Панама видала Каськіва Україні

Середа, 1 листопада 2017, 10:30
 

З Панами екстрадували екс-голову Держкомінвестпроекту Владислава Каськіва.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

"Вночі 1 листопада спільними зусиллями ГПУ та СБУ з Панами в Україну екстрадовано колишнього голову Держкомінвестпроекту В. Каськіва, який підозрюється у заволодінні в 2012 році у змові з іншими особами коштами державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн", – написав він.

"Наразі Каськіва доставлено до Головного слідчого управління ГПУ, тривають слідчі дії" – повідомив Луценко вранці 1 листопада.

Реклама:

Генпрокурор наголосив, що "це перший випадок екстрадиції екс-високопосадовця в Україну – але не останній".

Колишній радник Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов написав на своїй сторінці у Facebook, що Владислав Каськів сам просив владу Панами видати його Україні та прилетів до Києва добровільно.

"Генеральна прокуратура повідомила про успішну спецоперацію ГПУ і СБУ щодо Владислава Каськіва, який перебував у Панамі, назвавши це першим випадком екстрадиції і заявивши, що вони попереджали, що ніхто і ніде не сховається", – зазначив Портнов.

"М'яко кажучи, це дешевий піар, а не спецоперація. Каськів кілька місяців тому письмово попросив у панамської влади своєї добровільної екстрадиції до України, доводив панамському суду, що йому нема чого приховувати, а потім ще й купив авіаквиток за свій рахунок", – заявив він.

"Учора він (Каськів – ред.) вільно переміщувався в аеропорту Амстердама і вночі прилетів до Києва, заздалегідь повідомивши про це українським слідчим. Спецоперація у них. Ох, і чорти", – стверджує Портнов.

Нагадаємо, Каськів розшукується за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 Кримінального Кодексу України.

Він звинувачується у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим шляхом попередньої змови групою осіб, а також у службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки.

23 грудня 2010 року Янукович призначив Каськіва головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

Соратники Каськіва говорили, що місце у Януковича йому забезпечив голова адміністрації президента Сергій Льовочкін.

У 2011 році Агентство Каськіва виділило майже 25 мільйонів гривень особистому перекладачу Віктора Януковича та однопартійцю самого Каськіва.

За результатами тендерів Держагентство Каськіва уклало дві угоди на послуги з розміщення інформації про інвестиційні можливості України у вітчизняних та зарубіжних ЗМІ.

Потім у 2012 році, народний депутат Геннадій Москаль розповсюдив інформацію, що Каськів через посередницькі структури витратив 2,8 млн грн.

Також існує звинувачення за фактом зловживань керівників Державного підприємства "Нацпроект Повітряний експрес". Їм інкримінують придбання землі за завищеною вартістю, а також розміщення коштів на рахунках підприємства, що має ознаки фіктивності, та збанкрутілого банку.

У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

Влітку 2015 року міліція вилучила 1 млн гривень із сейфа у приміщенні, що належить рідному і двоюрідному братам колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Каськіва.

Читайте також: Від Помаранчевої революції до розшуку. Що необхідно знати про кар'єру Каськіва

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: