Використання 1С може стати загрозою для бізнесу - експерти

Понеділок, 22 травня 2017, 14:44

Підставою для перевірки й вилучення техніки у бізнесу може стати "шпигунське" програмне забезпечення, якими користується компанія.

Про це повідомляє прес-служба сервіс моніторингу OpenDataBot.

26 квітня 2017 року представники СБУ провели обшук в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital. Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук сказав, що це пов’язано з тим, що ПЗ "Стахановець", яке використовувала компанія, дозволяло контролювати всю інформацію, яка використовувалася на комп’ютерах і могла передавати її Російській Федерації.

Заборона програми 1С аргументується тим же.

Реклама:

"Санкції проти російських розробників програмного забезпечення спрямовані на зниження ризиків кібератак з боку Російської Федерації на державний сектор економіки України. Російське програмне забезпечення може бути використане для несанкціонованого доступу до інформації [з боку країни-агресора]", - заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО.

"Я розглядаю ситуацію з 1С і випадок з обшуками в Dragon Capital як схожі історії. На даний момент в Україні немає аналога 1С. Понад 300 тисяч підприємців працюють з цим програмним забезпеченням і, відповідно, кожен з них ризикує потрапити під обшук або зірвати робочий процес. В усякому разі, так показує практика з інвестиційним фондом Dragon Capital", - коментує ситуацію юрист, СЕО Olans Group Світлана Мальована.

Як відомо, 16 травня президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких "Аерофлот", соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники", компанія "Яндекс".

У цей список потрапила в тому числі й система 1С та її дочірні підприємства в Україні.

Читайте також: Я використовую 1С. Що мені тепер робити?

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: