Київ робить вибiр на користь Євросоюзу - Тігіпко

Вівторок, 6 грудня 2011, 15:05

Україна хотiла б парафувати угоду про асоцiацiю з ЄС на самiтi Україна-ЄС 19 грудня в Києвi, хоча питання фiксацiї в нiй європейської перспективи країни залишається вiдкритим.

Про це заявив вiце-прем'єр Сергiй Тiгiпко, передає "Інтерфакс-Україна".

"В угодi немає чiткого формулювання, що європейцi бачать Україну в ЄС. Думаю, що зможемо прописати формулювання", - сказав він.

Вiн зазначив, що в короткостроковiй перспективi вступ України до Митного союзу Росiї, Бiлорусi та Казахстану принiс би країнi бiльше вигод, оскiльки дав би змогу знизити цiну на газ, проте Київ робить вибiр на користь Євросоюзу, який несе бiльше вигод у середньостроковiй перспективi.

Реклама:

При цьому вiце-прем'єр пояснив, що угода про асоцiацiю з ЄС та Митний союз - це два режими, якi не можуть iснувати одночасно на вiдмiну вiд угод України про зону вiльної торгiвлi (ЗВТ) iз СНД та з ЄС, оскiльки вони базуються на стандартах СОТ.

Старший радник полiтичного департаменту Генерального секретарiату Ради Євросоюзу Пiркка Тапiола зазначив, що негативна позицiя ЄС щодо фiксацiї можливого членства України в Євросоюзi давно й добре вiдома.

Вiн нагадав, що домовленостi про це було досягнуто ще на самiтi Україна-ЄС у 2008 роцi.

За його словами, рiшення про європейську iнтеграцiю або про iнтеграцiю в Митний союз - це суверенна справа України, i ЄС шанобливо прийме будь-який вибiр.

Водночас Тапiола висловив думку, що, зробивши цей вибiр, Україна має зберегти можливiсть впливати на ситуацiю та залишатися активним гравцем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!