилами ми зобов'язані постачати газ, але газзбути зможуть направляти отримані за нього гроші на розрахунки з іншими компаніями. Це не монетизація, а створення можливості для виведення грошей як з "Нафтогазу", так і з державного бюджету України", - пояснив глава НАК Андрій Коболєв.

Більшість газзбутв підконтрольні структурам Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко закликав Кабмін позбутися посередників - газзбутів Фірташа - при поставках газу населенню.

"Нафтогаз" пропонує Кабінету міністрів покласти на компанію функції постачальника газу населенню в рамках механізму спеціальних зобов'язань.

Крім ринку постачання газу Group DF Фірташа контролює велику частку ринку розподілу газу, який є природною монополією (тобто таким, створення конкуренції на якому не вважається економічно доцільним).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: